Precuvântare la un mare eveniment cultural | Dragusanul.ro

Precuvântare la un mare eveniment cultural

Expoziţia JAZZ-PHOTO, de Victor T. Rusu

Expoziţia JAZZ-PHOTO, de Victor T. Rusu

*

Cred că sunt mai bine de şase luni de când poetul, filologul şi artistul fotograf Victor T. Rusu şi o parte dintre colegii lui de la Centrul Cultural “Bucovina” trudesc la ceea ce, în 13 februarie 2015, ora 13 şi 13, avea să se dezvăluie drept cel mai important eveniment expoziţional din toată istoria Sucevei. Deocamdată, nu vorbesc despre valoarea lucrărilor expuse, nici despre faptul că Victor T. Rusu, tot pentru prima dată în istoria artelor vizuale bucovinene, lansează nu doar un concept artistic, ci iniţiază chiar o mişcare întru ale creaţiei, propunând o descătuşare şi o evadare din platitudinea estetismului turmatic al mondialismului strident şi ineficace. Deocamdată, vreau să vorbesc doar despre truda celor din spatele fiecărui act creator în parte.

*

Vreme de luni şi luni, Victor T. Rusu, consiliat de Mihai Pânzaru-PIM şi de sub(ne)semnatul, a premeditat şi realizat expoziţia, apoi, în 12 februarie, împreună cu Pim, cu Dănuţ Lungu şi cu Gheorghe Senciuc, a pus-o pe simezele incredibil de frumoase ale Shopping City Suceava.

*

În dimineaţa zilei de 13 februarie, au urmat ultimele retuşuri, inclusiv probele de sunet, de lumini şi de proiecţie, prilej pentru mine de a fotografia şi expoziţia (în lumină albă şi în lumină vie), şi câteva proiecţii unduitoare (excelentă ideea lui Dănuţ Lungu de a se folosi, în loc de ecran, o perdea din dotarea spaţiului expoziţional), dar şi munca fiecăruia dintre colegii noştri.

*

Dănuţ Lungu, aranjând ultimele reflectoare

Dănuţ Lungu, aranjând ultimele reflectoare

Gheorghe Senciuc, un devotat slujitor al culturii

Gheorghe Senciuc, un devotat slujitor al culturii

Operatorul Lucian Căluşeriu

Operatorul Lucian Căluşeriu

*

Expoziţia lui Victor T. Rusu arăta superb şi pe lumină albă, aşa că am profitat de prilejul instalării şi reglării aparaturii tehnice pentru a o fotografia şi expune fără nici o prelucrare a fotografiilor:

*

E1

E2

E3

E4

E5

E6

E7

E8

E9

E9

E10

E11

E12

E13

E14

E15

E16

E17

E18

E19

E20

E21

E22

E23

E24

E25

E26

*

Au urmat probele de lumini, de sunet şi de proiecţie, când cei doi operatori ai Centrului Cultural “Bucovina”, Gabriel Nicolae Sandu (fetiţa lui, Ecaterina, tocmai împlinea doi anişori) şi Lucian Căluşeriu, împărţeau, între ei, zonele de acoperire pentru varianta video a evenimentului expoziţional. Pe peredeaua unduitoare, începuseră să de deruleze ingenios toate lucrările, iar Gheorghe Senciuc efectua ultimele reglaje, solicitate, de la pupitru, de Dănuţ Lungu.

*

Lucian Căluşeriu şi Gabriel Sandu

Lucian Căluşeriu şi Gabriel Sandu

Gheorghe Senciuc

Gheorghe Senciuc

Expoziţia, în lumină vie

Expoziţia, în lumină vie

EL11

EL3

EL2

Proiecţiile de fotografii

Proiecţiile de fotografii

EL6

EL5

Proiecţiile cu organizatori şi parteneri

Proiecţiile cu organizatori şi parteneri, urmărite de Victor T. Rusu