Muzica veche românească, până la ZICĂLAŞII lui Oloieru
*
Până să apară ZICĂLAŞII profesorului Petru Oloieru, nu ascultasem, din muzica veche românească, decât cele 20 de piese, culese de armeanul Karol Mikuli din Bucovina (însoţit, la Boian şi pe valea Moldovei, de la Şipot, în jos, de Iraclie Porumbescu) şi publicate, în transcriere pentru pian, la Paris, în 1847. În transcriere pentru pian, pentru că franţuzoaicele nu puteau fi atrase de exotica muzică românească decât dacă le puteau cânta la clavir (caracteristică a lumii instruite din întreaga Europă, inclusiv din Bucovina vremii).
*
Cele 20 de piese, culese de Mikuli şi transcrise, în format electronic, de profesorul Marius Ciurar, pentru monografia folclorică a Bucovinei, puteau fi ascultate prin blancurile interpretate de… calculator. Frânturi melodice, pe care le ascultam la nesfârşit, cu repetare automată, deşi se aud discret.
*
Sesizasem o altă coloristică a melosului bucovinean, de o splendidă simplitate şi în care influenţele polone, ungureşti, ucrainene şi evreieşti dădeau savoare cântecelor româneşti ale vremii, care, fără îndoială, prin aceste influenţe îşi căpăta specificitatea, care ţinea de multiculturalitate. Şi am vrut mai mult, mai cuprinzător, dar n-a fost posibil, până ce colegul Dănuţ Lungu nu mi-a făcut cunoştinţă cu prietenul lui, Petrică Oloieru, pe care l-am simţit, imediat, şi drept muzician înnăscut, dar şi om de mare caracter, aşa că, fără ezitări, am trecut, împreună, la realizarea montărilor de spectacole muzicale în baza unor partituri vechi şi încă nemaiauzite la noi.
*
Din nostalgie (cântecele culese de Mikuli vor forma osatura următoarei montări), am să vă pun la dispoziţie câteva dintre frânturile electronice de interpretare, pe care puţini dintre prietenii mei le-au mai auzit. Va trebui să daţi volumul la maximum, dar merită disconfortul unor audiţii de slabă calitate, din moment ce înseamnă o izbândă asupra veacurilor (sper să-mi izbutească postarea; dacă nu se deschid salvările, puteţi salva piesele, făcând click pe fiecare, ca să le puteţi asculta după aceea – am verificat şi văd că merge prin salvare):
*
*
*
*
*
*
*
*
*