Slugărnicia culturnică vs Ioan Cătălin Nechifor | Dragusanul.ro

Slugărnicia culturnică vs Ioan Cătălin Nechifor

Oficialităţile judeţului şi Târgul de Sânziene

Oficialităţile judeţului şi Târgul de Sânziene

*

Pentru că s-a deschis oficial târgul de artizanat şi de făcături folcloroase, numit “Târgul de Sânziene”, pe aleile flancate de fânarele lui Lungu, din Parcul Central, s-au ivit, aşa cum era şi firesc, şi reprezentantul Guvernului, prefectul Florin Sinescu, şi şeful administraţiei judeţene, domnul Ioan Cătălin Nechifor, deci doi oameni frumoşi, discreţi, cu indiscutabil apetit pentru actul de cultură.

*

Parada slugărniciei culturnice, dăunătoare doar pentru Ioan Cătălin Nechifor

Parada slugărniciei culturnice, dăunătoare doar pentru Ioan Cătălin Nechifor

*

Ştabii culturali, total dezinteresaţi de amestecul nociv de autentic şi de contrafacere de pe tarabe, dar copleşiţi de prilejul de a-l cinsti pe primul bărbat al judeţului, s-au tras în poze şi l-au crucificat fotografic pe bietul preşerdinte până la epuizare, doar fundalul amintind vag de meşteşugurile populare (o artă populară nu a existat niciodată, pentru că arta presupune crearea de simboluri şi nicidecum conservarea lor, cum o fac meşteşugurile populare – ceea ce e bine, desigur).

*

Ioan Cătălin Nechifor şi Florin Sinescu, la parada slugărniciei culturnice

Ioan Cătălin Nechifor şi Florin Sinescu, la parada slugărniciei culturnice

*

Fără îndoială că orice manifestare culturală, la care participă Prefectul şi Preşedintele judeţului, este onorată de o astfel de participare şi trebuie consemnată, iconografic, de două-trei fotografii. Numai că noii culturnici şefi, care nu pricep şi pace că prea multul strică, au mitraliat foto, intercalându-se şi domniile lor în cadre, de parcă Nechifor şi Sinescu ar fi fost “Veneră şi Madonă”.

*

Oficialii, de o şuetă cu un pseudo-ţăran

Oficialii, de o şuetă cu un pseudo-ţăran

*

Pentru că iconografia cu oficiali este numeroasă, am să reproduc şi alte imagini, dar fără comentarii. Şi sunt sigur că domnii Ioan Cătălin Nechifor şi Florin Sinescu, care au doar de pierdut de pe urma unui astfel de exces de slugărnicie, îi vor urechi, cum trebuie, pe limbarici, astfel încât, în viitor, şi actul cultural în sine, cu toate păcatele lui, să beneficieze de o iconografie proprie, fără a mai fi flosit doar ca fundal omagiant pentru vizitele cârmacilor.

*

Targ Sanziene - 06

*

Targ Sanziene - 07

*

Targ Sanziene - 08

*

Targ Sanziene - 09

*

Targ Sanziene - 10

*

Targ Sanziene - 11

*

Sper că aţi observat acurateţea portului popular al meşteşugarilor, cu nădragi de Istanbul, confecţionaţi pe un vas chinez, în canalul de Suez. Sper că aţi băgat de seamă, din alte fotografii, cât de daco-romane sunt şi ornamentaţiile faciale ale ţăranilor urbani, care practică businesul meşteşugului popular. Dacă nu aţi băgat de seamă, priviţi în continuare:

*

Targ Sanziene - 12

*

Targ Sanziene - 13

*

Sper să nu vă scape nici acest ciobănaş de oraş, din fluier doinaş, care vinde căciuli-şapcă, model Ion Iliescu et Co, toate autentice şi autentic aduse din Ucraina.

*

Targ Sanziene - 14

*

Targ Sanziene - 16

*

Cu această imagine mai mult decât convingătoare asupra autenticităţii culturii tradiţionale bucovinene, inclusiv prin meşteşuguri şi meşterşuguri (cum spuneau cronicarii), vă invit la fânarele lui Lungu, din Parcul Central, pentru a fi traşi pe sfoară cu gablonţuri rurale şi cu alte drăcovenii maidanistice. Spor la cumpărături!