Colindele și falsurile culte care le-au înlocuit | Dragusanul.ro

Colindele și falsurile culte care le-au înlocuit

Colinde coperta

*

Am mai scris despre confuzia voită care se face între colinde, adică între cântecele ritualice lunare maiale ale Datinii, și vifleimurile și cântecele de stea, născocite și impuse, abia în veacul XX, de către biserica ortodoxă. Marea majoritate a așa-ziselor „colinde religioase”, impuse de biserică prin stimularea parvenitismului tradițional (erau încredințate epitropilor, ca să provoace orgoliul celorlalți gospodari) sunt creații culte, adoptate, încetul cu încetul, de popor.

*

Nu sunt împotriva vifleimurilor și a cântecelor de stea – fiind create de compozitori de prestigiu, sunt foarte frumoase – dar îmi displace atât de mult nătângia folcloriștilor, care le „culeg” de prin școlile generale, falsificând partiturile originale, încât mă bate gândul să le propun „Zicălașilor” un concert de 18 vifleimuri și cântece de stea după partiturile originale, care erau semnate de George Cucu, Timotei Popovici, Achim Stoia, D. G. Kiriac, I. Chirescu, I. Brătian, V. Popovici sau A. Rische, la 1887.

*

Colinde 1

*

Dacă tot este să renunțăm la identitatea noastră spirituală ancestrală, măcar să o facem conștienți și cu respect pentru compozitorii care au falsificat Datina, pentru gloria Bisericii Credinței Adevărate (nimic nu se întemeiază pe minciună, dar asta-i altă poveste).

*

Cum autenticul pe care îl promovează „Zicălașii” este doar tolerat, nu și sprijinit de autorități, vom vedea în care din timpul nostru liber vom putea repeta și, apoi, promova melosul creștin cult al cântecelor de stea și al vifleimurilor, care trec, în ochii ignoranților, drept colinde.

*

Colinde coperta finala