Momentul (de inspiraţie umoristică) Cezar Straton | Dragusanul.ro

Momentul (de inspiraţie umoristică) Cezar Straton

Publicistul Cezar Straton

Publicistul Cezar STRATON

*

Deşi îl cunosc şi preţuiesc de o viaţă, niciodată nu aş fi bănuit că în eruditul publicist Cezar Straton stă pitit şi un umorist plin de farmec, că dincolo de acidităţile satirice ale textelor sale străluceşte un umor bonom şi hâtru, care avea să-mi stoarcă lacrimi de râs.

*

Cezar îmi spusese ceva, înainte de începerea vernisajului expoziţiei JAZZ-PHOTO, de Victor T. Rusu (uitasem să vă spun că îmi revenise sarcina de a modera manifestarea), dar, neatent cum sunt, n-am prea priceput ce anume vrea să facă. Avea la el nelipsita “taşcă” albastră, care se deschide greu, iar în geanta de umăr – cadouri pentru “jupâni”. Primul “jupân” care a primit un dar a fost, în mod firect, sărbătoritul zilei, Victor T. Rusu, căruia Cezar i-a oferit un “Gânditor de Hamangia”, care semăna hazos cu Victor T. Rusu, pe scaunul de tortură prin interviu, pe care îl aşezase Cătălina Biholar:

*

Cezar Straton, pe post de Moş Crăciun al "jupânilor"

Cezar Straton, pe post de Moş Crăciun al “jupânilor”

Victor Rusu, primind cadoul

Victor Rusu, primind cadoul

Gânditorii de Hamangia

Gânditorii de Hamangia

*

A urmat, la rând, caricaturistul Mihai Pânzaru-PIM, căruia Cezar Straton i-a oferit un coşuluţ cu flori de primăvară (pe care PIM avea să-l răsădească, peste vreun ceas, pe mormântul regretatei lui soţii, profesoara Gica Pânzaru), dar inspirat, PIM adorând să primească şi să ofere flori vii, vestitoare de primăvară.

*

PIM, primind coşuleţul cu flori

PIM, primind coşuleţul cu flori

*

Au urmat, într-un haz general, cadourile pentru poetul “berivor” (pe lume există ierbivore, carnivore şi un singur berivor) Roman Istrati: o cutie de bere şi un pliant nemţesc, care să-l îndemne pe Romică, deşi nu este nevoie, să nu piardă o zi, fără bere. Roman Istrati, provocat la amoc umoristic, a declarat că de mult vrea să se mute el în Beer-mania, contnuând, după cum îi este obiceiul, cu o cascadă de umor savuros.

*

Roman Istrati, cu darul berivor în mână

Roman Istrati, cu darul berivor în mână

Cezar Straton şi pliantul nemţesc: Nici o zi, fără bere!

Cezar Straton şi pliantul nemţesc: Nici o zi, fără bere!

*

Lui Sorin Avram, care tocmai ieşise, ca să asculte spovedania unei poetese ipohondră, care este, după cum susţinusem eu, iar Cezar mă citase, “cel mai bun gazetar al Sucevei”, pentru că a ajuns un moderator TV de talie naţională, Cezar Straton i-a dăruit două… ouţe de sticlă, neavând bietul de el de unde să ştie că, dacă nu te naşti cu două perechi, cele de sticlă nu-ţi ajută în gazetărie…