Illustrierte Bukowina, vernisaj
200, din cele 240 de lucrări,
sunt ca şi… inedite!
Închinată, prin titlu, memoriei lui Franz Xaver Knapp, în anul 130 al eternităţii sale, dar şi celorlalţi mărturisitori ai Bucovinei, expoziţia cuprinde 240 mărturii iconografice, semnate de I. Schubirsz, Franz Jaschke, Mattias Adolf Charlemont, Rudolf Bernt, Julius Zalaty Zuber, Eugen Maximovici şi de alţi câţiva, pe care încă nu am izbutit să-i identific.
Datorită suficienţei, ignoranţei şi nepăsării tradiţionale a bucovinenilor, vreo 200, din cele 240 de lucrări, sunt ca şi… inedite!
E X P U N :
Franz Jaschke, pictor silezian, născut, în 1775, la Rosenthal, stins, la Viena, în 06.11.1842, a vizitat, anual, Bucovina, în perioada 1805-1810, ba ca însoţitor al arhiducilor Ludovic şi Rainer, ba a unor inspecţii militare de graniţă, prilej cu care a lucrat 66 gravuri, din care 9 dedicate Bucovinei, gravuri care, ulterior, aveau să fie publicate în albumul „National-Kleidertrachten und Ansichten von Ungarn, Croatien, Slavonien, dem Banat, Siebenburgen und der Bukowina, / Nact der Natur gezeichnet und gestochen von Franz Iaschke, Wien 1821. Gedruckt bey Anton Strauss, k. k. priv. Buchdrucker”.
I. Schubirsz, ilustratorul monografiei „Bucovina”, publicată, în 1845, la Viena, în germană, de Mitropolitul de mai târziu, Teofil Bendella, deşi a lăsat mărturii iconografice incredibile, a fost total ignorat şi în Bucovina, rareori menţionându-i-se doar numele.
Franz Xaver Knapp s-a stabilit la Cernăuţi în 1850, unde a rămas pentru totdeauna. S-a născut la Tachau, în 03.09.1809, Tachau.
În 1858, a lucrat 18 litografii bucovinene, care, în mai 1860, au fost litografiate, albumul „Illustrierte Bukowina” (clic pe titlul expoyiţiei şi o puteţi vizualiza şi în acest site) fiind oferit, la încheierea mandatului, guvernatorului Carol conte de Rothkirch-Panthen.
Ulterior, Knapp a realizat şi alte litografii, dar şi portretele unor personalităţi ale vremii, precum fraţii Hurmuzachi, Iraclie Porumbescu, Nicolae Picu, Elena Flondor. Ca să nu mai vorbim de pleiada de personalităţi „fotografiate” cu penelul în „Sfinţirea apei, la Cernăuţi” (a treia, în dreapta, pe afiş).
Mattias Adolf Charlemont, miniaturist, născut la Brno, în 23 noiembrie 1820, luptător pe baricadele vieneze, în 1848, auto-exilat în Slovacia, apoi revenit la Viena, în 1865, unde absolvise Academia de Arte Frumoase şi unde moare, în 20 aprilie 1871, tatăl pictorilor austrieci Eduard, Hugo şi Theodor Charlemont, a desenat mult şi profund mărturisitor în Bucovina.
Rudolf Bernt, pictor şi arhitect austriac, născut la Neunkirchen, în 21 februarie 1844, mort la Pottenstein, în 24 august sau în 17 noiembrie 1914, ne-a lăsat cele mai multe mărturii bucovinene, lucrate în creion, cărbune sau în xilografie, inclusivdesenul cu jumătatea din târgul Sucevei, cu bisericile din Tătăraşi şi din Arini, care lipseşte din litografia lui Knapp.
Julius Zalaty Zuber, cel care a ilustrat monografia Bucovinei, lucrată în cadrul proiectului monografic imperial, întins pe o lungă durată de timp (1867-1918), pictor şi ilustrator austriac, care a trăit între anii 1861-1910, şi care, ca pictor, a fost redescoperit, recent, prin două lucrări „carpatine”, „Colibă din Carpaţi”, pictată în 1890, şi „Fată de ţăran”, pictată în 1887, copleşeşte prin diversitatea mărturiilor iconografice.
Eugen Maximovici, născut la Văşcăuţi pe Ceremuş, în 1857, stins la Cernăuţi, în 04.02.1926, continuatorul liniei academice a lui Epaminonda Bucevschi, autorul portretelor Mitropoliţilor Silvestru Morariu, Arcadie Ciupercovici şi Vladimir de Repta, din fresca Mitropoliei din Cernăuţi, recuperator, împreună cu Bucevschi, al chipurilor voievozilor Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, a făcut prostia de a dărui, în 1906, toate lucrările sale României, care le-a zvârlit, cât-acolo, într-un depozit anonim din Buşteni.
Doar şase dintre mărturiile lui iconografice, cele folosite pentru ilustrarea colecţiei de folclor Voevidca-Friedwagner, au fost salvate de la uitare.
Ion Drăguşanul
realizator al colecţiei şi al expoziţiei,
autor al cărţii “Pictori şi sculptori din Bucovina”,
postată pe www.dragusanul.ro