Cărţile pe care vi le dăruieşte CJ Suceava (III) | Dragusanul.ro

Cărţile pe care vi le dăruieşte CJ Suceava (III)

Finala Calimara cu zambete

*

A doua etapă a conceptului „Naţiunea Poeţilor”, „Naţiunea Creatorilor”, pe care îl transpunem în fapt, începând cu vara anului 2015, când ni s-au alăturat şi pictori din câteva ţări europene, dar şi muzicienii Mihnea Blidariu, de la „Luna Amară”, şi Andi Drăguşanul, de la „Toy Machines”, capătă consistenţă prin această carte, „Călimara cu zâmbete”, în care doi caricaturişti de forţă ai lumii întregi, Alexandru Bartfeld (Israel) şi Mihai Pânzaru-PIM (România), încearcă să dezvăluie şi să definească, pe fundalul imperfecţiunilor omeneşti, dar departe de monstruozităţile urii, frumuseţea darului dumnezeiesc numit viaţă.

*

Alexandru şi Mihai, înfrăţiţi în fiecare suprafaţă a cărţii acesteia prin operă, Menachem şi Ion, poeţi şi, ca titlu de supremă glorie, bunici, inclusiv ai „Naţiunii Creatorilor”, adică oameni care visează ca şi popoarele lor să le urmeze exemplul de firească înfrăţire, cu care le-a dăruit bunul Dumnezeu. Un vis deja concretizat de scriitorii, artiştii plastici şi muzicienii români şi evrei. Suntem siguri că nu va dura mult până ce trupele rock ale fiilor noştri vor evolua, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă a Festivalului „Bucovina Rock Castle” din Cetatea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei. Tot ca pledoarie şi ca exemplu de prietenie, de înfrăţire şi de îndumnezeire.

*

Rostul acestei „călimări cu zâmbete”, semnată de Alexandru Bartfeld şi de Mihai Pânzaru-PIM, în imediata vecinătate a „călimării cu lacrimi” a poeţilor cu sufletele martirizate de monstruozităţile inumanului, este acela de a păzi „călimările” creatorilor de şiroirea altor posibile lacrimi. Cartea aceasta înseamnă un manifest împotriva urii şi o pledoarie pentru zâmbet şi seninătate. Ura nu face parte dintre imperfecţiunile fiinţelor pământeşti şi tocmai de aceea e obligatoriu să o refuzăm, izgonind-o din noi pentru totdeauna.

*

*

NOTĂ: Puteţi primi în dar albumul de caricatură “Călimara cu zâmbete”, participând la manifestările “Naţiunii Poeţilor”, din perioada 11-15 august 2016.

*