Şi ion lungu scrie "versus", la crâşmă! | Dragusanul.ro

Şi ion lungu scrie “versus”, la crâşmă!

ion lungu: Oi, tu sî nu ti dai diştiept, cî şî eu am scris versus la crâşmî!

ion lungu: Oi, tu sî nu ti dai diştiept, cî şî eu am scris versus la crâşmî!

*

Fondurile europene sunt precum grâul ceapeului, pe care-l tăvălea proverbial nevasta lui Bulă cu brigadierul: daţi-le dracului, sunt europene, nu-s ale noastre! Oare?

*

Oare avem dreptul să asistăm impasibili la răsturnarea Sucevei cu sus-ul în jos şi viceversa, de către un primar năzuros şi suficient, care atrage fonduri doar pentru a-şi bate joc de ele? Nu vedeţi: sapă, astupă, asfaltează, apoi iar sapă, iar astupă, iar asfaltează, într-o mântuială care ne dă gata. Sau “construieşte” hardughile aşa-zis culturale, ambele la fel de improprii actului cultural, şi Centrul pentru Sprijinirea Tradiţiilor Bucovinene, şi fostul cinematograf “Modern”, transformat, cică, în sediu pentru Teatrul “Matei Vişniec”, pentru Ansamblul Artistic “Ciprian Porumbescu”, pentru cinema şi pentru Centrul Cultural “Bucovina”.

*

Aici, la “Modern”, acustica sălii e un dezastru, lipsesc şi cabinele, şi depozitele de decoruri, de costume şi de recuzită, aşa că nu poate funcţiona în hardughia inutilă nici Teatrul “Matei Vişniec”, nici Ansamblul “Ciprian Porumbescu”, şi cu atât mai puţin ambele, simultan. Bun, teatru, la Suceava, e o şmecherie taman ca şi “proiectul” Suceava, capitală culturală europeană: nimeni nu le vrea, nici măcar târgul, dar dă bine în auzul electoral. Dar, dacă tot are lungu ambâţul de a toca bani europeni, de ce nu apelează la arhitecţi profesionişti, care ştiu ce înseamnă o clădire destinată spectacolului şi pot calcula parametrii care să asigure o acustică perfectă?

*

De ani şi ani, văd cum lungu ba plantează panseluţe, pentru ca, peste o săptămână, să aştearnă dale peste ele, ba înlocuieşte conductele înlocuite în urmă cu o lună, două. Că-şi trage sau nu şpaga de 30 la sută, la primele ore ale dimineţii, în primărie, cum se tot vorbeşte prin târg, nu-mi pasă. N-am nimic împotriva comisioanelor, cu condiţia ca ele să provină din lucruri utile pentru comunitate, nu din viitoare cafenele şi restaurante ale familiei lui lungu. Îmbogăţească-se, dar să nu distrugă definitiv oraşul acesta, care ar putea fi şi frumos.

*

Astea ar fi, pe scurt, motivele care m-au făcut să mă năpustesc, astăzi, asupra acestui suficient; şi o voi mai face, ori de câte ori o să-i simt minţişoarele duhnind prin târg.

*

ion lungu: Un tieatru adivarat îi mai lipsăşti capitalii culturali ieuropieni pi cari o conduc io!

ion lungu: Un tieatru adivarat îi mai lipsăşti capitalii culturali ieuropieni pi cari o conduc io!