Fonotecarea ne-o suspendă, 28 Noiembrie ni-l anulează! | Dragusanul.ro

Fonotecarea ne-o suspendă, 28 Noiembrie ni-l anulează!

"La telefon, Managerul Varvaroi..."

“La telefon, Managerul Varvaroi…”

*

Să înregistrezi 110 melodii vechi şi necunoscute, în doar 4 zile, înseamnă să lucrezi cu muzicieni înnăscuţi, dar şi excelent şcoliţi. Pentru că nu doar înregistrarea ocupă timp: mai este nevoie şi de scrierea armoniilor (şi doar nu vreţi să le scrie proaspătul absolvent de Conservator la fără frecvenţă şi director la fel, pesedistul Ion Băiţan!), şi de repetiţii, mai ales atunci când ne ies în cale pasaje grele, cu ruperi de ritm. Mai întâlneşti, de pildă, câte o piesă precum “Kaiser” (o cânta lăutarul Mihalescu, la Bosanci), care, la o primă vedere, e o variantă de “Braşoveancă”, iar la o a doua vedere, deja înţelegi înrâuirea polonă chiar şi asupra piesei ardeleneşti şi, cu atât mai abitir, asupra “Kaiser”-ului bucovinean.

*

La fiecare ceas, luăm o pauză, ca să respirăm şi nişte aer curat, prin… filtrele ţigărilor, iar la o astfel de pauză, hop!, câr! mâr! – sună telefonul lui Răzvan. La telefon, Managerul Viorel Varvaroi, care ştie una şi bună: că care cultură trebuie să producă bani, nu cultură!

*

Fumez. Rămân calm şi fumez. Ştiţi dumneavoastră că profesorul Petru Oloieru are leafă, la Şcoala Populară de Harte “Ion Băiţan” de ditamai 900 lei pe lună, pentru o normă şi jumătate?

*

Fumez. Rămân calm şi fumez. Ştiţi dumneavoastră că un miliţian, care a primit a treia cizmă pentru competenţă niema, are, la fără frecvenţă, în Centrul Cultural “Viorel Varvaroi”, o leafă lenevită lunar de 2.400 lei?

*

Fumez. Rămân calm şi fumez. Într-o zi de repetiţii, abia dacă apuc să fumez 6-7 ţigări, pentru că Petrică Oloieru scoate untul din noi cu munca. În cele din urmă, lui Petrică Oloieru i se face rău, de oboseală, iar mie mi se face rău, când îmi amintesc de faptul că, în urmă cu 3 luni, Varvaroi i-a promis plata pentru jumătatea de normă în plus, pe anul în curs, şi promisiunea promisiune a rămas.

*

Şi-atunci, de ce ne batem capul? Ca să ne ia Tamira Gonda Cojocaru, Ion Băiţan şi Călin Brăteanu în arendă, prin concursuri trucate pentru dobândirea de lefoaie şi privilegii? Ca să ne râdă Varvaroi, cu Gonda lui şi cu Băiţan în nas că, deşi au pierdut concursul trucat pentru ocuparea posturilor de directori, “iei” – cum scrie Băiţan, rămân derectori numiţi, încă “trii ani”, c-aşă spuni legea – legea voastră de şmecheri de doi bani!

*

Fumez. Rămân calm şi fumez. De mâine, noi, “Zicălaşii”, nu ne mai întâlnim, pe termen nelimitat, pentru alte înregistrări. Re-editarea zilei de 28 Noiembrie 1918 practic ei ne-au anulat-o. Să le fie de bine, inclusiv Preşedintelui Nechifor, cu care pe 18 septembrie 2015 ar fi trebuit să mă întâlnesc, pentru a lua în discuţie proiectul, dar probabil că şi mâine, şi poimâine, şi răspoimâine, până prin 2025, este extrem de ocupat cu pălăvrăgeala lui Nicu Amurăriţei. Sfârşit.

*

3 Danut Lungu 0

3 Danut Lungu 1

3 Petrica Oloieru 1

3 Petrica Oloieru 2

3 Petrica Oloieru 3

3 Razvan Mitoceanu 1

3 Razvan Mitoceanu 2

3 Razvan Mitoceanu 3

3 Razvan Mitoceanu 4

3 Inregistrari 0

3 Inregistrari 1

*