"Oare şi noi ne îndreptăm spre aşa-ceva?" | Dragusanul.ro

“Oare şi noi ne îndreptăm spre aşa-ceva?”

Cernauti 4

*

Oripilat de Festivalul de obiceiuri populare “Malanka” de la Cernăuţi (2014), Constantin-Emil Ursu mi-a trimis linkul filmului (îl puteţi viziona, făcând click pe fotografia de mai sus), adăugând în mesaj: “Vă trimit un link cu festivalul de obiceiuri „Malanca”, de la Cernauti. Este demolant… Oare şi noi ne îndreptăm spre aşa-ceva?”.

*

Răspunsul meu, după ce am văzut “afacerea” cu vuvuzele, păpuşi şi treninguri de antrenament steliste, başca “fumei” naţionale berechet, a lui Călin Brăteanu de la Suceava, din acest an, a fost scurt: Deja am ajuns!

*

Ucrainenii au avut o mitologie splendidă, complementară celei româneşti şi mult mai explicită. Cică Pământul a avut o fată, Primăvara, căreia i se spunea Maya (de la luna mai), care fusese închisă în peşteri (cele trei ceruri subpământene lunare) şi eliberată de Soare. De aici ar deriva ritualurile “Malanka”, adică omagierea Timpului şi a Pământului, a Reînvierii Naturii (anul nou începea, iniţial, în mai), deci şi a Arberelui Vieţii etc. (nu reiau demonstraţiile făcute de atâtea ori).

*

Întreg fondul mitologic străvechi a fost abandonat în regiunea Cernăuţi (tocmai se abandonează şi în judeţul Suceava), în favoarea unui carnaval stupid, cu care alegorice, cu păpuşi gonflabile şi balauri, cu costumaţie de cow-boy sau de armată roşie, cu multă, multă prostie, ceea ce asigură, şi la nivel planetar, o largă adresabilitate. Păcat că se întâmplă aşa şi că şi ultimele sfărâmituri de metafizic sunt luate de vânt şi duse aiurea. Trăiască Călin Brăteanu şi Iurie Levcik, marii artizani ai deseno-animatizării Datinii! Încă 11 fotografii, ca să avem, împreună cu prima, un ciclu complet al nătângiei anuale – pe o cuşmă de trompetist, veţi zări, în antepenultima fotografie, Tricolorul; insul cu muştiucul n-a priceput că dragostea de neam nu se afişează pe cuşmă, ci se trăieşte intens în chestia pe care o cuprinde cuşma şi care, în vremurile vechi, se numea cap:

*

Cernauti 1

Cernauti 2

Cernauti 3

Cernauti 5

Cernauti 6

Cernauti 7

Cernauti 8

Cernauti 9

Cernauti 10

Cernauti 11

Cernauti 12