Trupele BUCOVINA ROCK CASTLE: luna amară | Dragusanul.ro

Trupele BUCOVINA ROCK CASTLE: luna amară

 

         Rareori poezia izbuteşte să-şi pună hainele de gală ale cosmicităţii sunetului precum în creaţia muzicală a trupei “Luna Amară“, trupă în care muzicienii Mihnea Blidariu şi Nick Făgădar sunt dublaţi de doi scriitori autentici, inclusiv în dimensiunea lirică a personalităţii lor.

 

Luna Mihnea

         Mihnea Blidariu, autorul celui mai bun roman românesc, apărut în ultimele două decenii, “Play-list pentru sfârşitul lumii”, autor al unor cărţi de poezie deja publicate, înseamnă un nume şi în literatura română, cu o existenţă creatoare nonconformistă, ba chiar arţăgos protestatară. Luna Nick

 

         Nick Făgădar, personalitate artistică longilină (în sensul iconografic al picturii bizantine), autor al versurilor cântecului de la care “Luna Amară” şi-a luat numele şi, în bună parte, renumele este, probabil, ultimul poet romantic, dar de o modernitate a expresiei şi de o complexitate “progresivă” (ca să folosesc un termen rock) a metaforei imprtesionantă, dar şi vibrant tulburătoare.

 

luna 0         Opera “Luna Amară“, un fel de “amurgul dumneaei de vieţişoară!”, cum ar fi spus regretatul poet sucevean Gheorghe Lupu, poziţionează trupa clujeană (înfiinţată, în 1999, de Nick) în vârful valoric al rockului românesc, dar şi foarte sus în rockul european, “Luna Amarăfiind cunoscută, prin participări la festivaluri şi prin concerte proprii, în întreaga Europă, dar şi în multe ţări din restul lumii.

 

         Sucevenii datorează trupei “Luna Amară“, via Andi Drăguşanul, de la “Toy Machines“, existenţa luna frantaFestivalului Internaţional BUCOVINA ROCK CASTLE, implicarea lui Mihnea Blidariu, Nick Făgădar şi Adrian Neagoe fiind, alături de cea a lui Lucian Csibi, de la “Relative” şi a lui Bogdan Mezofi, de la “Grimus“, decisivă.  

 

         Cu “Luna Amară“, sucevenii se vor reîntâlni, în şanţul de apărarea al Cetăţii de Scaun a Moldovei  din Suceava lor, sâmbătă, 24 august, în seara de gală a rockului românesc de primă mână.

Luna 1         Mihnea Blidariu, Nick Făgădar, Răzvan Ristea, Sorin Moraru, Şerban Onţanu-Crăciun vă vor întâmpina dintr-o dublă postură de gazde, cea de artişti înnăscuţi, dar şi cea de fondatori ai festivalului nostru, care trudesc pentru creşterea valorică spectaculoasă, de la an, la an, a singurului festival adevărat de rock din Moldova.

 

         E suficient doar să-mi amintesc de ei – şi-mi amintesc zilnic – pentru ca sufletul să mi se încarce de drag şi de duioşie. Paternă.