Gheorghe Flutur, asaltat de urători, la Suceava | Dragusanul.ro

Gheorghe Flutur, asaltat de urători, la Suceava

*

Flutur fotografiind

*

În ziua Sfântului Ştefan (27 decembrie 2013), după ce am asistat la splendida defilare a cetelor de urători din satele Bucovinei, care au participat la strălucitul Festival al Datinilor de Iarnă de la Suceava, am profitat de plicticoasa şi imbecila interminabilă urătură a câmpulungenilor (ura guristul: “Ne-am adunat, din fiecare sat, câte-un bou / şi am pornit cu uratul de Anul Nou” – taman aşa au procedat) şi-am dat o raită până la Piaţa Mare.

*

Inceputul defilarii

*

Asistasem la întreaga paradă, începând cu sosirea escortei poliţieneşti şi terminând cu buclucaşa problemă a boilor câmpulungeni din Pojorâta (cam mici şi piperniciţi, în comparaţie cu boii lui Flutur, boulenii lui Nechifor!), care se blocaseră între public şi scenă, fiind scoşi, în cele din urmă, pe lângă boxele de sonorizare de către bravii jandari suceveni, coordonaţi savantos de redactorul radio, de la Iaşi, Laurenţiu Ursache, care se potrivea cu dezlănţuirea de inefabil a datinilor precum nuca în perete.

*

Flutur boii

*

Pe pietonalul dinspre piaţă, am zărit, de departe, o ceată de colindători, în mantale răzeşeşti, şi o mână de privitori, în faţa sediului PDL, aşa că m-am dus glonţ spre ei, cu gândul să le fac o poză şi să-i admir pentru lipsa de oportunism.

*

Flutur colindatori Moara

*

În pâlcul de privitori aveam să-i descopăr, pentru că mă salutaseră sonor, pe Gheorghe Flutur şi pe Vasile Ilie, doi oameni care îmi sunt dragi, în ciuda încontrărilor dure de odinioară, şi pe care îi preţuiesc fără rezerve.

*

Flutur si Ilie

*

Gheorghe Flutur, asaltat de o puzderie de necazuri în viaţa de fiecare zi, adică în viaţa celor pe care îi iubeşte cu adevărat, pare uşor ostenit, în ciuda dinamismului inepuizabil al firii sale. Pe Vasile Ilie îl văd mai des, aşa că nu-mi pare schimbat cu nimic. Schimbăm câteva vorbe despre Bucovina (pe Flutur îl interesează când voi scoate cartea cu mărturii despre Bucovina, pe care o public pe acest site, dar nici eu nu ştiu), apoi Preşedintele (cum îmi place mie să-i spun) pleacă să împartă colaci colindătorilor din Moara.

*

Flutur dand colaci Moara

*

Când revine în pâlcul de privitori, din care deja fac şi eu parte, splendida voce a Andreei Chiseliţă susură prin văzduh, iar privitorii încep să se înmulţească.

*

Flutur Andreea Chiselita

*

Apoi vin bunghierii din Şcheia, în superbele lor costume şi cu o coregrafie impecabilă, fixând trecătorii în faţa sediului PDL.

*

Flutur bunghieri Scheia

*

Flutur bunghieri Scheia 2

*

Flutur Bunghieri Scheia Malanca Mihoveni

*

Când intră şi Malanca din Mihoveni, cu clopurile străbunilor lor maramureşeni ca fetiş, neaşteptata manifestare desfiinţează timpul, aşa cum numai datina reîntoarsă, de pe scenă, pe pământ, o mai poate face.

*

Flutur Malanca Mihoveni

*

Flutur Malanca Mihoveni 2

*

Flutur Malanca Mihoveni 3

*

Flutur Malanca si Muta

*

Gheorghe Flutur cunoaşte semnificaţia “Mutei”, care descinde din Histia, Zeiţa Vetrei, şi nu râde, iar când “urşii” se răsfiră pe pâmânt, pentru a desluşi simbolistica sacră a Ursei Mari (Carul Mare), sub care au trăit, omagiind-o mereu, toate neamurile europene “de sub Ursă”, are un freamăt discret, în faţa cosmicităţii vieţii omeneşti.

*

Flutur Malanca Mihoveni 6

*

În Hora Bunghierilor nu intră (prea multă lacrimă continuă să curgă în familia lui), dar se bucură netrucat şi de acest omagiu, în care Vasile Ilie şi ceilalţi fruntaşi PDL aveau să se prindă cu o copilăroasă bucurie.

*

Flutur asistand la Hora Bunghierilor

*

Flutur Ilie in Hora

*

Flutur continuă să împartă colaci şi vin fiert, atât urătorilor, cât şi publicului, care s-a adunat, deja, în număr mare şi care ţine să-l salute, cu bucurie şi cu nostalgică dragoste.

*

Flutur bunghierii si vin fiert

*

În jurul insolitei manifestări de datină şi de respect faţă de un om, s-a adunat, între timp, un public numeros, iar eu abia apuc să-i şoptesc Preşedintelui că nu trăieşte degeaba, dacă i se aduc astfel de ofrande. Apoi fotografiez şi publicul, din diverse unghiuri, după care îmi văd de drum şi de viaţa mea. Aşa cum e.

*

Flutur public

*

Flutur public 2

*

Flutur public 3

*

Flutur public 5

*

Flutur public 4

*

La mulţi ani, Suceava!