Scrisoare deschisă: Domnului Preşedinte I. C. Nechifor | Dragusanul.ro

Scrisoare deschisă: Domnului Preşedinte I. C. Nechifor

*

Domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor,

*

Nechifor deget guraAflând eu că bucovinenii şi oamenii de cultură se vor întâlni, astăzi, 22 iulie 2015, ora 16, în Sala “Elena Greculesi”, pentru a dezbate proiectul “Suceava, capitală culturală europeană”, m-am înfăţoşat la faţa locului, ca să-i văd şi pe bucovineni, şi pe oamenii  de cultură, ca un biet ţăran neştiutor ce mă aflu. Gândeam că poate m-oi dumiri şi prin ce-i Suceava capitala Prelipcăi sau viceversa – dar nu m-am dumirit, şi prin ce-i Prelipca culturală – şi tot nu m-am dumirit.

*

La un moment dat, un prieten de odinioară, pe nume Sandu Băişanu, m-a rugat să spun ce cred eu despre şansele proiectului. Bineînţeles că şansele sunt mari, deşi Suceava nu merită un astfel de proiect, care oricum nu se va depune, pentru că se vor împotrivi iudele consilieristice municipale. În ce mă priveşte, eu cred că nici un proiect cultural autentic nu are vreo şansă, nici măcar locco, câtă vreme cultura judeţeană este diriguită şi de ţărănoi care scriu pe bloguri “ieşti“, dar pentru huzurul cărora se falsifică şi concursuri de angajare pe posturi.

*

Dezbaterile au fost interesante, Dorin Liviu Clement, Doina Cernica, Roman Istrati, Nicolae Cîrlan, Mihai Pânzaru-PIM, Lucica Puşcaşu şi mulţi alţi creatori, dar care n-ajung directori în cultură nici dacă i-am pune pe cruce, exprimând puncte de vedere şi pertinente, şi interesante, şi bune de pus în practică. Dar pe când ascultam eu fascinat frumoasele discursuri (mă mai culturalizez şi eu, deh!, că tocmai vorbea Emil Havriliuc), numai ce-am simţit o mână apăsându-mi scuturat umărul drept, din spate, iar o voce rurală gâjâitâ mi-a gângăvit în ceafă: “Pi cini faci tu, uăi, ţărănoi?”. Întorcând capul, am dat nas în nas cu ăla, analfabetul pe care l-aţi pus director pe viaţă la Şcoala de…  Arte (!!!)… “Ion Irimescu” (???) , deşi scrie “ieşti” în loc de eşti (pariez că nu e în stare să scrie corect o propoziţie, nu o frază, după dictare!), şi m-am simţit indignat: ca trântor culturnic uns director, trebuie să-l suport, că doar dumneavoastră l-aţi uns; dar să-i permit ăstuia să-mi zică “uăi” (adică “băi”, dar se scrie, în şcoala de arte, fonetic, şi numai în biroul de cârmaci) şi să mă zgâlţâie de umăr nu sunt obligat să o fac. Aşa că am părăsit revoltat sala dezbaterilor, lăsându-l pe Sandu Băişanu cu Suceava culturală pe care tocmai v-o şuteşte, pentru că şi el o merită:

*

Directorul "ieşti" al Şcolii de Arte "Ion Irimescu"

Directorul”ieşti” al Şcolii de Arte “Ion Irimescu”

*

Simate domnule Preşedinte Ioan Cătălin Nechifor,

*

astăzi m-aţi jignit grav, lăsându-vă potaia slobodă să se dea la nădragii mei. Ar fi bine să o trimiteţi la ţară, domnule Preşedinte, pentru că spaţiul cultural judeţean merită, dacă nu respect, măcar o minimă igienizare.

*

Aş regreta mult, domnule Preşedinte, dacă v-aş purta pică pentru că mi-aţi ignorat rugămintea de a vă ţine potaia la locul ei. Nu de alta, dar să nu turbez, pentru că muşc al dracului de rău!

*

Cu consideraţie,

Ion Drăguşanul