Tinerii văd artă, acolo unde sutanele văd satane | Dragusanul.ro

Tinerii văd artă, acolo unde sutanele văd satane

1 Luna Amara public 20

*

Unul dintre miile de tineri, care au participat la spectacolele “Bucovina Rock Castle”, a spart embargoul asupra comentariilor pe site-ul meu (probă de inteligenţă şi de profesionalism) şi mi-a scris, cu discernământ imaculat, despre valoarea dumnezeiască a muzicii pe care generaţiile ce vin o preferă:

*

“Nu folosesc facebook, aşa că am vrut foarte mult să vă mulţumesc pentru concertul organizat şi pentru faptul că aţi reuşit să aduceţi “Dark Funeral” în ţară! Deşi i-am văzut şi anul trecut, în Bucureşti, imi era imposibil ca, după “Rockstadt”, să nu merg în orasul natal, Adjud, şi, de acolo, să aştept liniştit să mai bat câteva sute de km, pentru a-i vedea din nou! Sper din tot sufletul s-o ţineţi tot aşa, iar la anul să ne revedem cu măcar o trupă la fel  (Marduk, Behemoth, Belphegor, Watain, Abbath)! Biletul foarte ieftin, berea la fel… felicitări şi sper ca “Bucovina Rock Castle” să devină un alt “Rockstadt”, festival la care nu pierd nici o ediţie!”.

*

Ce pot eu să spun eu, când preşedintele Gheorghe Flutur, sub presiunea protopopilor, e gata să “aprobe” liste, în locul juriului de profesionişti, de la care aşteaptă o primenire spirituală, care să culmineze cu rockul sacru al corului de la Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi cu “priceasnele” îndrăgiţilor săi artişti ai poporului de ţărani la minte şi de erudiţi ai gâtlejului.

*

Ce pot să spun eu, când niciodată nu putem miza pe un buget sigur, prin care să îndrăznim să acoperim toate gusturile, dar să şi înlesnim o educaţie muzicală, într-un oraş sufocat de haida-dâra-n Bucovina, / lungu o şutit slănina / ca să facă trei sarmale / pentru noi electorale?

*

Ce pot să spun eu, care nu prefer un anume gen rock (dar, când simt că e artă, îmi vibrează sufletul), ci doar mă supun, cu părintească înţelegere, îndreptăţirii tinerilor la o cultură proprie?