N-aţi văzut Fanfara lui Cucoş? | Dragusanul.ro

N-aţi văzut Fanfara lui Cucoş?

Ioan Cătălin Nechifor: Dacă nu are cine trage sforile, degeaba cântă Cucoş - nu putem giuca!

Ioan Cătălin Nechifor: Dacă nu are cine trage sforile, degeaba cântă Cucoş – nu putem giuca!

*

Duminică, 28 septembrie 2014, Târgul de Toamnă “Produs în Bucovina” a rămas aceeaşi păcălinie (îi puteţi spune şi cătălinie). Nici un ţăran neaoş nu-i poate face concurenţă de calitate şi preţ burjului asociat, care cumpără de la supermarket şi fabrică “produse ecologice”, pe care le vinde la preţuri stupefiante (mai ales cârneturile şi brânzeturile). Alţii cumpără zarzavaturi de la piaţa din Burdujeni şi le vând, cu preţ triplu, la “Produs în Bucovina”. Târgul nu e pentru ţărani, ci pentru “producători” – halal să le fie! O prefăcătorie, pe care noi, slujitorii culturii, trebuie să o ducem în cârcă, vrem sau nu vrem. Nu-i şi cazul meu, dar eu am fost, timp de trei zile, prezent în lunca Sucevei şi din solidaritate cu colegii mei, indecent umiliţi, dar şi din revoltă, din răzvrătirea care a prins să coacă periculos în sufletul meu.

*

Şi duminică am avut ce vedea şi asculta. Ziua de spectacol a început cu Fanfara lui Cucoş, din Fântânele, condusă de Gheorghe Strugaru. O fanfară bună, care merită ascultată şi aplaudată.

*

Duminică, multă lume a venit la târg (probabil s-au întors cei care, în zilele de lucru, şi-au ajutat rudele de la ţară la strânsul recoltelor), afluenţa fiind bună şi pentru spectacol, în ciuda faptului că parvenitismul tradiţional sucevean (“Noi nu nu uităm la orice; dacă-s artişti pe gratis, da, dar dacă-s amatori… avem treabă!”) s-a manifestat ca întotdeauna. Habar nu au ce au pierdut cei care au ignorat formaţiile folclorice de amatori, una mai valoroasă decât cealaltă şi absolut toate, inclusiv cele de copii, cu vârf şi îndesat peste Ansamblul Artistic profesionist (am priceput, cucoană prezentatoare, dar de ce n-o ştiu şi ei?) “GiocGonda & Varvaroi”. Că numele lui Ciprian Porumbescu nu prea au îndreptăţirea de a-l mai purta cântăcioşii ăia de nunţi şi de electorale.

*

Târgul, suficient de aglomerat

Târgul, suficient de aglomerat

*

Spectatori, însă...

Spectatori, însă… în trecere.

*

Fanfara lui Cucoş, din Fântânele

Fanfara lui Cucoş, din Fântânele

*

DSCN3699

*

DSCN3700

*

DSCN3701

*

DSCN3702

*

DSCN3703

*

Spectatorul

Spectatorul