1907: Die Hausindustrie in der Bukowina | Dragusanul.ro

1907: Die Hausindustrie in der Bukowina

 

Industria casnică din Bucovina este, în mare măsură, produsă de populaţia locală. Aceasta, formată în principal din ruteni și români, are și un număr semnificativ de coloniști germani, slovaci, maghiari și lipoveni, care, adaptându-se condițiilor locale, contribuie de dezvoltarea industriei interne.

 

Construirea caselor de locuit și comerciale se face, aici, în mare parte, de către proprietarii lor, cu ajutorul unor lucrători în lemn cu experiență. Femeile ajută, prin ungerea pereților din răchită cu lut şi, apoi, cu văruirea lor, iar copiii ajută și ei.

 

Oamenii din mediul rural bucovinean au grijă de toate lucrările singuri, de la cultivarea inului şi cânepii, până la ţesutul covoarelor. Abia de curând puteți găsi pe pieţe pânză Halina, fabricată în ateliere, țesături colorate, pălării de pâslă etc.

 

Industria casnică de prelucrare a lemnului se ocupă în principal cu producția de unelte agricole, a părțillor de cărucioare şi căruţe, săniilor, șeilor ţărăneşti, a lopeților, greblelor, furcilor, cârjelor, a mânerelor pentru unelte de tot felul de obiecte, a râşniţelor, preslor de ulei, a țesăturilor, catrinţelor, a mângălăurilor, scândurilor de spălat, jgheaburilor, bolurilor, lingurilor, furculiţelor, spatulelor. Se fac, de asemenea, butoaie şi ploşti etc.

 

Datorită schimbării condițiilor de tranzacționare, în 1886, în special din cauza acordurilor nefavorabile cu România, vânzările de produse casnice au suferit o pierdere semnificativă. Mai mult, industria casnică suferă, de asemenea, din pricina furnizării de bunuri de consum fabricate, care au o calitate superioară şi sunt ieftine la preț.

 

Sculptura în lemn este realizată, în mare parte, de țigani; ei fac rame, cruci şi sipeturi bisericești, iconostasuri, dar, în ultimii ani, şi artiștii săteni au lucrat astfel de sculpturi. În sfârșit, în casă sunt realizate și instrumente muzicale (cipale, viori, fluiere și cavale ciobăneşti, cornuri de vânătoare, uneori cu butoane și rozete din metal şi din plasă de sârmă). Aceste din urmă lucrări mai elaborate sunt realizate de huţuli.

 

Fabricarea potasei va trebui, de asemenea, să fie inclusă în exploatarea industriei casnice. Numărul lucrătorilor în lemn angajați în industria casnică este estimat la 20.000 de adulți. Lemnul tare și moale este utilizate în principal ca materii prime. Pe lângă obiectele folosite în propria locuinţă sau în împrejurimile sale, multe se vând pe piețele săptămânale și anuale din Vatra Dornei, Câmpulung, Gura Humorului, Suceava, Rădăuţi, Solca, Siret, Cernăuţi, Sadagura, Vijniţa, Coţman și Zastavna.

 

Figura 12. O familie de țigani la locul de muncă

 

Mai mult, există și un comerț puternic de vânzare directă și puțin se vinde prin comerțul intermediar. Cantitatea totală de materii prime, care urmează să fie procesată, este de aproximativ 115.000 mc, valoarea obiectelor produse fiind de aproximativ 3 milioane coroane. Salariile, minus costurile materiale și de transport maritim, sunt probabil la jumătate din această sumă (1,5 milioane coroane). Venitul mediu zilnic ar trebui să ajungă la 60, până la 70 helleri.

 

Producția este în scădere, din cauza creșterii prețurilor la lemnul brut și a faptului că muncitorii din gatere primesc un salariu mai bun; venitul și prețul produselor, pe de altă parte, arată o tendință de creștere.

 

 

Figura. 18. Bucovina. Linguri și instrumente.
Figura 19. Bukowinn. Colonia de țigani (producători de linguri).

 

Unelte pentru producerea mărfurilor de legare, cuțite drepte, fier de legătură răsucit, raclete, pânzeturi Hansel și bancul de lucru; apoi lianți colorați, pentru scaune, cercuri, ulcioare (Figura 22).

 

Banc de lucru huţul, cu uneltele sale, apoi produse diverse: rafturi pentru vase mai mari și mai mici, mânere pentru cutii de lemn, diverse doniţe pentru unt și altele asemenea. Asemănător ilustrează figura 23.

 

 

Figura 24 arată un tâmplar huţul, lucrător la domiciliu, împreună cu familia sa. Aceştia produc mici lucrări de tâmplărie: uși, ferestre și altele. Și instrumentele utilizate pentru producție sunt vizibile în imagine (Engel, Alexander von, Österreichs Holz-Industrie und Holzhandel, II Theil, Wien 1907, pp. 21-30).