Roman Istrati o premiază pe Mădălina Boca | Dragusanul.ro

Roman Istrati o premiază pe Mădălina Boca

 

O întâmplare pe care nu o ştiţi: în ultima săptămână a vieţii sale, Poetul Roman Istrati a scos la licitaţie, cu sprijinul „Monitorului de Suceava”, un album cu ilustrate ale Bucovinei istorice, banii obţinuţi fiind încredinţaţi, în totalitate, unui copil aflat pe un pat de spital al aceleeaşi nedrepte suferinţe. Nu a păstrat un leu pentru el, deşi nu-l îmbrâncea bunăstarea afară din casă, el, Roman Istrati, preferând să se nutrească din alinarea suferinţei altora. Şi nu a fost prima dată când a săvârşit astfel de gesturi dumnezeieşti, pentru că aşa se născuse, pentru că asta era natura lui: umană.

 

În acelaşi spirit şi cu acelaşi spirit, Roman Istrati va oferi, joi, 4 iulie 2019, ora 16, la Centrul pentru Sprijinirea Tradiţiilor Bucovinene, premiul anual pentru literatură şi muzică Eroinei Scrisului Bucovinean Mădălina Boca, autoarea unei cărţi de proză scurtă vestitoare de geniu, „Trei flăcări şi o speranţă”, şi care are nevoie, mai mult decât orice, de solidarizare umană, pentru a putea ajunge în Canada şi pentru a putea trece şi peste a zecea operaţie dificilă, ca să poată deveni, în cele din urmă, un biruitor în bătălia cu soarta.

 

 

Celelalte două premii se vor oferi în ziua de 7 septembrie 2019, când executorul lui testamentar şi fost elev, tânărul jurist Marius Bruja, îi va lansa cartea definitivă de poezie, în varianta pe care Roman Istrati o concepuse: „Barbut”. Marius mi-a adus, astăzi, un exemplar al cărţii lucrate de el şi mi-a plăcut, inclusiv prin copertă, pentru că înseamnă o viziune, o vestire demnă de toată atenţia. Dar e nevoie de mai mult, de o adevărată fixare în timp a memoriei Poetului Roman Istrati, aşa că, împreună cu Marius Bruja, am premeditat o carte, pentru 7 septembrie 2020, de rememorări, de evocări, inclusiv anecdotice, a poetului poet Roman Istrati, om de o frumuseţe a sufletului tulburătoare şi care a ars, întotdeauna, între tragic şi vesel, între captivitatea întunericului şi între dese evadări explozive în lumină. Apelăm, deci, la toţi cei care l-au cunoscut să ne trimită din vreme evocările de care simt nevoia să se despovăreze, pentru a face un volum colectiv despre personalitatea inconfundabilă a lui Roman Istrati.