Primăvara s-a oprit dincolo de munţi | Dragusanul.ro

Primăvara s-a oprit dincolo de munţi

Flori de cires

*

În Ardeal, primăvara s-a dezlănţuit. Chiar şi cireşii, după cum puteţi vedea în imaginea de mai sus, făcută la Târgu Mureş, au prins să dea în floare. Probabil că şi natura se ia după oraş, Târgu Mureş având şi un primar vrednic şi gospodăros, care ştie să ademenească primăverile. Nu ştiu cum îl cheamă pe primarul din Târgu Mureş, mie acrindu-mi-se de numele primarului mormanului de gunoi, numit Suceava.

*

Ion Lungu: Dragi suceveni, florile astea le-am plantat în zona metropolitană a Sucevei, la Târgu Mureş, dar în mandatul viitor, vă promit că pun flori şi în Suceava!...

Ion Lungu: Dragi suceveni, florile astea le-am plantat în zona metropolitană a Sucevei, la Târgu Mureş, dar în mandatul viitor, vă promit că pun flori şi în Suceava!…

*

La Târgu Mureş, există şi ceea ce lipseşte acut în toată Moldova şi, desigur, şi în mormanul de gunoi al lui Lungu: un bust al lui Grigore Vieru. E lucru ştiut că şi Târgu Mureş, ca şi Cluj Napoca şi, în general, ca mai toate oraşele din Ardeal, este un oraş al statuilor, deci un reper important al memoriei. Cândva oaspete în Tîrgu Mureş, Grigore Vieru şi-a găsit, acolo, reperul unei altfel de treceri în memorie, nu doar prin operă, ci şi prin preţuire publică.

*

Vieru primavara 3

*

Am mai scris despre bustul lui Vieru de la Târgu Mureş, am mai reprodus fotografii, cu Grigore Vieru, continuând să se închine lui Eminescu, în veşnicia lor şi a neamului. În Suceava puilor de dihori nu există veşnicie, ci numai bundiţe evreieşti şi şalvari tătărăşti.

*

Vieru primavara 2

*

În Suceava există folclor buco-folcloros, distrus, ca identitate spirituală, de către imbecili şi legitimat de un centru anticultural, menit doar confortului bugetar al membrilor de partide şi ai rudelor de caiafe politruce judeţene. Cum are cineva, dintre aleşii dumneavoastră, un lipitor de afişe buiac sau o rubedenie netoată, cum o pune consultant artistic în incultură. Habar nu am de ce mi s-a părut trist şi însingurat, la Târgu Mureş, Grigore Vieru, deşi acolo, printre unguri, pare să fie patria care îl şi merită.

*

Vieru primavara 1

*

În judeţul Suceava continuă, cu acelaşi juriu care şi-a probat incapacitatea la Frătăuţii Noi, antiromâneştile şi antiucrainenele “comori de suflet românesc”. În prezenţa oficialilor, care ies din bârlog, să-i vadă lumea, că doar vin două reprize de alegeri. Chestia asta mă îngrijorează sincer, pentru că, luaţi pe nepregătite, domnii deputaţi neculai bereanu şi ioan stan riscă o toxiinfecţie intelectuală, care să le şubrezească sănătatea.

*

Deputaţii Bereanu şi Stan: Să ne maiu lase unii cu Petru Muşat şi cu Grigore Vieru! Noi iubim poporul, cu afinata, cu găluştele şi cu giocurile lui moscovite! Că de asta ne alege poporul, că-l iubim, de la afinată, până la sarmale!

Deputaţii Bereanu şi Stan: Să ne mai lase unii cu Petru Muşat şi cu Grigore Vieru! Noi iubim poporul, cu afinata, cu găluştele şi cu giocurile lui moscovite! Că de asta ne alege poporul, că-l iubim, de la afinată, până la sarmale!

*

Primăvara s-a oprit în Ardeal. Nu ştiu din ce pricină. Aici, în patria puilor de dihor şi a şalvarilor tătăreşti, stâlpii pământului sunt bereanu şi stan (şi toată liota, lor asemănătoare). Odată şi odată, pitită sub perdelele ploilor cenuşii, va veni primăvara şi aici. Îşi va murdări veşmintele imaculate în jegul istoricizat al sucevei lui lungu, apoi se va duce pe calea ei. Tot aşa, pe nebăgate de seamă.

*

Flori de prun 2