In Memoriam Romeo Calancea | Dragusanul.ro

In Memoriam Romeo Calancea

Biserica "Naşterea Maicii Domnului" din Suceava

Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Suceava

*

La demisolul Bisericii “Naşterea Maicii Domnului” din Suceava, în sala care poartă numele doctorului veterinar Dragoş Corlăţeanu, a avut loc, în urmă cu câteva ore, un eveniment cultural de excepţie: vernisajul unei expoziţii de pictură, cu lucrări ale regretatului pictor Romeo Calancea, şi un “remember” despre viaţa şi opera acestui fabulos personaj al Sucevei de odinioară. Nu personalitate, ci personaj (ceea ce înseamnă mai mult decât o personalitate), adică o operă vie, care există şi dincolo de creaţiile lui.

*

Evenimentul a fost organizat de către fiica pictorului, doamna Ungureanu, şi de către Doctorul în Istorie Viorel Vârlan, preotul paroh al Bisericii “Naşterea Maicii Domnului”, om de cultură spre care, de mulţi, mulţi ani, privesc şi cu admiraţie, şi cu respect, ba şi cu lumina sufletească pe care toţi o datorăm celor care ne tot aduc lumină. Au fost de faţă mai toţi preoţii cărturari ai oraşului, iubitori ai culturii şi creatori, toţi chemaţi acolo de spiritul aidoma unui zâmbet plin de viaţă, care se numeşte Romeo Calancea. Printre aceştia din urmă: Dr. Ioan Ieţcu, universitarul Vasile Demciuc, poetesa Viorica Petrovici, artistul plastic Mihai Pânzaru-PIM, publicistul Tiberiu Avram, umoristul Constantin Horbovanu, tele… astrul Bobby Stroe (cu simpatie te-am numit aşa, Bobby), două fetiţe şi un băiat, care au cântat, curat şi proaspăt, muzică folk. Unii au şi vorbit, alţii doar şi-au curăţat sufletele cu lumină.

*

Şi i-am revăzut lucrările, şi l-am reîntâlnit pe Romeo Calancea. Pururi proaspăt, vesel şi pus pe şotii, dar practicând o oralitate inconfundabilă, din care am împrumutat mult în felul meu de a scrie proză sau jurnalism. Mai ales ironie şi simţul cuvintelor. Nici vorbă de pictură naivă în creaţia lui Romeo Calancea, ci doar un modernism cutezător, cu tuşe impresioniste şi expresioniste remarcabile, în ciuda faptului că, în acel odinioară în care a creat Romeo Calancea, posibilităţile noastre, ale românilor, de a răzbi spre contemporaneitatea culturii europene era aproape imposibilă. Dar cum va trebui să scriu o cronică a evenimentului, dar şi plastică, pentru “Monitorul de Suceava”, ediţia de sâmbătă, înlocuindu-l, din prietenia care ne uneşte, pe Tiberiu Cosovan, în neaşteptata şi nedreapta lui convalescenţă, nu o să vă spun mai multe, ci doar o să vă arăt câteva dintre lucrările lui Romeo Calancea, aşa cum le-am putut fotografia (unele tablouri nu s-au lăsat pozate de rudimentarul meu aparat), fără prelucrări şi fără decupaje.

*

Romeo Calancea 1

Romeo Calancea 2

Romeo Calancea 3

Romeo Calancea 4

Romeo Calancea 5

Romeo Calancea 6

Romeo Calancea 7

Romeo Calancea 8

Romeo Calancea 9

Romeo Calancea 10

Romeo Calancea 11

Romeo Calancea 12

Romeo Calancea 13

Romeo Calancea 14

Romeo Calancea 15

Romeo Calancea 16

Romeo Calancea 17

Romeo Calancea 18

Romeo Calancea 19

Romeo Calancea 20

Romeo Calancea 21

Romeo Calancea 22

Romeo Calancea 23

Romeo Calancea 24

Romeo Calancea 25

Romeo Calancea 26

Romeo Calancea 27

Romeo Calancea 28 Romeo Calancea

Romeo Calancea 29

Romeo Calancea 30

Romeo Calancea 31

Romeo Calancea 32

Romeo Calancea 33

Romeo Calancea 34

Romeo Calancea 35

Romeo Calancea 36

Romeo Calancea 37

Romeo Calancea 38

Romeo Calancea 39

Romeo Calancea 40

Romeo Calancea 41

Public 1

Public 2

Public 3

Public 4

Biserica Nasterea Maicii Domnului 2

*