Sinescu şi Nechifor, ţapi ispăşitori | Dragusanul.ro

Sinescu si Nechifor tapi ispasitori

Sinescu şi Nechifor,

ţapi ispăşitori

 

     Pe Florin Sinescu, actualul prefect al judeţului, îl ştiu, de vreo două decenii, drept om de caracter, harnic, priceput şi cuminte, dar, din păcate, excesiv de disciplinat (nici măcar trufaşa şi insolenta lui şefă de cabinet nu şi-a ales-o el, ci i-a fost impusă de PSD).
     Şi pe Ioan Cătălin Nechifor îl ştiu, de ceva vreme, drept tânăr civilizat şi cu mult bun simţ, dar care, tot din păcate, e mult prea chibzuit, prea ezitant în a lua decizii (de aici, referirea epigramistică la personajul literar cu „da-s muieţi posmagii?”).
     În ciuda acestor realităţi indiscutabile, pe care nimeni nu le neagă, lor li se poate imputa debandada judeţeană, în care un avocat ajunge director la sănătatea publică, o doamnă stomatolog, care nu-şi mai practică meseria de decenii, director al Casei de Sănătate, iar un suflător în sticlă, ditamai diriguitorul culturii judeţene. Ca să nu mai amintesc de cei doi vicepreşedinţi, ambii fără experienţă în administraţie, doar cu calităţi umane indiscutabile, în cazul profesorului Rădulescu, şi cam atât.
     După lege, toate posturile din administraţia descentralizată şi judeţeană se ocupă prin concurs, pe bază de „expertiză”, deci de experienţă şi de pricepere. Există şi comisii de examinare, special desemnate, în baza unei dezgustătoare supuşenii, care să-l transforme pe fraierul de partid în ditamai competentul profesional în domenii cu care el, fraierul şmecher nu are nici în clin, nici în mânec (nu-i greşeală, îl am martor pe George Coşbuc).
     Judeţul Suceava are mulţi medici de excepţie, cu îndelungată experienţă şi în gestionarea actului medical, are foşti primari cu recunoscută competenţă, are oameni de cultură care supravieţuiesc pe la periferia societăţii, are valori umane şi profesionale puzderie (ca să nu-i iau în calcul şi pe studenţii de excepţie, şcoliţi pe la Cluj, Bucureşti şi Iaşi, dar şi câţiva dintre cei şcoliţi la fabrica de diplome din Suceava), dar competenţa nu-i interesează, din păcate, nici pe prefect, nici pe preşedintele C.J. Suceava – şi tare mă tem că nu-i mai interesează nici pe oamenii oameni, Florin Sinescu şi Ioan Cătălin Nechifor.
     Suceava e o veşnică bursă a şpăgii, de care, în clipa de faţă, sunt responsabili, ba chiar vinovaţi doar prefectul Florin Sinescu şi preşedintele Ioan Cătălin Nechifor, deşi, în mod paradoxal, ei sunt printre puţinii politicieni din judeţ care nu au luat niciodată şpagă.