Dorneanul Ilie Boncheș. Primar al orașului | Dragusanul.ro

Dorneanul Ilie Boncheș. Primar al orașului

*

Cu mult înainte de a-l cunoaște pe actualul primar al orașului Vatra Dornei, i-am știut antecesorii, care au răzbit spre demnități impresionante în imperiul habsburgic, în ciuda concurenței neloiale a elitelor bucovinene, sprijinite și de căpitănie, și de veșnic partinica lume ecleziastică bucovineană. Numele se pronunța Boancheș, uneori se și scria așa în presa veche, dar în actele oficiale se grafia, conform ortografiei etimologiste a vremii, Bóncheș, apoi, cum gestionarii de acte nu știau că „ó” se citește „oa”, s-a pierdut accentul de la „ó” și, respectiv, pronunția corectă, neamul străvechi al dornenilor Boancheș transformându-se în neamul Boncheș.

*

Pe Iliuță Boncheș, om „de-un leat” cu mine, l-am cunoscut cu ocazia unui concert al „Zicălașilor”, la Vatra Dornei, prilejuit de lansarea celui mai recent album de artă al pictorului humorean Radu Bercea. Într-o vreme când „oficialii” se cam țin departe de făptuirile culturale, prezența primarului de Vatra Dornei la o astfel de restituire de memorie m-a surprins în mod plăcut, iar discuțiile „printre uși” (avea o zi extrem de aglomerată) au pus temeliile Festivalului „Bucovina Acoustic Park”, într-un mod neobișnuit, dar de maximă eficiență: printr-o strângere de mână. Și cum am eu o slăbiciune aparte pentru oamenii „pe cuvântul cărora se pot dura biserici”, cum obișnuia să spună Eroul Bucovinei, Ion Grămadă, aproape subconștient am deslușit în Iliuță Boncheș un prieten vechi, pe care mă pot baza, chiar dacă l-am întâlnit târziu. Dar nu prea târziu.

*

Ne sunăm rar, ne vedem și mai rar, dar ce convenim devine faptă. Într-una din serile trecute, m-a sunat ca să îmi dea vești: în sfârșit, va putea reconstrui Cazinoul din Vatra Dornei, lucrările urmând să înceapă imediat după ridicarea zăpezii spre ceruri. Ceea ce înseamnă că va trebui să aflăm altă locație pentru „Bucovina Acoustic Park”, așa că e musai să ne vedem în ianuarie, la Dorna. Despre ziua de naștere a domniei sale, 15 decembrie, nu a  suflat o vorbă, dar nu-i bai:

*

La mulți ani, Iliuță Boncheș,

și Dumnezeu să ni te ție numai întru bucurie!