Prostia, ca trădare de neamuri | Dragusanul.ro

Prostia, ca trădare de neamuri

Talentatul ansamblu de balşoi-teatrisme din Negostina

Talentatul ansamblu de balşoi-teatrisme din Negostina

Aflu din “Monitorul de Suceava” că, diseară, tinerii circari talentaţi din Negostina vor rupe gura Danielei Micuţariu (halal să-ţi fie cu triumfalista ta incultură!), în finala “Bolşevicii au talent”, evoluţia lor entuziasmând-o, cică, până la bărbie şi nas, că partea de dincolo de nasul pe sus îi lipseşte, pe celebra Andra.

*

Fără îndoială, tinerii din Negostina sunt talentaţi şi pot susţine, oricând, un spectacol de divertisment (de divertisment, nu de folclor!) de primă mână, cu care nu s-ar face de râs pe nici o scenă din lume. Dansurile lor sunt spectaculoase, ba chiar bine realizate coregrafic, dacă judecăm actul artistic respectiv doar din postura bolşevică a triumfalismului narodnic gen Balşoi Teatrî.

*

Numai că spectacolul în cauză, deşi frumos, nu-i nici autentic rusesc (mult mai frumos şi mai spectaculos era portul popular  rusesc autentic), nici ucrainean, în condiţiile în care fecioraşii şi fetele din Negostina o fac pe-a minoritatea ucraineană din România.

*

Din punct de vedere folcloric, deci din perspectiva moştenirilor de spiritualităţi naţionale inconfundabile, spectacolul negostinenilor este un fals, ba chiar şi o trădare a naţiunii, a spiritualităţii şi a istoricităţii ucrainene, în condiţiile în care, taman în vremea în care Putin şi-a înfipt colţii de urs siberian în Ucraina, ei o fac pe-a ruşii artizanali din contrafacerile bolşevice. În fond, trădare de neam mai mare decât prostia, nici nu s-a pomenit, de-a lungul perindator al istoriei.

*

E treaba lor. N-au decât să scuipe, în continuare, pe memoria şi pe datina străbunilor lor reali, dacă foamea de glorie amatoristă vremelnică valorează mai mult decât istorica identitate de neam. Se spune că gloriile trec, iar neamurile rămân. Aiurea! Succes, diseară, acrobaţilor!