Istoricul „Bucovina Rock Castle” – 2018
2018: Au fost puse în vânzare abonamentele şi biletele pentru Bucovina Rock Castle 2018. Organizatorii festivalului Bucovina Rock Castle au pus în vânzare abonamente şi biletele pentru concertele care vor avea loc în şanţul de apărare al Cetăţii de Scaun al Sucevei în perioada 24-26 august 2018. Abonamentele pentru cele trei zile şi biletele pentru fiecare zi în parte pot fi achiziţionate deja online, pe site-ul www.iabilet.ro, şi vor putea fi cumpărate şi direct la intrarea la festival. Preţul unui abonament pentru toate cele trei zile este de 30 de lei, în timp ce preţul pentru o zi de concerte este de 20 de lei.
La ediţia de anul acesta organizatorii au pregătit două locaţii în care vor avea loc concertele, o scenă amplasată pe platoul cetăţii, acolo unde vor cânta formaţii tinere, aflate la debut, şi o scenă amplasată în şanţul cetăţii, pe care vor urca invitaţii principali. Pentru prima dată, la Bucovina Rock Castle vor cânta irlandezii de la Primordial. Cu o carieră de peste 30 de ani, Primordial au lansat anul acesta un nou material discografic, intitulat „Exile Among the Ruins”, irlandezii fiind fără doar şi poate formaţia cea mai importantă care va cânta la ediţia de anul acesta a festivalului de rock de la Suceava. Printre trupele principale care vor mai cânta la Bucovina Rock Castle 2018 se mai numără De Staat (Olanda), Bucovina, 1000mods (Grecia), Jinjer (Ucraina), Luna Amară şi Dordeduh.
În toate cele trei zile ale festivalului concertele vor începe la ora 16:30 pe scena 2, din parcarea de pe platoul Cetăţii de Scaun, şi vor continua de la ora 19:00, pe scena 1, din şanţul cetăţii.
Concertele de vineri vor avea loc în următoare ordine: scena 2 – Lexem (16:30), Linear Disorder (17:15) şi Nightrain (18:00); scena 1 – Relative (19:00), Roadkill Soda (20:00), Dirty Shirt (21:00), Implant Pentru Refuz (22:00) şi De Staat (23:00). Pentru ziua de sâmbătă sunt programate următoarele concerte: scena 1 – Contraband X (16:30), Black Out (17:15), Katara (18:00); scena 1 – 9 Ani Lumină (19:00), Toy Machines (20:00), Robin And The Backstabbers (21:00), Luna Amară (22:00) şi 1000mods (23:00). Duminică, în ultima zi a festivalului, vor cânta trupele: scena 2 – Tenebres (16:30), Symphress (17:15), Paradox Theory (18:00); scena 1 – Gray Matters (19:00), Dordeduh (20:00), Jinjer (21:00), Primordial (22:00) şi Bucovina (23:00) / Dan Coman (Monitorul de Suceava, Ediţia nr. 182 din 14 august 2018).
2018: Protest în stradă pentru blocarea Festivalului Bucovina Rock Castle. Un grup de activiști creștini intenționează să organizeze luni dimineață un protest public în fața Palatului Administrativ Suceava, pentru a „bloca organizarea concertului rock-satanist de la Cetatea de Scaun Suceava, între 24-26 august, care terorizează municipiul Suceava și localitățile limitrofe”.
Numele evenimentului nu este pomenit în mesajul prin care sunt chemați la protest cei care împărtășesc ideile lor, dar în perioada respectivă, singura manifestare care are loc la Cetate este festivalul Bucovina Rock Castle.
Printre motivele invocate se numără în primul rând „deranjul fonic”, dar mai ales faptul că în cadrul acestuia „se fac și procesiuni satanice”, fără a preciza mai exact care ar fi acestea.
Cert este că inițiatorii acțiunii – Ionel Butnariu, care a devenit cunoscut în întreaga țară după ce a cerut interzicerea Halloween-ului în România, reclamând la OPC folosirea acestei sărbători importate drept măsură de marketing și Cătălin Moldovan, vor să solicite Consiliului Județean să nu mai finanțeze din bani publici acest eveniment, care nu are nimic în comun cu „valorile spirituale și tradiționale românești”.
Protestatarii vor să intre în ședința de Consiliu Județean, convocată luni dimineață, la 11.00, să solicite expres blocarea festivalului rock și stoparea finanțării acestuia.
Pentru prima dată, la Bucovina Rock Castle vor cânta irlandezii de la Primordial. Printre trupele principale care vor mai cânta la Bucovina Rock Castle 2018 se mai numără De Staat (Olanda), Bucovina, 1000mods (Grecia), Jinjer (Ucraina), Luna Amară şi Dordeduh. În toate cele trei zile ale festivalului concertelevor începe la ora 16:30 pe scena 2, din parcarea de pe platoul Cetăţii de Scaun, şi vor continua de la ora 19:00, pe scena 1, din şanţul Cetăţii / Cosmin Romega (Monitorul de Suceava, Ediţia nr. 182 din 14 august 2018).
2018: Protest pentru blocarea Festivalului Bucovina Rock Castle. Un grup de activişti creştini intenţionează să organizeze luni dimineaţă un protest public în faţa Palatului Administrativ Suceava, pentru a „bloca organizarea concertului rock-satanist de la Cetatea de Scaun Suceava, între 24-26 august, care terorizează municipiul Suceava şi localităţile limitrofe”.
Numele evenimentului nu este pomenit în mesajul prin care sunt chemaţi la protest cei care împărtăşesc ideile lor, dar în perioada respectivă, singura manifestare care are loc la Cetate este festivalul Bucovina Rock Castle.
Printre motivele invocate se numără în primul rând „deranjul fonic”, dar mai ales faptul că în cadrul acestuia „se fac şi procesiuni satanice”, fără a preciza mai exact care ar fi acestea. Cert este că iniţiatorii acţiunii – Ionel Butnariu, care a devenit cunoscut în întreaga ţară după ce a cerut interzicerea Halloween-ului în România, reclamând la OPC folosirea acestei sărbători importate drept măsură de marketing şi Cătălin Moldovan, vor să solicite Consiliului Judeţean să nu mai finanţeze din bani publici acest eveniment, care nu are nimic în comun cu „valorile spirituale şi tradiţionale româneşti”. Protestatarii vor să intre în şedinţa de Consiliu Judeţean, convocată luni dimineaţă, la 11.00, să solicite expres blocarea festivalului rock şi stoparea finanţării acestuia.
„Dorim să-i transmitem în mod politicos, d-lui Gh. Flutur şi consilierilor judeţeni, să nu mai dea sponsorizări din bani publici pentru concertul Rock <Bucovina Rock Castle>, prin ONG-urile infiltrate la Centrul Cultural Bucovina şi la Muzeul de Istorie Suceava, deoarece în Statutul Centrului Cultural Bucovina, scrie negru pe alb, că TREBUIE să promoveze: valorile spirituale, culturale şi tradiţionale româneşti-bucovinene. Muzica rock nu face parte din valorile spirituale-culturale şi tradiţionale-româneşti. Nu dorim desfăşurarea evenimentului Bucovina Rock Castle la Cetatea de Scaun, pentru că întinează memoria marelui voievod şi întregitor de ţară Ștefan Cel Mare”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorii protestului.
Pentru prima dată, la Bucovina Rock Castle vor cânta irlandezii de la Primordial. Printre trupele principale care vor mai cânta la Bucovina Rock Castle 2018 se mai numără De Staat (Olanda), Bucovina, 1000mods (Grecia), Jinjer (Ucraina), Luna Amară şi Dordeduh. În toate cele trei zile ale festivalului concertele vor începe la ora 16:30 pe scena 2, din parcarea de pe platoul Cetăţii de Scaun, şi vor continua de la ora 19:00, pe scena 1, din şanţul Cetăţii.
Concertele de vineri vor avea loc în următoare ordine: scena 2 – Lexem (16:30), Linear Disorder (17:15) şi Nightrain (18:00); scena 1 – Relative (19:00), Roadkill Soda (20:00), Dirty Shirt (21:00), Implant Pentru Refuz (22:00) şi De Staat (23:00). Pentru ziua de sâmbătă sunt programate următoarele concerte: scena 1 – Contraband X (16:30), Black Out (17:15), Katara (18:00); scena 1 – 9 Ani Lumină (19:00), Toy Machines (20:00), Robin And The Backstabbers (21:00), Luna Amară (22:00) şi 1000mods (23:00). Duminică, în ultima zi a festivalului, vor cânta trupele: scena 2 – Tenebres (16:30), Symphress (17:15), Paradox Theory (18:00); scena 1 – Gray Matters (19:00), Dordeduh (20:00), Jinjer (21:00), Primordial (22:00) şi Bucovina (23:00) / Cosmin Romega (Monitorul de Suceava, Ediţia nr. 183 din 20 august 2018).
2018: Doar doi oameni la protestul împotriva festivalului Bucovina Rock Castle. Protestul anunţat pentru ziua de ieri împotriva organizării festivalului Bucovina Rock Castle s-a dovedit a fi un adevărat fiasco. Iniţiatorul acestui protest, Ionel Butnariu, anunţa că înaintea şedinţei de ieri a Consiliului Judeţean Suceava un grup de activişti creştini va protesta pentru a cere blocarea acestui festival. În cele din urmă, grupul de activişti a fost format doar din două persoane, Ionel Butnariu şi un susţinător al acestuia, iar protestul s-a transformat într-o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi în participarea la şedinţa deliberativului judeţean. Printre motivele pe care Ionel Butnariu le-a invocat pentru blocarea festivalului se numără „deranjul fonic”, dar şi faptul că pe perioada acestuia „se fac şi procesiuni satanice”.
Reamintim că festivalul Bucovina Rock Castle va avea loc în perioada 24-26 august, în şanţul de apărare şi pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei. Bucovina Rock Castle a ajuns la cea de-a zecea ediţie, devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen din ţară, la concerte venind mii de spectatori din judeţ şi din întreaga ţară. La ediţia de anul acesta organizatorii au pregătit două locaţii în care vor avea loc concertele, o scenă amplasată pe platoul cetăţii, acolo unde vor cânta formaţii tinere, aflate la debut, şi o scenă amplasată în şanţul cetăţii, pe care vor urca invitaţii principali.
Pentru prima dată, la Bucovina Rock Castle vor cânta irlandezii de la Primordial. Cu o carieră de peste 30 de ani, Primordial au lansat anul acesta un nou material discografie, intitulat „Exile Among the Ruins”, irlandezii fiind fără doar şi poate formaţia cea mai importantă care va cânta la ediţia de anul acesta a festivalului de rock de la Suceava. Printre trupele principale care vor mai cânta la Bucovina Rock Castle 2018 se mai numără De Staat (Olanda), Bucovina, 1000mods (Grecia), Jinjer (Ucraina), Luna Amară şi Dordeduh.
Preţul unui abonament pentru cele trei zile de festival va fi de 30 de lei. În toate cele trei zile ale festivalului concertele vor începe la ora 16:30 pe scena 2, din parcarea de pe platoul Cetăţii de Scaun, şi vor continua de la ora 19:00, pe scena 1, din şanţul cetăţii.
Concertele de vineri vor avea loc în următoare ordine: scena 2 – Lexem (16:30), Linear Disorder (17:15) şi Nightrain (18:00); scena 1 – Relative (19:00), Roadkill Soda (20:00), Dirty Shirt (21:00), Implant Pentru Refuz (22:00) şi De Staat (23:00). Pentru ziua de sâmbătă sunt programate următoarele concerte: scena 1 – Contraband X (16:30), Black Out (17:15), Katara (18:00); scena 1 – 9 Ani Lumină (19:00), Toy Machines (20:00), Robin And The Backstabbers (21:00), Luna Amară (22:00) şi 1000mods (23:00). Duminică, în ultima zi a festivalului, vor cânta trupele: scena 2 – Tenebres (16:30), Symphress (17:15), Paradox Theory (18:00); scena 1 – Gray Matters (19:00), Dordeduh (20:00), Jinjer (21:00), Primordial (22:00) şi Bucovina (23:00).
Preţul unui abonament pentru cele trei zile ale festivalului este de 30 de lei, în timp ce preţul pentru o zi de concerte este de 20 de lei / Dan Coman (Monitorul de Suceava, Ediţia nr. 184 din 21 august 2018).
Muzicienii de la Bucovina Rock Castle cer despăgubiri de la cei care au cerut anularea festivalului. Peste 100 de muzicieni care vor cânta la ediția de anul acesta a Bucovina Rock Castle vor solicita despăgubiri de la „activiștii creștini” care au solicitat anularea festivalului, banii urmând să fie donați victimelor din „Colectiv”. Unul dintre organizatorii festivalului, Ion Drăgușanul, a anunțat că 115 muzicieni români, dintre participanții la ediția 2018 a Festivalului „Bucovina Rock Castle”, îl vor împuternici, sub semnătură, să îi reprezinte în instanță „pentru prejudiciile de imagine de care se fac responsabili câțiva iresponsabili penticostali”. Ion Drăgușanul a spus că va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării asupra intoleranței revoltătoare a reprezentanților acestei tolerate comunități religioase minoritare. El a spus că despăgubirile morale și materiale care vor fi obținute vor fi cedate victimelor din clubul Colectiv.
În adresa pe care Ion Drăgușanul o va înregistra la Judecătoria Suceava se precizează că fiecare artist va solicita despăgubiri morale și materiale de 1.000 de lei.
„Confruntați, periodic, cu terorismul spiritual al unor extremiști religioși, care prin calomnii iresponsabile aduc grave prejudicii artei și vieții noastre, muzicienii români, participanți la ediția 2018 a Festivalului Bucovina Rock Castle, îl împuternicesc, (…), pe întemeietorul și organizatorul festivalului, domnul Drăgușanul Ion, să formuleze, să depună plângerea și să ne reprezinte în cauza prejudiciilor grave de imagine, reprezentate de afirmații iresponsabile, conform cărora noi am fi „sataniști”, că practicăm „ritualuri satanice” în cadrul festivalului, că suntem „atei” și „soroșiști”, respectiv pentru discriminarea agresivă a muzicii noastre de către o minoritate religioasă intolerantă. Solicităm despăgubiri morale și materiale de câte 1.000 de lei pentru fiecare artist, bani care să fie depuși, cu dovadă, în conturile victimelor colectiv”, se spune în plângerea care va fi formulată în numele muzicienilor care vor cânta la Bucovina Rock Castle / Dan Coman (Monitorul de Suceava, Ediţia nr. 186 din 23 august 2018).
2018: Bucovina Rock Castle, ediţia a VIII-a. Prima seară a actualei ediţii a Festivalului Bucovina Rock Castle, cea de vineri, 24 august, a început… după-amiaza! Adică ar fi trebuit să se audă primele sunete încă de la ora 16.30, numai că un accident tehnic chiar grav a condus la înlocuirea unei consistente părţi a echipamentului de sunet de pe a doua scenă, ceea ce a amânat debutul festivalului cu aproape o oră. Aceasta de altfel este inovaţia adusă în acest an: sunt două scene, prima, cea despre care am scris mai sus, fiind amplasată în parcarea de pe platou, cam în zona unde s-a desfăşurat şi Festivalul de Blues cu doi şi trei ani în urmă. Aici, ediţia 2018 a BRC aduce în fiecare după-amiază câte 3 grupuri noi, între ele fiind vorba de un concurs al cărui premiu este promovarea pentru următoarea ediţie, cea din 2019, pe scena „adevărată”, a vedetelor, amplasată în locul obişnuit, în şanţul de apărare al Cetăţii. Aşadar, pe la ora 17 şi ceva, au deschis Festivalul Bucovina Rock Castle numiţii Lexem, grup alcătuit majoritar din moldoveni stabiliţi în Bucureşti, nişte băieţi cuminţi, cu şcoală şi cu slujbe bunicele, care cântă, îi citez, un „rock tomnatic moldovenesc”. Au urmat, aproape logic, …alţi moldoveni stabiliţi în Capitală: Linear Disorder, practicanţi ai unui „modern, melodic, death metal”. În sfârşit, ultimii de pe scena mică, un macro-grup sucevean, Nightrain, alcătuit din vreo 8 membri, inclusiv o fată, Oana, vocalista, şi care mie mi-au sunat mai bine decât ceilalţi. Am uitat să amintesc că dincolo de onorariul mai degrabă simbolic, pentru grupurile de pe această scenă există şi un premiu adevărat: promovarea pentru ediţia următoare pe scena mare, cea din şanţul cetăţii, ceea ce înseamnă automat o audienţă mare şi nişte bani „adevăraţi”. La ora 19, cea la care trebuia să înceapă cântarea din şanţ, n-o să credeţi, dar totul era gata cu minute bune înainte de ora stabilită, caz fără precedent! Deschiderea a făcut-o Relative, grup care a participat, cred, la toate ediţiile şi care şi-a creat un grup consistent de fani, lucru firesc datorită calităţii deosebite a sound-ului. După ei, au urcat pe scenă Roadkill Soda, grup din Bucureşti, participant pentru prima oară la Festival. A sunat bine, i-au stârnit pe fani la nişte reprize de pogo de s-a înălţat praful până pe platoul Cetăţii! Au venit apoi maramureşenii Dirty Shirt, o versiune românească a deja clasicilor Zdob şi Zdub, combinând elementele de rock cu ţipurituri şi versuri din piese populare de notorietate, genul fiind aproape automat aducător de entuziasm în public. Ceea ce s-a întâmplat şi la noi. Interesant şi neliniştitor totodată mi s-a părut faptul că atunci când publicul se bucură de ceea ce vede şi aude, se simte obligat să strige şi lozinci obscene, în cazul de faţă aia deja clasicizată de vreo 3 săptămâni încoace. Cu, sau fără, contribuţia grupurilor de pe scenă. Bine măcar că invitaţii din străinătate nu ştiu nici ce-i ăla PSD, şi nici ce-i aia m…! Implant Pentru Refuz au cântat destul de liniar şi de apatic, iar grupul De Staat din Olanda a încheiat o primă seară destul de reuşită, care însă va rămâne în istoria Festivalului prin faptul că a adus în faţa scenei o mare de oameni, incomparabil mai mare decât cea din prima seară de la oricare altă ediţie. Poate şi ca o reacţie la elucubraţiile domnilor ălora, organizatori ai unui protest aproape antologic în zilele de dinaintea Festivalului, la care alături de cei doi tulburaţi (păi nu ei au zis că muzica le tulbură liniştea!?) nu a mai pus botu’ absolut nimeni!
Ziua a doua. Sâmbătă, la ora la care cel mai potrivit ar fi ori să te bălăceşti în mare sau în piscină, ori să ai mereu halba umplută pe o terasă cu multă umbră, o mână de fani ai rock-ui asistau la debutul celei de-a doua zile a Festivalului, pe scena a doua urcând, fix la 16,30, Contraband X din Piatra Neamţ, un grup solid, cu şanse reale de a fi selectat pentru scena mare la ediţia următoare. De altfel, toate cele 3 grupuri de sâmbătă au sunat mai bine decât cele 3 din prima zi. A doua prezenţă a fost a celor cinci Black Out din Cluj, categoric grupul cu cea mai bună priză la public, ceea ce îi face favoriţi în competiţia despre care aminteam. În sfârşit, după-amiaza s-a încheiat cu Katara din Arad, grup care deşi cântă de vreo 4 ani, având şi un premiu I naţional la concursul Ostring, sâmbătă a apărut într-o formulă nouă, cu un toboşar debutant. Au sunat bine şi ei, ceea ce înseamnă că bătălia pentru promovarea pe scena principală va fi una serioasă, juriul având o misiune nu tocmai uşoară.
La ora 19,00, preşedintele Festivalului, Mihnea Blidaru, care avea să urce şi pe scenă ceva mai târziu, mi-a dat verde la prezentare, ceea ce înseamnă că lucrurile merg din ce în ce mai bine şi în privinţa punctualităţii, o chestie oarecum contrară ideii de rock! Înainte de a face cronica efectivă a serii, am să vă spun la ce concluzie am ajuns, ca simplu spectator: foarte multe grupuri, cu predilecţie cele româneşti, au nişte efecte formidabile, extrem de asemănătoare cu cele ale lui Pink Floyd, de la care e clar că se inspiră. Partea proastă e că au copiat numai efectele, nu şi muzica! Seara a debutat cu un duo din Iaşi, numit Nouă Ani Lumină. Ceva foarte apropiat de ceea ce se numeşte muzică ambientală. Pe mine nu m-a atins deloc. A urmat clasicizata isterie provocată de Andi Drăguşanul şi Toy Machines, la care s-a prestat pogo cât cuprinde. Andi a adus şi nişte compoziţii proaspete, primite cu obişnuitul entuziasm de publicul care îi este pe bună dreptate devotat. Formula grupului a suferit schimbări, sunetul devenind, foarte clar, mult mai elaborat. Mie mi-e dor însă să-l mai văd pe Andi şi cu chitara în mână, nu doar cu laptop-ul. Despre Robin & The Backstabbers, numai de bine: este, lucru constatat şi cu alte prilejuri, cel mai muzical dintre grupurile din Festival. Iar prezenţa la chitare şi keyboards a prietenului meu Eugen Nutescu (Oigan, pour les connaisseurs!) este oriunde un plus, aşa cum era şi la Kumm. Penultimii au urcat pe scenă Mihnea Blidaru şi Luna Amară, ei fiind întotdeauna trataţi ca nişte „de-ai casei”, şi comunicând cu publicul într-un mod cum numai ei pot să o facă. Cu acest prilej, Mihnea ne-a „ameninţat” cu un concert şi mai la toamnă, cu prilejul lansării noului album. Finalul serii a fost din nou de la secţiunea „internaţional”, de data asta aparţinând grecilor numiţi 1000 Mods. Un rock apăsat, bine primit de foarte mulţii spectatori rămaşi până dincolo de miezul nopţii / Doru Popovici (Monitorul de Suceava, Ediţia nr. 189 din 27 august 2018).
2018: Final la Bucovina Rock Castle, într-o ultimă seară care a fost pe măsura aşteptărilor miilor de fani. Cel mai aşteptat eveniment rock al anului la Suceava, festivalul Bucovina Rock Castle, a adunat şi în acest an peste 12.000 de iubitori ai acestui gen muzical, atât de mult îndrăgit la Suceava. După două seri care au cuprins diverse genuri iubite astăzi de fani, programul divers al ultimei seri a festivalului a adunat mai multe generaţii de ascultători de muzică rock în Cetatea Sucevei.
Câteva mii de iubitori ai acestui gen muzical atât de divers s-au adunat duminică pentru ultima reprezentaţie a festivalului sucevean, devenit atât de îndrăgit de-a lungul celor opt ediţii derulate în şanţul Cetăţii de Scaun. În debutul ultimei seri a festivalului au intrat pe scenă cei de la Gray Matters, o trupă din ce mai prezentă pe scenele din ţară, cu un amestec de electronic rock, alternativ şi metal. O trupă deja cu câţiva ani de activitate, având o prezenţă vocală feminină plină de energie şi carismă, susţinută de aranjamente instrumentale care îmbracă în mod fericit piesele dintr-un repertoriu propriu, demn de un nou album. Trupa a lansat în premieră la Bucovina Rock Castle o piesă şi videoclipul, în care vocalista grupului, Laura Mihăilă, a cântat alături de Mihnea Blidariu de la Luna Amară, piesă care va apărea pe noul album semnat Gray Matters. Încântată de prezenţa în festival, Laura le-a spus fanilor că ”Bucovina Rock Castle a devenit pentru mulţi o a doua casă, iar unii vin aici la festival chiar dacă nu sunt invitaţi.”
Un program variat, cu incursiuni de la black la folk metal. Seara a continuat cu trupa timişoreană Dordeduh, un grup folk/black metal, care din punct de vedere muzical urmează calea deschisă de Negură Bunget, grupul din care provin de altfel doi dintre membrii fondatori. Membrii trupei încearcă racordarea muzicii lor la noi perspective prin „experimentarea unui nou mod de abordare a metalelor negre, precum şi a instrumentelor tradiţionale”, cum declară chiar ei, spre un tărâm diferit de trecutul lor muzical.
Atmosfera a fost brusc înviorată de Jinjer din Ucraina, o prezenţă deja bine cunoscută şi îndrăgită de iubitorii rockului de la noi, o trupă greu de imaginat fără vocea când suavă, când profundă şi plină de forţă a Tatianei Shmailyuk. Ucrainenii au avut un sezon nemaipomenit la început de an, când au fost foarte apreciaţi într-un turneu de 4 luni de zile în Statele Unite ale Americii, unde vor fi din nou prezenţi spre finalul anului.
Irlandezii de la Primordial, recunoscuţi drept cap de afiş al festivalului, au făcut o demonstraţie a modului în care stilul extreme metal promovat de ei a rezistat şi s-a dezvoltat de-a lungul timpului. Ei combină de peste 30 de ani în muzica lor un fundament sonor celtic, transpus într-o combinaţie de black & doom metal. Vocalistul Alan Averill „Nemtheanga”, care şi-a sărbătorit duminică ziua de naştere, s-a alăturat trupei în 1991, prezenţa sa aducând trupei o direcţie mai închisă, simţită din plin de spectatori.
Mult aşteptaţii de la trupa ieşeană Bucovina au încheiat seara într-o tentă folk metal, îndrăgită de tot mai mulţi fani în concerte de pretutindeni. În afara pieselor care i-au consacrat de-a lungul timpului, cei de la trupa ieşeană au interpretat în primă audiţie la Suceava piesa „Noaptea nimănui”, piesă inclusă pe albumul intitulat „Septentrion”, care va fi lansat printr-un concert la Arenele Romane pe 8 decembrie 2018. Concertul susţinut în cadrul Bucovina Rock Castle a fost filmat, imaginile urmând să apară, alături de cele mai bune momente live memorate din decursul anilor, pe un dvd aniversar în anul 2020, la împlinirea a 20 de ani de activitate a trupei Bucovina.
În afara celor implicați de ani de zile în realizarea acestui festival, la bunul mers al lucrurilor au participat și 16 voluntari, elevi și studenți, care au vrut să dea o mână de ajutor. După trei seri de muzică diversă, în urma unui efort financiar prin care nu toate trupele prezente au putut fi răsplătite la cota de piaţă pe care o au la acest moment, cea de a opta ediţie a Bucovina Rock Castle va rămâne, în inimile tinerilor suceveni şi ale celor veniţi de pe alte meleaguri să participe la acest regal de muzică bună, un moment de bucurie rar, într-o perioadă în care a cânta live înseamnă un efort tot mai greu de susţinut / Radu Lupaşcu (Monitorul de Suceava, Ediţia nr. 190 din 28 august 2018).
2018: Numai săptămâna asta nu-i BRC… dar săptămâna viitoare, pe 24, începe. Și ca de obicei, când ne întărâtăm și ne-am dori să mai dureze, vine deșteptul ăla de Murphy și zice că ceea ce ne place ori e imoral, ori îngrașă, ori durează prea puțin. Anul ăsta, până pe 26, dar prinde nițel și din 27 august, că doar nu s-o termina fix la miezul nopții fără ceva!
Reiau ideea de săptămâna trecută: ineditul ediției a VIII-a a Festivalului Bucovina Rock Castle constă în apariția unei a doua scene, lângă celebrul ou gigantic, acolo unde s-a organizat doi ani la rând Festivalul de Blues, celălalt eveniment muzical notabil, ambele făcînd din Suceava un fel de stindard al muzicii de calitate. Pe aceasta a doua scenă se va da startul festivalului, aici cântând câte trei grupuri în fiecare zi, la orele 16.30, 17.15 și 18.00, astfel: vineri, 24 august – Lexem, Linear Disorder, Nightrain; sîmbătă, 25 august – Contraband X, Black Out și Katara; duminică, 26 august – Tenebres, Symphress și Paradox Theory. Dintre cele nouă grupuri, cel puțin unul va fi ales spre a cânta la următoarea ediție jos, în șanț, pe scena „mare”. Acolo, în acest an, vor fi câte cinci grupuri pe seară, cu începere de la ora 19.00, programul pe zile fiind alcătuit astfel: vineri – Relative, Roadkill Soda, Dirty Shirt, Implant Pentru Refuz, De Staat; sîmbătă – 9 Ani Lumina, Toy Machines, Robin and The Backstabbers, Luna Amara și 1000mods; duminică – Gray Matters, Dordeduh, Jinjer, Primordial și Bucovina.
Chiar dacă este o ediție la care nu apare nici un colos pe afiș, ea are toate șansele să ne rămână în amintire prin prezența unor grupuri mult iubite de spectatori, Bucovina și Jinjer fiind mereu în topul preferințelor / Doru Popovici (Jupânu’, 15 august 2018).
BRC 2018: batem recordul pe 26? Încheiam episodul de săptămâna trecută al acestei rubrici amintind două nume dintre cele 15 (vorbesc doar de scena mare, din șanțul Cetății, că mai sunt încă nouă pe scena a II-a, cea a debutanților) aflate pe afișul celei de a VIII-a ediții a Festivalului Bucovina Rock Castle: Jinjer și Bucovina, în mod evident cele mai iubite dintre toate cele anunțate, asta dacă-i omitem pe Toy Machines și Luna Amară, aflate permanent printre favorite din multe considerente pe care nu e cazul să le reamintesc.
Discutând despre ei înainte de a mă pune la scris acest articol, Ion Drăgușanul și-a reamintit de felul cum i-a descoperit chiar el, în 2013, anul primei lor prezențe aici, când erau doar un grup bun din Ucraina, și atât. Ion este cel care le-a insuflat încrederea că îi așteaptă un viitor strălucit, iar Tatiana și ceilalți trei membri au priceput destul de repede chestia asta. Au trecut repede peste nenorocirile petrecute la ei în țară, ba chiar și în familiile unora dintre ei, au evoluat aproape neverosimil, devenind în 2018 un grup de mare impact la nivel internațional, confirmat de succesul enorm pe care l-au avut în SUA pe parcursul unui turneu mamut. Să ne înțelegem: săptămâna asta cântă în Franța și Germania (aici chiar în preziua concertului de la BRC!), iar în octombrie pleacă înapoi în SUA pentru un nou mega-turneu. Prezența lor aici este absolut onorantă pentru noi toți. Am să mai spun doar că acum, în 2018, cota lor este de cam 20.000 de euro pe concert. La Suceava, evident că vin pe mult mai puțini bani, din dragoste și respect pentru fanul lor numărul 1, Ion Drăgușanul.
Ideea din titlu e că o seară în care apar pe aceeași scena Jinjer și Bucovina (alături de alte trei grupuri) este una în care se poate bate recordul de audiență din întreaga istorie a BRC. Dacă mai ține și vremea cu noi, e ca și rezolvat. Doamne ajută! / Doru Popovici (Jupînu’, 22 august 2018).
BRC 2018: schimbarea la faţă. Tocmai când mă gândeam că Bucovina Rock Castle a intrat pe o traiectorie stabilă și că, tehnic vorbind, nu mai pot să apară chestii noi, iată că ediția a VIII-a (când au trecut şapte ani!?) a adus elementul de noutate care, pe mine cel puțin, m-a surprins: se va cânta nu pe una, ci pe două scene! Întâi am crezut că e o falsă informație, apoi, după ce am vorbit cu părintele evenimentului, Ion Drăgușanul, m-am lămurit pe deplin: da, vor fi două scene, una în parcare, pe platou, în fața oului-minune, cam pe unde s-a desfășurat vreo doi sau trei ani la rând Festivalul de Blues. În fond, zice vorba din bătrâni că unde merge blues-ul, merge și rock-ul! Da, merge, numai că apar mereu și factori perturbatori: acum doi ani au fost domnii preoți care știau precis că pe scenă (era doar una pe atunci) urma să apară însuși Satana sub forma unor băieți din Suedia. S-au domolit popii pe la o bucată, satanele au venit de la Paris și, în drum spre Tokyo, au poposit și pe la noi, ceea ce mi se pare onorant: e o chestie să împarți satanele cu francezii și cu japonezii! Anul acesta, alți doi dezinformați (vedeți, boieri dv., aș folosi niște cuvinte mai tari, dar nu risc să mă cheme ăștia în judecată, așa cum îi vor chema pe ei la tribunal organizatorii) s-au trezit într-o dimineață cu fețele la cearceaf și au băgat în media una d-alea grele, cum că iar e invazie de satane, că nu știu cine se zvârcolește în mormânt și că tinerii din ziua de azi nu merită decât să aprindă lumânări și să se roage pentru mântuirea sufletului, varianta de rugăciune penticostală! Aici mă simt obligat să comentez că s-a reușit un fel de uniune religioasă cam împotriva naturii, și colo, și dincolo, exaltații fiind repartizați uniform! Una peste alta, vina trebuie căutată în media care le-a acordat nejustificata atenție unor oițe rătăcite (sau berbeci!?). Despre ce a fost concret pe cele două scene, în numărul următor. / Doru Popovici (Jupînu’, 22 august 2018).
BRC 2018: zi de vară… …până-n seară! Așa a fost cea de-a doua zi a Festivalului Bucovina Rock Castle, desfășurat într-o căldură de nedescris, de la începutul și până la sfârșitul său: dacă în edițiile anterioare a existat, în fiecare an, măcar câte o seară în care mai adia un vânticel, mai căutai o geacă, de data asta toată lumea simțea că e îmbrăcată prea gros, chiar dacă era vorba doar de un tricou! Erau peste 30 de grade când pe scena a II-a au urcat nemțenii numiți Contraband X, bunicei, urmați de clujenii Black Out (grupul cel mai bun, după mine, din primele două zile, de pe scena secundară), după-amiaza fiind încheiată de Katara din Arad, și ei absolut rezonabili.
Pe scena principală, fix la ora 19.00 s-au suit doi băieți din Iași, numiți Nouă Ani Lumină, practicanți ai unui soi de techno-ambiental care n-a avut nici un impact la măcar vreunul din cei prezenți. Cu totul altfel stau lucrurile cu Toy Machines: Andi Drăgușanul are grupul lui de fani, mereu în creștere, iar comunicarea cu publicul este impecabilă, astfel încât e suficient ca Andi doar să sugereze că ar fi vremea de-un pogo și lumea se dezlănțuie. Au fost și ceva piese noi, parcă mai elaborate decât în anii trecuți, lucru explicabil și prin cooptarea unor muzicieni cu știință de carte muzicală. Mie însă mi-e dor de Andi la chitară. Poate la anul?
Robin & The Backstabbers și-au făcut obișnuitul program: dinamic, cu mult dialog, cu o muzicalitate aparte, ei fiind mereu o prezență extrem de tonică. Luna Amară nu mai are nevoie de nici o prezentare, Mihnea Blidaru, președintele Festivalului, fiind practic un fiu adoptiv al Sucevei. Cu acest prilej a anunțat și revenirea la Suceava prin toamnă, cu ocazia lansării noului album. Îmi permit să anticipez că locul ales va fi 31 Pub, acolo unde au avut loc și after party-urile de la această ediție a BRC. Seara au încheiat-o grecii numiți 1000 Mods, practicanți ai unui stoner rock bine primit de public.
„Tot pe rock, pe rock, pe rock, să răsară busuioc!”: De pe vremea lui Ştefan cel Mare şanţul Cetăţii de Scaun a Sucevei nu a mai fost atât de inundat cum a fost la Bucovina Rock Castle, ediţia 2018: „Tot pe rock, pe rock, pe rock, să răsară busuioc!” / Doru Popovici (Jupînu’, 6 septembrie 2018).