Sfaturile Marianei: Bijuterii | Dragusanul.ro

Sfaturile Marianei: Bijuterii

 

Curăţarea unor bijuterii de aur, de argint, înnegrite, de aur platinat, diamante şi pietre preţioase, bijuterii aurite, imitaţii de aur, corali.

 

Aur (lanţuri, bijuterii nefragile). Într-un borcănel, faceţi o soluţie de săpun (25 gr. săpun ras, la 100 gr. apă), adăugaţi 25 gr. sodă. Puneţi bijuteriile în borcan şi agitaţi câteva minute. Limpeziţi în apă şi uscaţi cu o cârpă moale.

 

Bijuterii fragile. Amestecaţi 40 gr. apă cu 40 gr. sodă, 2 gr. clorură de var (clor), 2 gr. sare marină. Ungeţi bijuteriile cu acest amestec şi frecaţi cu o hârtie de mătase.

Altfel: Puneţi bijuteriile într-o farfurie şi turnaţi dea­supra apă clocotită, ameste­cată cu puţin amoniac. Scoa­teţi imediat din apă şi şter­geţi cu o cârpă uscată, moale.

 

Bijuterii de argint. Muiaţi-le într-o spumă de săpun, amestecată cu puţin alaun. Limpeziţi şi ştergeţi cu piele de căprioară.

 

Bijuterii înnegrite. Încălziţi-le pe flacără, până se înfierbântă bine şi muiai-le imediat în oţet tare. Periaţi apoi cu spumă de săpun, ştergeţi cu o cârpă urdă. Lim­pezii cu apă multă şi uscaţi fără a mai şterge.

Altfel: Aplicaţi, cu pen­sula, următoarea compoziţie: alcool camforat 7 gr., pudră de cretă 50 gr., esenţă de terpentină 12 gr. Lustruiţi cu piele de căprioară.

 

Aur şi aur platinat. Bijuteriile de platină se şterg, frecându-le cu amoniac, apoi se lustruiesc cu o piele de că­prioară.

 

Diamante şi pietre preţi­oase. Se pun bijuteriile într-o baie de alcool de 90 grade, se lasă astfel o oră, apoi se şterg cu o perie foarte moale.

 

Bijuterii aurite. Se frea­că cu o piele de căprioară, bine impregnată cu peroxid de fier.

 

Imitaţii de aur. Se moaie obiectul într-o baie de amoniac (10 gr. la 10° gr. apă). Acest procedeu le dă lustrul şi strălucirea de aur pur.

 

Corali. Muiaţi coralii în ulei de fag, amestecat cu un sfert din greutatea lui esenţă de terpentină. Apoi ştergeţi (Almanahul Mariana 1943, Editura „Ziarul” S. A. R. Bucureşti, 1942).