Avem fraţi la Vatra Dornei! | Dragusanul.ro

Avem fraţi la Vatra Dornei!

Violeta şi voluntarii Bucovina Acoustic Park

La Vatra Dornei, noi, Drăguşanii, avem o adevărată familie, de care ne-am despărţit doar de câteva ore şi de care ni s-a şi făcut dor. Şi lor de noi, desigur. Iar frăţietatea nu se naşte peste noapte, ea este predestinată şi se declanşează prin pasiuni comune, prin nevoi otova de aflare de sine. De asta ne şi izbutesc nouă toate, de asta îndemnăm norii înspre zări şi ei ne dau ascultare, atunci când avem ceva frăţeşte de făcut.

 

Viorica, Iliuţă şi Rodica

Iliuţă este primar al oraşului Vatra Dornei. Când ne întâlnim în instituţia statului, îi vorbesc cu respectul pe care îl datorez unui edil care, şi pentru că că e descendentul unui neam cu tradiţii comunitare – Boncheş, înţelege altcumva necesitatea actului cultural complex, care ţine mai mult de viitorime, decât de prezent. Rodica e ca o rază de lumină pentru noi, iar noi suntem o bucurie pentru Rodica. Dacă e adevărat ce se spune despre înşiruirea de vieţi la care am fi fost condamnaţi, atunci e sigur că am fost şi în celelalte vieţi tot fraţi, poate că şi fraţi de sânge. Altminteri nu se explică de ce ne înţelegem întotdeauna prin cuvânt şi prin dreptul neostoit la onoare.

Iliuţă, Violeta, Marius şi Maria

În primăria dorneană, mai lucrează doi fraţi de-ai noştri mai tineri: Marius Rîpan şi Maria Pintescu. Înţeleg că au funcţii şi obligaţii importante şi mă bucur pentru ei, dar dragi ni-s nouă şi Marius, şi Maria pentru agerimea minţii, pentru spiritul lor spontan şi dezinvolt: dimineaţă, îi povesteam Mariei că dacă mă iei cu zăhărelul poţi face din mine ce vrei, dar cu biciul, nicicum; iar Maria a întrebat mucalit-retoric: „Şi-atunci, de ce nu umblă politicienii judeţeni cu buzunarele doldora de bomboane?”.

Lica şi Violeta, prietene între ele şi cumătre (din păcate năzdrăvanul Teo, fiul Licăi, finul Violetei şi sosia fiului meu la aceeaşi vârstă, s-a aflat la Câmpulung în aceste zile şi mi-a lipsit), sunt surorile de nepreţuit ale clanului Drăguşanul. Cu Violeta, care lucrează pe la casa de cultură (judecând după leafă, într-o funcţie mică), am pus la cale multe întâmplări frumoase, ea fiind, de altfel şi iniţiatoarea, nu doar co-organizatoarea Festivalului Bucovina Acoustic Park. Violeta înseamnă o comoară dorneană, pe care şi mulţi localnici au început să o desluşească aşa. Frumoase ca zilele senine, Violeta şi Lica găzduiesc în inimi toată dragostea noastră pentru ţinutul de sub Ouşor şi ne mai alină, atunci când trebuie, dorurile şi nostalgiile.

*

Drag ni-i nouă, Drăguşanilor, dulcele târguşor al Dornelor, în care ne aşteaptă locuri minunate de popas: inimile fraţilor noştri pentru vecie.