Bucovina, România: zile mari, cu oameni mici (I) | Dragusanul.ro

Bucovina, România: zile mari, cu oameni mici (I)

Suceava, în pragul iernii

Suceava, în pragul iernii

Luminile Consiliului Judeţean Suceava

Luminile Consiliului Judeţean Suceava

*

Aflând eu că, astăzi, 27 noiembrie 2015, începând cu ora 12, debutează manifestările patriotice şi culturale dedicate Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, am zis că-i musai să mă patriotizez şi să mă culturalizez şi eu, aşa că m-am înfofolit şi am ieşit din casă prin nămeţi (de fapt, prin fleoşcăraie, dar sună mai patriotic-cultural “prin nămeţi”). Cinstind vorbind, vroiam să mă molipsesc de la eminentul nostru cârmaci judeţean de tehnica negocierilor rock, în care, cu întreg bugetul Bucovina Rock Castle pe 2016, poţi aduce la Suceava, pentru două ceasuri, celebrele trupe Skokey-oasa Sandra şi pop BZN-ista Saragossa Band.

*

În centrul Sucevei, firea de gospodar a lui ion lungu se vede, mai ales că nu-i mult de curăţat, magnifica scenă a şi mai magnificului nostru cârmaci ocupând două treimi din sarcofagul lui lungu. Numai că, în drum, am dat peste un mascat, care, ca şi lungu avea numele scris pe piept, numai că eu, tot ca şi lungu, nu ştiu să citesc. Cine-o fi mascatul ăsta? Poate că-l recunoaşteţi domniile voastre:

*

Iarna Simion Florea Marian 3

*

În centru, se lucrează, se curăţă fleşcăraia (pardon, nămeţii!) şi se amplasează scena pentru Smokey Sandra şi BîZîN-itul Saragossa Band, care nu-i din Saragossa, unde a căutat-o domnul Cârmaci, ci din Bavaria şi cântă un pop spectaculos, de te apucă pântecăraia.

*

Esplanada 1

Esplanada 2 scena

Esplanada 3 spatiu scena

*

Achipui terenul din faţa şi din spatele scenei cu ochii şi iute îmi dau seama că, la spectacole, dacă vin vreo zece suceveni mai trupeşi, aşa ca mine, se ocupă spaţiul destinat publicului şi nu se mai poate bucura poporul de filmele cu distinsul nostru Preşdinte, închinându-se evlavios, cu un sobor de preoţi, la Martirizata Eroic Înaripată din buricul târgului, în vreme ce armata, cu vitejie strămoşească, îi va da onorul.

*

Iarna Bucovina Inaripata 1

Iarna Bucovina Inaripata 2 text patriotic

*

În sala Ştefan cel Mare, din Consiliul Judeţean, încă mai există splendidele vitralii, făcute pe vremea lui Franz Ritter Des Loges, iar în preajma lor întâlnesc doi oameni la care ţin: tânărul Ionuţ Dan Adomniţei şi colegul meu, Victor T. Rusu:

*

CJ Vitralii 2

Ionuţ Dan Adomniţei

Ionuţ Dan Adomniţei

Victor T. Rusu

Victor T. Rusu

*

Apoi, încep să vină şi patrioţii, şi cremoşii culturii bucovinene, dar rapid îmi dau seama de ce lacune uriaşe am, pentru că nu recunosc nici un patriot, dar nici măcar vreo somitate culturală, dintre cele care aveau să fie onorate de Consiliul Judeţean cu diplome înrămate. În schimb, deosebirea dintre bravii noştri patrioţi şi la fel de bravii oameni de cultură am făcut-o rapid: patrioţilor li se aşezau pe mese cafele, ape minerale şi nu mai ştiu ce, iar oamenilor de cultură, ioc! În fond, patrioţii sunt primii între egali, aleşii noştri, pe când oamenii de cultură nu-s, în ochii patrioţilor, decât un fel de boschetari, dar cu care te poţi, totuşi, fandosi, în anii electorali:

*

Patrioţii bucovineni

Patrioţii bucovineni

Iarna Petru Rares 1

Crema Culturii Bucovinene

Crema Culturii Bucovinene

Iarna Petru Musat 2

Patrioţii votează

Patrioţii votează

Iarna Ciprian Porumbescu 2

Crema Culturii Bucovinene

Crema Culturii Bucovinene

*

Cinstit vorbind, ca de fiecare dată, în ultimii patru ani, de câte ori intru în Palatul Administrativ, ca să mă înţelepţesc (şi am intrat de vreo şase ori, în patru ani), intru bou şi ies vacă. Aşa am păţit şi azi, când, fascinat de cuvântarea Preşedintelui, care promitea o lecţie de istorie, pe care n-a mai ţinut-o sau a ţinut-o sub formă de şedinţă a aleşilor noştri patrioţi, cu fascinaţia am rămas, pentru că, apoi, Preşeditele s-a răspândit prin sală, ca să împartă diplome Cremei Culturii Bucovinene, în vreme de patrioţii aşteptau răbdători şi responsabili, cu cafelele şi apele minerale în faţă, alegerile care vor veni.

*

Patrioţii şi, în fund, Crema Culturii

Patrioţii şi, în fund, Crema Culturii

Iarna Costache Negri 2

Preşedintele şi Crema lui Culturală

Preşedintele şi Crema lui Culturală

Iarna Mihai Kogalniceanu

Patrioţi şi Oameni de Cultură

Patrioţi şi Oameni de Cultură

*

Cu pospaiul meu de cultură îmi amintesc nişte nume, dar văd şi constat că nu încap în areopagul cultural Steiciuc-Brăteanu al Preşedintelui nici Sofia Vicoveanca, dar nici  Dimitrie Savu, Constantin Heror, Angela Furtună, Doina Catargiu, Constantin Mândrişteanu, Ana Constantines, Ion Paranici, Mihai Pânzaru-Pim, Eugen Dimitriu, Costel Burcea, Dumitru Oniga, Petru Oloieru, Niadi Cernica, Mircea Dăneasa, Ioan Manole, Răzvan Mitoceanu, Viorica Moruz, Constantin Severin, Dumitru Rusu, Sorin Ursan-Delaclit, Vasile Anghel Siminiuc, Roman Istrati şi aşa mai departe. De unde se vede că am o memorie învechită, care nu mai corespunde standardelor culturale europene, implementate de Ioan Cătălin Nechifor (m-am uitat prin sală, să văd dacă-l recunosc, dar, în afară de Cezar Straton şi de câţiva ziarişti, n-am mai recunoscut pe nimeni; e drept, personajul central era un bărbat falnic, căruia i se zice Preşedintele, dar nu ştiu din ce cauză sau dacă nu cumva se face mişto de nepricepuţii ca mine).

*

Patrioţii cu cafele şi ape minerale

Patrioţii cu cafele şi ape minerale

Iarna Alecu Russo 2

Crema Culturii Bucovinene

Crema Culturii Bucovinene

*

O să merg şi la manifestările din zilele următoare, măcar pentru a mă dumiri dacă mascaţii fără nume sunt troieniţi ca să nu vadă mândrele noastre sărbători patriotice şi culturale sau au tras ei, de bunăvoie, zăpezile oblon peste posteriatea lor.

*

Esplanada 4 cj