Ce faceţi cu ctitorul Sucevei, Petru Muşat? | Dragusanul.ro

Ce faceţi cu ctitorul Sucevei, Petru Muşat?

Palatul Administrativ din Suceava

Palatul Administrativ din Suceava

*

În stânga Palatului Administrativ din Suceava (în dreapta noastră, când îl privim din faţă), s-a plantat un cub de beton, care ar urma să servească drept soclu pentru statuia lui Petru Muşat, ctitorul Cetăţii, al târgului Suceava, al Cetăţii Zamca, al primiei biserici de mir a Moldovei, Mirăuţii, şi al Curţii Domneşti din Suceava.

*

Printr-o simplă simulare pe computer, se observă că locul este neinspirat ales, dacă nu chiar blasfemitor:

*

Palat 2 departat

*

Prim Plan Palat 1

*

Palat 1

*

Prim Plan Palat 2

*

După părerea mea, Voievodul Întemeietor merită o expunere maximă şi cu simbolistică multiplă, “locul ales” (curatura) vizând şi Cetatea, şi târgul. Un astfel de loc ar fi, de pildă, cel de la intrarea în Parcul Central, dinspre Biblioteca Bucovinei, care să fie amenajat ca o piaţetă sfert-circulară. Dar şi fără amenajare, după cum o probează simulările, locul respectiv pare să întrunească toate condiţiile de amplă vizualizare (şi prin destinaţii), pe viitor fiind posibilă durarea unei Alei a Personalităţilor Bucovinene, care să continue, dinspre Petru Muşat, înspre Petru Rareş. Ca să se vadă că, de-a lungul timpurilor, locurile acestea au fost şi locuite.

*

Iată cum ar arăta, în plan depărtat şi apropiat, amplasamentul “la intersecţia Cetăţii şi târgului”:

*

Prim-plan cu amplasamentul la "intersecţia" Sucevei cu Cetatea

Prim-plan cu amplasamentul la “intersecţia” Sucevei cu Cetatea

*

Intersectie prima

*

Intersectie 1

*

Intersectie 0

*

Probabil că mai există locaţii, unele şi mai oportune, în privinţa maximei vizualizări a statuii lui Petru Muşat, dar Suceava, şi ca târg deja ruinat, şi ca judeţ aşijderea, nu are arhitect nici la primărie, nici la consiliul judeţean, nu are nici primar, nici preşedinte, aşa că degeaba ne mai batem noi capul.

*

Palatul Administrativ 1

*