Premiile "Universul Eminescian" | Dragusanul.ro

Premiile “Universul Eminescian”

Artistul plastic Mihai Pânzaru-PIM, deschizând festivitatea de premiere a tinerilor pictori din judeţul Suceava

Artistul plastic Mihai Pânzaru-PIM, deschizând festivitatea de premiere a tinerilor pictori din judeţul Suceava

*

Există suficiente concursuri de artă plastică, în judeţul Suceava, destinate tinerilor pictori, dar, deşi ştiam că toţi vor încerca doar trageri la temă, prin redenumirea unor lucrări cu sintagme eminesciene, le-am şi venit în întâmpinare, lăsându-le o marjă largă de exărimare, sub titulatura de “Universul Eminescian“, cu care am etichetat concursul de artă plastică.

*

Artiştii plastici Mihai Pânzaru-PIM, Constantin Ungureanu-BOX şi Cătălin Chifan

Artiştii plastici Mihai Pânzaru-PIM, Constantin Ungureanu-BOX şi Cătălin Chifan

*

În marea lor majoritate, tinerii pictori ai contemporaneităţii iau lecţii particulare de artă plastică, inclusiv de la maeştri consacraţi, aşa că orgoliile dau în clocot până la impietate. Mai că era să mi se ceară să dau, deoparte, bustul lui Eminescu, ca să pot expune cât mai multe lucrări de-ale elevilor. Iar fudulia asta egoistă, graba asta folcloroasă de a ieşi în faţă (doar bundiţa de dihor le lipsea), specific bucovineană, mi-a lăsat un gust amar. Tinerii pictori din judeţul Suceava nu mai au puritatea vârstei lor, nu mai au personalitatea artistică luminoasă a copilăriei, ei deja sunt epigoni grăbiţi ai maeştrilor lor, cu o dispunere de culori şi de planuri profesionistă, dar nesinceră, netrăită dezinvolt. Habar nu au ce pierd copii lor acei părinţi care-şi vor urmaşii artişti cu renume.

*

Plastica 6

*

Lăsând deoparte aceste consideraţii strict personale, dar nicidecum subiective, intru în capitolul informativ, precizând că juriul Concursului de Artă Plastică “Universul Eminescian” a fost alcătuit din artiştii plastici: Mihai Pânzaru-PIM, Constantin Ungureanu-BOX, Viorica Moruz, Alexandru Cătălin Chifan şi Isabela Ignătescu, premiile find oferite, conform exigenţelor profesioniste de ierarhizare, următorilor tineri artişti:

*

Premiul I:  Costin Laurenţiu Hatnean, Colegiul „C. Prumbescu” Suceava „Vino-n codru”

Premiul II:  Cristina Strugari, Şcoala „Ion Creangă” Suceava, „Veronica Micle”

Premiul III: David Mihaiu, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, „Sara pe deal”

Menţiune: Oana Bejinari, Colegiul Tehnic „E.Hurmuzachi” Rădăuţi, „Luceafărul”

Menţiune: Mihaela Stratu, Bosanci, „Ce te legeni”

Menţiune: Galan Andreea, Colegiul Tehnic „E.Hurmuzachi” Rădăuţi, „Luceafărul”.

*

Plastica 4

Intercalând şi alte instantanee de la festivitatea de premiere (pe merit – eu nu luam în discuţie calitatea actului artistic, ci naturaleţea afirmării lui), îi felicit, desigur, pe tinerii care au pornit, atât de glorios, pe drumul chinuit al împlinirii artistice, dar cu mult înainte de a-şi fi ascultat sufletul.

*

Plastica 3

*

Pictor devii abia atunci când nu trece o zi, fără să simţi nevoia de a trage, pe hârtie, câteva linii. Altminteri, o îndemânare remarcabilă poate fi confundată cu talentul, iar tânărul, excesiv încurajat şi diriguit de părinţi, poate eşua, ca profesor de desen, în cine ştie ce sat de pe cuprinsul judeţului.

*

Plastica 2

*

Plastica 1

*