Înjuraţi-l pe Emil Ursu! Pentru că o merită. | Dragusanul.ro

Înjuraţi-l pe Emil Ursu! Pentru că o merită.

 

Managerului Muzeului Bucovinei, care şi-a şutit doctoratul în istorie găjbind o aşezare dintr-un deal de pe lângă Baia, din anii 5.000 înainte de Hristos şi scriind despre ce a găsit acolo, rămâne neînjurat şi nu e drept. Dacă nu ar fi savantul Viorel Blanaru, care să pârţuiască trudnic de îngrijorare pentru şanţul Cetăţii (puterea obişnuinţei de o viaţă: aici şanţ, dincoace şanţ, unde Dumnezeu o fi drumul?) şi să-l mai amendeze din când în stând (cu gând nu a fost înzestrat de la natură), mai că aş zice că Suceava este indiferentă faţă de Constantin-Emil Ursu şi nu e drept.

 

Vă spun eu, Emil Ursu e măcar la fel de vinovat pentru Bucovina Rock Castle ca şi noi, Andi şi Ion Drăguşanul. Măcar, dacă nu cumva şi mai şi (nu am măsurat, pentru că suntem prieteni – altă vină de neiertat a lui Emil Ursu!). Dar dacă noi avem acest păcat capital, numit Bucovina Rock Castle, de care şi Emil Ursu se face responsabil în mod egal, el are şi multe alte vinovăţii de neiertat, mafiote şi compromiţătoare pe vecie şi pentru care e musai să-l înjuraţi: a renovat în totalitate şi eficient Cetatea Sucevei, Muzeul Bucovinei şi laboratoarele, a făcut Festivalul Medieval „Ştefan cel Mare”, a editat o adevărată bibliotecă de istorie şi de artă, a transformat Muzeul Bucovinei în principalul reper cultural al Sucevei şi aşa mai departe. E atât de culpabil Constantin-Emil Ursu, încât dacă nu ar fi râgâielile savantoase ale lui Vuiorel Blanaru, îngrijoratul (eu, la beţiiile din tinereţe, eram doar vesel şi glumeţ, nicidecum îngrijorat), vai şi amar, s-ar înălţa Emil la cer, deşi e cel mai vinovat dintre toţi vinovaţii din istoria Sucevei.

 

Dacă ne înjuraţi pe noi, Drăguşanii, vinovaţi de puţine lucruri pe care le-am făcut, fiţi drepţi, înţelepţi şi traci până la capăt: târnosiţi-l şi pe Emil Ursu! Pentru că merită.