Contact | Dragusanul.ro

Contact

Ma puteti contacta la adresa de email : ion.dragusanul@gmail.com

Comments

 1. Mihai Ignea spune:

  Domnule Drăguşanul, pe muntele Goia, care face parte din munţii Stânişoarei, se găseşte o relicvă importantă pentru istoria scrisului, pe care localnicii o numesc Piatra scrisă. Din păcate, acum vreo 20 de ani, nişte indivizi umblând după comori au aruncat-o în aer. Acum piatra este fragmentată în mai multe bucăţi. Piatra ar trebui restaurată. Am vorbit cu domnul Pînzaru ( PIM) şi dânsul m-a sfătuit să vorbesc şi cu dumneavoastră. Scrierea face parte în opinia mea din aşa numita scriere veche europeană. Unele simboluri se regăsesc şi pe tăbliţele de la Tărtăria. Pentru a vă edifica , citiţi vă rog articolele” Piatra scrisă” şi” Piatra scrisă şi istoria scrisului” de pe blogul „UTOPIA ŞI ANTIUTOPIA”. Pe blog am postat fotografii ale pietrei aşa cum arată în momentul de faţă. PIM mi-a povestit despre proiectul dumneavoastră. Pe blog, la pagina „Lucrările mele” am postate câteva sculpturi. Dacă vă interesează colaborarea mea, daţi-mi de ştire.

 2. dragusanul spune:

  Am sa va urmez sfatul. Dar piatra (ca si altele, din Calimani), nu de cautatori de comori a fost aruncata in aer, ci din porunca unor „pastori” lumesti. Nu cred ca scrierile acestea inseamna altceva decat cele sapte hieroglife sacre chineze, aflate pe o veche lada de zestre din colectia lui Chiril Dranca din Stulpicani. Adica nu inseamna si initieri.

 3. Dragă Domnule Drăguşanul,
  Împreună cu coleg din catedra de sociologie a Universităţii TRANSILVANIA Braşov suntem pe cale de a scoate o carte de istorie orală privind refugiaţii bucovineni.Interviuri luate acum 10 ani, care din diferite motive, dar în primul rând financiare au aşteptat până acum..
  În căutarea unei coperţi reprezentative am căzut peste paginile publicate pe blog-ul D-voastră cu desenele din Illustrierte Bukowina.şi am reţinut 3-4 desene ale lui Julius Zuber. Ce ar trebui să facem să le putem folosi, eventual să le obţinem la o rezoluţie mai bună..
  Aştept răspunsul D-voastră pe adresa mea e-mailcât de curând se va putea.
  Orice altă sugestie ne puteţi face în acest sens, este binevenită

 4. dragusanul spune:

  Stimate Domnule Profesor,

  eu am făcut acest blog doar din dorinţa de a pune la dispoziţia celor interesaţi tot felul de materiale. Prin urmare, oricine, şi cu atât mai mult Dumneavoastră, puteţi folosi orice, fără nici o obligaţie faţă de mine (şi eu consider că am obligaţii doar faţă de trecut şi de viitor, ca să-mi merit prezentul – l-am parafrazat, desigur, pe Eminescu).
  Am să vă scriu, ca să aflu ce imagini anume vă interesează şi, dacă nu am şters arhiva (ce altceva pot face, când autorităţile „bucovinene” sunt total dezinteresate de tot, în afară de caşcavalul mioritic al prezentului?), vă trimit, apoi, scanările care vă interesează (am postat pe blog şi iconografia ardeleană, copiii mei devenind… clujeni!).
  Vă scriu imediat ce izbutesc să şterg puzderia de mesaje-nemesaje.

 5. Valentin Suhan spune:

  Am si eu o intrebare: exista un site sau macar un centru de informatii unde pot sa gasesc casatorii si nasteri inainte de 1930 in Bucovina. Mai exact in Boian ma intereseaza. Bunicul meu a venit de acolo si nu stim mare lucru despre el, nici de cate ori, nici cu cine a fost casatorit. A fost arestat cand s-a mutat in timpul razboiului pentru ca a luptat impotriva nemtilor. Tatal meu a obtinut dosarul lui de la fosta securitate si scrie acolo ca ar mai fi avut un baiat despre care noi din Romanaia nu stim nimic. Multumesc

 6. dragusanul spune:

  Informaţii puteţi găsi doar la Arhivele Statului din Cernăuţi sau în mitricele parohiei din Boian.

 7. dragusanul spune:

  Posibil. Nu cunosc alfabetul gotic, nici denumirile germane, asa ca e posibil sa fi gresit. Daca spuneti Dumneavoastra!

 8. Cozmei Vasile spune:

  Buna ziua domnule Dragusanul,
  As dori sa achizitionez cartea dvs. „Povestea asezarilor bucovinene”, vol.I si II. Va rog sa-mi dati mai multe detalii in acest sens.

 9. dragusanul spune:

  Puteţi găsi cărţile doar la prietenul meu, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei. Doar el mai are câteva exemplare pentru vânzare (o face pentru mine, ca să mă ajute).

 10. Monica spune:

  Buna ziua, ma intereseaza fenomenul nasiei multiple de botez si cununie in Bucovina si am gasit pe una dintre paginile blogului ipoteza dvs. foarte interesanta ca aceasta a fost creata in satele din fostul ocol al Campulungului cu scopul de a crea o „piata” competitiva pentru proprietate – care putea fi vanduta doar intre rude. Astfel nasia, fiind recunoscuta oficial ca rudenie spirituala, a devenit un instrument de a „fabrica” rude. Este absolut fascinanta teoria! Insa, intrebarea mea este daca puteti sa ma trimiteti la surse documentare sau bibliografice pe care le-ati vazut in care sa fie atestata nasia multipla in perioada aceea, si daca da, ce alte detalii mai manetioneaza sursele respective, de ex. la ce numar de nasi ne referim, sunt si femei si barbati? V-am scris si un email, dar m-am gandit ca e posibil sa nu il primiti, sa intre in spam, etc. Felicitari pt blog!

 11. dragusanul spune:

  V-am răspuns şi direct. Sursele: documentele vechi (DRH, DIR, Documentele lui Nicolae Iorga etc.), unde există mărturii despre „Jure Vicinitas”, deci despre dreptul rudelor celor mai apropiate de a cumpăra primele un bun, ieşit, odinioară, din proprietatea obştească, deci din devălmăşie. Când voi avea puţin timp liber, am să vă caut astfel de documente şi o să vi le trimit.

 12. TANASA CONSTANTIN spune:

  Hristos a inviat. Prima data am aflat de dumneavoastra din publicatiile ce le-ati scris in ziar cu titlu ,,Povestea asezarilor Bucovine,, ,felicitari ,putini aomeni au pus atata suflet si pasiune in ceia ce fac . Aceste carti sunt nemuritoare, vor ramane ca un pilon adanc infipt pentru istoria Bucovinei . Sunt un admirator de-al dumneavoastra,sunt un bucovinean din satul BRAIESTI com. Cornu lunci (asa imi place sa ma numesc ) stiu ca nu sunt primul ce va spune aceste lucruri dar am simtit nevoia sa vi le spun si eu. Oameni ca dumneavoastra ii numaram pe degetele de la o mana , va rog sa-mi spuneti de unde as putea procura publicatiile dumneavoastra, va voi fi foarte recunoscator.
  cu stima TANASA CONSTANTIN

 13. dragusanul spune:

  În primul rând, vă mulţumesc. Datorită oamenilor ca Domnia Voastră, capăt puterea de a face tot ceea ce-mi este ursit să fac. Cărţile mele pot fi găsite doar la Centrul Cultural „Bucovina” (cele editate de Centru, gratuit, celelalte nu), la colega mea Corina Scîntei. Nu le-am scos în librării şi ştiu eu de ce.

 14. TANASA CONSTANTIN spune:

  Frumos cuvant ,,de a face ceia ce-mi este ursit sa fac,, cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa lasam ceva in urma pentru posteritate fiecare dupa mintea si puterea lui daca nu macar sa sadim un copac ,doar asa vom putea ajunge nemuritori , prin ceia ce facem si lasam in urma noastra nemurirea sufletului este asigurata prin credinta in ISUS HRISTOS
  dar cea a corpului e ceia ce lasam dupa noi .
  Cand am sa am timp sa ajung prin Suceava am sa trec pe la centrul cultural Bucovina mar interesa mai ales istoria si obiceiurile acestui colt de tara
  De asemenea mar interesa arborele genealogic al familiei mele nu stiu cum sa procedez si la cine sa ma adresez pentru aceste informati
  numele fe familie TANASA de unde provine si cat coboara in istorie
  numele TARNOVAN din parea mamei tot dunneavoastra ati spus ca in satul Braiesti a fost intens populat cu emigranti Transilvaneni si de acolo a venit acest nume
  doar atata stiu. Vreau si eu ca orce om trecator prin lume si sa le pot spune nepotilor mei cine sant strabunici lor .
  Multumesc.

 15. dragusanul spune:

  Ar trebui să consultaţi Condica parohială a bisericii din satul dumneavoastră, la Arhivele Statului din Suceava. Acolo îi găsoiţi consemnaţi pe străbuni şi, pentru 7 lei, plătiţi la Trezorerie )funcţionarele ştiu contul, dar e bine să treceţi, întâi, pe la Arhive), puteţi fotografia întreg registrul, pagină cu pagină, ca să-l puteţi studia, pe îndelete, acasă, pe calculator, după aceea.

 16. Mircea Dan Irimescu spune:

  Stimate Domnule Dragusanul

  lecturand postari din blogul Dv. am gasit, printre referirile la viata culturala interbelica a Sucevei, amintite numele sotilor Ionescu-Milano(D-sa tenor liric iar sotia probabil actrita). Intrucat s-au pastrat in familia noastra(originara din Botosani) doua partituri(romante pe versuri de M.Eminescu s.a.) cu dedicatie din partea autorului muzicii, recte Stefan Ionescu-Milano, as dori sa aflu, daca este posibil, date biografice si eventual informatii despre activitatea artistica ale acestuia. Cu ceva timp in urma am incercat obtinerea unor informatii de la Complexul Muzeal Suceava dar fara rezultat.
  V-as fi recunoscator pentru un raspuns pozitiv.

  Cu multa stima

  Mircea Dan Irimescu/Arad.

 17. dragusanul spune:

  V-am răspuns direct. Dar, afând ce anume vă interesează, am să mai caut informaţii şi o să vi le trimit.

 18. Nicolae Mihai spune:

  Stimate Domnule Dragusanul,

  Ma aflu exact in situatia domnului Ivanoiu: cautand o ilustratie reprezentativa pentru un volum pe care-l voi edita impreuna cu un coleg despre cultura populara in Romania, am dat peste „Chemarea la nuntă, la români” – de Julius Zalaty Zuber (1867-1918) care ne-a placut tare mult.
  Daca avem permisiunea Dumneavoastra, ne-ar face mare placere sa o utilizam. Poate o aveti la o rezolutie mai buna.
  Cu consideratie,
  Nicolae Mihai, cercetator, Craiova

 19. dragusanul spune:

  Cum nu sunt Zuber, nu am nici un drept asupra desenului său. Aparţine tuturor, deci vă aparţine şi dumneavoastră. O să vă trimit pe adresa electronică ataşată (dacă preferaţi pe alta, contactaţi-mă pe ion.dragusanul@gmail.com) scanarea bună (ca să o pun pe net am micşorat-o), în câteva minute.

 20. Pr. Tautul Adrian spune:

  Intru multi ani cu sanatate! Sunt Pr. Adrian Tautul, parohia Razvan Bucuresti, autorul cartii Iahveh si taina existentei. Tatal meu, Tautul Corneliu (Teutul) s-a nascut in localitatea Vilaucea, de langa Vijnita, din parintii sai, Gheorghe si Michalina Tautul, care sunt inmormantati in acea localitate. Datorita evenimentelor istorice, tatal meu impreuna cu fratele sau Victor si cele doua surori,Mina si Stefania, s-au refugiat in Romania, Bucuresti. In anii ’53 sau ’54 am fost in Vilaucea cu ocazia inmormantarii bunicii Michalina. In prima noapte, casa in care dormeam a fost atacata cu pietroaie si sticle incendiare. A doua zi, Militia a venit cu un individ care si-a cerut iertare si, ca recompensa, ne-a adus o ladita cu mere mari si foarte aromate. Atunci nu am inteles (aveam trei ani si jumatate), dar, mai tarziu, am realizat ca acel incident a avut ca scop alungarea noastra din Vilaucea. Mosia bunicilor fusese incendiata cu cativa ani inainte. Simtindu-mi descendenta din stravechea familie a Tautilor, va cer ajutorul pentru redobandirea blazonului familiei boierilor Tautul. Tel meu este 0723.32.32.87

 21. dragusanul spune:

  Am să-l caut şi o să vi-l trimit. Undeva, prin acest site, există şi o cronologie a străbunilor Dumneavoastră, începând de la Ioan Tăutul, cel care a negociat graniţa Moldovei cu Polonia şi a primit, de la regele polon, toate fostele sate poloneze de graniţă, inclusiv Vilaucea.

 22. Page Maria spune:

  Buna ziua, Domnule Dragusanul,
  Sunt in posesia unor tablouri de Ioan Coclici si cautam in galeria personalitatilor bucovinene cateva informatii despre acest pictor. dar nu gasesc decat anul nasterii. M-ati putea informa unde pot gasi mai multe informatii despre picturile lui? Cu multumiri, astept un raspuns

 23. dragusanul spune:

  Am să mă informez şi o să încerc să vă dau de ştire.

 24. Doc spune:

  Doamne ce misto a fost cu „Zicalasii”. Am venit intr-o doara, fiindca v-am citit blogul, nu credeam ca o sa gasesc asa ceva, ma asteptam la o trupa de amatori scartaitori. Ce placuta surpriza. A fost destul de emotionant sa asculti sonoritati pe care e posibil sa le fi ascultat Stefan insusi. Cazi pe ganduri, fiibndca te intrebi cum trebuie sa se fi distrat oamenii aia, ce simteau, ce gandeau. Foarte interesant e spatiul asta al Europei Centrale si foarte putin cunoscut, de cand l-au confiscat istoriile „nationale” un pic incropite. Cat despre dvs., sunteti un tip tare simpatic, serios – si tot numai inima.
  Va multumim – pentru organizare, pentru revista, pentru tot.

 25. dragusanul spune:

  Mulţămesc dumitale, tinere domn sau tânără domniţă! Chiar că mă bucură şi mă tulbură confesiunea aceasta.

 26. Doc spune:

  Am pus si niste fragmente pe net din ce-am filmat atunci, diletant, cu telefonul (stilul tremurat, dar eu zic ca de emotie…). Va multumesc mult pentru dupa-amiaza aia de concert, de care o sa ne amintim.
  https://youtu.be/58uiT0BVpDA

 27. Leferovici Simion spune:

  Buna ziua, domnule Dragusanul ! Ma simt putin emotionat cand citesc din scrierile si dialogurile dvs… Tatal meu Semion Leferovici s-a nascut si a copilarit in Vijnita. Din cauza evenimentelor de dupa razboi legatura cu cei de acasa nu a mai fost reluata…Despre unele lucruri prefera sa nu vorbeasca .. tarziu am inceput sa inteleg. Nu stiu ce organizatii, asociatii, etc. .. functioneaza in Romania (si nu numai) , care sa faciliteze atat schimbul de informatii cat si sustinerea unei continuitati culturale.. de fapt reconectare culturala si spirituala. Randurile mele va rog sa le considerati mai mult ca pe o vizita neanuntata decat ca pe o solicitare, desi orice indiciu spre posibile conexiuni este binevenit. Cu multa stima, Simion Leferovici / Iasi / Romania

 28. MUCEA VASILICA FLORIN spune:

  Este interesant ce promovati in acest articol,mai ales ca pe instrumentistii care fac parte din „Zicalasii” ii cunosc personal si pot sa afirm ca sunt instrumentisti de valoare,dar vis a vis de folclorul actual nu prea luati atitudine(exceptie: ucrainenii din zona Siret).Vi se pare normal ca doar aceleasi grupuri sau tarafuri care sunt prieteni sau cumetri,etc cu anumite persoane sunt invitate la”asa zisele manifestari de folclor autentic”?Cat a trait tatal meu Vasile Mucea,care cred(poate in mod subiectiv)ca a reprezentat intr o anumita masura folclorul bucovinean,nu prea a fost invitat NICAIERI(nici la Hora Bucovinei,nici la Intalniri Bucovinene,etc),nici taraful Bujorul pt ca nu era cobza asa cum se cere de la judet.As dori sa mentionez ca in sub zona folclorica din care facea parte tatal meu nu se canta de regula cu cobza in perioada interbelica,instrument de acompaniament era o vioara care tinea „hangul”si o doba.De la inceputul anilor 50 era acordeonul,iar cobzarii care mentin „vii”vetrele folclorice actuale(exceptie facand 3-4 dintre ei)nici nu stiu in ce gama canta.Presupun ca sunteti la curent cu cliseele de genul : mentinem vii vetrele folclorice,produsul cultural,crestem si formam tinere vlastare in zona nu stiu cu care cu ajutorul asa zisilor profesori care au zeci de elevi la vioara….

 29. MUCEA VASILICA FLORIN spune:

  Am uitat sa mentionez ca nu fac parte dintre acei „valorosi ” instrumentisti çare au asociatii culturale sau fundatii si nu stiu cum sa mai incaseze niste fonduri pt „promovarea”folclorului bucovinean.Cunoasteti genul de cunoscatori care iau „atitudine”,salveaza prin vocile lor folclorul,obiceiurile,dar de fapt asteapta sa fie invitati la vreo manifestare culturala la care au acces doar cei apropiati mai marilor culturii sucevene,oarece Baluri ale Gospodarilor(concept preluat de la Fundu Moldovei unde la primele editii a fost invitat Taraful lui Vasile Mucea din Bilca,cu mult inaintea debutului folcloric al unor experti actuali)

 30. dragusanul spune:

  Vă stau, oricând, la dispoziţie cu puţinul pe care îl ştiu. Din nefericire, noi, românii, nu avem memorie, lumea începe direct cu noi. Dacă doriţi să convorbim, scrieţi-mi pe mail: ion.dragusanul@gmail.com.

 31. dragusanul spune:

  Despre „bădiţa” Vasile am scris de multe ori, ba am şi fost să-l ascult, la Bilca, împreună cu Sorin Helmis şi cu Radio România. Despre pitecantropii care conduc cultura, iarăşi am scris mult şi îndesat. Perioada interbelică nu este un model – atunci s-a falsificat folclorul, atunci au fost abandonate definitiv cântecele create de lăutarii români. Din păcate, spre deosebire de tatăl Dvs., care simţea profund şi adevărat, s-ar părea că nici Dvs. nu ştiţi prea multe despre adevăratul folclor românesc. CA şi ceilalţi, tare mă tem că doar trageţi spuza pe turta Dvs.

 32. MUCEA VASILICA FLORIN spune:

  Sper sa nu va suparati ca va contrazic dar nu mi trag „spuza pe turta mea”.Nu am nici asociatie culturala ca sa astept bani de buzunar de la vreo primarie,consiliu local sau judetean,nu am nevoie de publicitate(nu sunt unul dintre sutele de solisti vocali pe care ii uiti de cum deschid gura) dar nici nu sunt surd sa nu aud cum se canta la diferitele manifestari folclorice pline de originalitate.M as mira sa va spuna vreunul dintre cei care au cules folclor in anii 50 ca a descoperit vreun cobzar care sa cante cu adevarat vreo melodie in subzona noastra folclorica(asa cum se exprima anumiti cunoscatori).Eu inclin sa l cred pe tatal meu care mi a povestit intotdeauna ca in afara de Rapenii de la Arbore care aveau un cobzar,acompaniamentul traditional se tinea cu o vioara.El simtea profund si adevarat dar sa nu credeti ca era doar un taran pierdut intr un colt de lume care nu si da seama ca este „uitat”cand sunt manifestari folclorice in Bucovina noastra(desi era cunoscut de toata lumea).

 33. MUCEA VASILICA FLORIN spune:

  Nu sunt muzicolog si nu am doctorat in folclor dar mi se pare prea putin probabil ca intr o perioada atat de scurta( perioada interbelica) sa fi fost falsificat folclorul autentic romanesc.
  Eu m am referit in general la formula de taraf din Bucovina in comentariul meu si,cel putin in anii 70 cand eram copil,ar fi trebuit sa cunosc macar un batran despre care tatal meu sa mi spuna ca a cantat cu cobza.

 34. ionut lungoci spune:

  Stimate domn,
  sunt interesat de „Fenomenul Raiffeisen în Bucovina”, cartea tiparita.
  Este cu putita sa ma ajutati astfel incat sa identific de unde o pot achizitiona?

  Multumesc

 35. dragusanul spune:

  A apărut de mult, nu o mai am.

 36. Pr. Tautul Adrian spune:

  Blazonul se transmite prin sange, iar sangele albastru nu dispare niciodata.
  Cu aleasa consideratie, pr. Adrian Tautul din Vilaucea (Bucuresti).

 37. dragusanul spune:

  Aveţi dreptate. Dar se transmite sau nu, de la caz, la caz.

 38. Domnule Drăguşanul, cu privire la imaginea cu „Lac vulcanic în Retezat”(vezi http://dragusanul.ro/iconografie-ardeleana-peisaje/), în calitate de profesor de geografie vă informez că în M-ţii Retezat există doar lacuri glaciare, la fel ca în tot cuprinsul Carpaţilor Meridionali. Singurul lac vulcanic din România şi totodată din Europa Centrală şi de Est este lacul Sf. Ana, aflat în craterul Ciomatul din M-ţii Harghita care fac parte din Grupa Centrală a Carpaţilor Orientali. Vă rog aşadar să operaţi cuvenita rectificare ca să nu ajungeţi de râsul ardelenilor şi a celor care vizionează acest interesant site.
  Cu respect,
  Cornel M.

 39. dragusanul spune:

  Probabil că vă referiţi la vreo imagine veche, pe care am preluat-o de prin ziarele vechi, cu explicaţia din acel ziar. Eu nu prea ştiu lacurile şi puţin îmi pasă dacă unii mă vor privi de sus. Eu doar încerc să recuperez cât se poate de mult din memoria ignorată, inclusiv din iconografie. Aşa că nu voi face nici o corectură, în speranţa că vă veţi simţi minunat, în postura de erudit care îmi dă o lecţie. Pe care o şi primesc, fără rezerve şi fără ranchiună. Dovadă că vă public şi apostrofarea.

 40. Paul Polidor spune:

  Stimate Domnule Dragusanul va felicit pentru sufletul Dvs.generos si aportul la pastrarea si promovarea istoriei culturale romanesti. Am dori sa realizam un interviu cu Dvs pentru o publicatie a noastra.
  Cu cele mai bune ganduri, Paul Polidor

 41. dragusanul spune:

  Vă mulţumesc, deşi nu merit astfel de aprecieri. Putem comunica direct prin mail, adresa mea fiind: ion.dragusanul@gmail.com

 42. Karen spune:

  My name is Karen O’Brien and I reside in Canada.

  I have translated several of your historical accounts to English to
  understand some of the history and people of Bukovina.

  I am the great great grand daughter of Josef VATAMANIUC and Eleana
  ZAREMBA. Many ( siblings, aunts and uncles) left for America in
  1901.

  They originally settled in Velva, North Dakota. Eleana and her sister
  Zanovia were escorted by their aunt and uncle Dumitru BRAILEAN
  (born1851) and Ravecca Zaremba, (born 1856) and traveled under the
  Brailean name. We think Dumitru is the son of Arsnie. We also find
  that Ravecca has a brother Artemi (1847-1908 and was married to Eleana
  Brailean (1849-1929)

  Our families originally resided in Sucevita,. We are able to find
  some relatives on the Zaremba side still residing there. We are
  unable to locate any Vatamaniuc relatives.

  The families of our ancestors would like more information on the
  history of our family to help add more to our family tree. Many
  relatives that had contact with family are now deceased.

  Any help or ideas would be very much appreciated.

 43. dragusanul spune:

  V-am trimis, deja, ceea ce vă interesează.

 44. dragusanul spune:

  Vedeţi dovezile că, ori furt, ori prostie, pagubele sunt aceleaşi. Eu doar scriu ce am de scris şi, de câte ori a fost nevoie să probez adevărul celor afirmate, am făcut-o în faţa instanţelor. Nu am tost turnător la securitate, nu voi fi nici turnător la dna. Tonul Dvs…

 45. Corina spune:

  Bună dimineaţa, că este ora 5 şi nu mai pot dormi de la aflarea veştii că nu se mai ţine festivalul. Nu putem face nimic ? Petiţie ori protest ceva, nu putem sta cu mâinile în sân lamentîndu-ne şi ocărînd pe facebook ! Vă rog, să nu renunţaţi, să nu capitulaţi în faţa inculturii şi demagogiei, a intereselor meschine de partid. Cum pot lua legătura cu acest, să-i zicem deocamdată, domn ?
  Cu stimă,
  Corina Klus

 46. dragusanul spune:

  Nu vă mai faceți griji. O să lucrez festivalul, în această lună, cât mă aflu în concediu de odihnă, și o să fac proiectul final. Nu cred că va risca vreun tovarăș să-și bată cuie în talpă, într-un an electoral. Sau poate că vom avea norocul să scăpăm de Lungu, pentru că Președintele Nechifor, deși nu ne ajută, măcar nu ne pune piedici prea mari. Potera inchizitorială pusă în calea mea nu o socot, încă, o piedică.

 47. pascariu petrica emilian spune:

  Va salut cu respect!
  Am citit niste lucruri extraordinare despre locurile din Bucovina noastra! ,va admir munca si cred ca face-ti mult!
  Va rog sa-mi dati(postati) daca aveti la dispozitie mai multe informatii despre ‘DORNESTI’Hadikfalva’ si chiar daca acolo m-am nascut,acolo am invatat,am crescut,acum imi dau seama ca sunt multe lucruri nestiute…
  Va multumesc!

 48. Karen O'Brien spune:

  Cântecul naţional în Bucovina: Suceviţa

  Vasile in this article is my Great Great Grandfather! The writer of Sucevita!

  Sincerely Karen from Canada!

 49. dragusanul spune:

  Mă bucur. Îl veţi auzi cântând, în curând.

 50. dragusanul spune:

  În „Povestea aşezărilor bucovinene”, vol. I, găsiţi scurtul istoric al localităţii. În „Bucovina şi suferinţele ei / 1914-1918”, aflaţi alte lucruri. Ambele cărţi sunt în acest site.

 51. Hervé MENGA - Versailles, France spune:

  Merci pour cette énorme et très instructive compilation de données sur la Bucovine. J’ai eu la surprise et le plaisir de voir mentionné le nom de mon arrière-grand-père, Ioan MENGA, prêtre à Clivodin à la fin du 19ème siècle.
  Bravo pour ce travail de titan. Excusez-moi pour ce commentaire en français, mon roumain est très limité.

 52. dragusanul spune:

  Merci. Vous aves, encore, des cousins ici. Excuze-moi, mai j-avais oublie la francais.

 53. Andy spune:

  Nu folosesc facebook,asa ca am vrut foarte mult sa va multumesc pentru concertul organizat si pentru faptul ca ati reusit sa aduceti Dark Funeral in tara!desi i-am vazut si anul trecut in Bucuresti,imi era imposibil ca dupa Rockstadt,sa nu merg in orasul natal,Adjud,si de acolo sa astept linistit sa mai bat cateva sute de km pentru a-i vedea din nou!Sper din tot sufletul s-o tineti tot asa,iar la anul sa ne revedem cu macar o trupa la fel (Marduk,Behemoth,Belphegor,Watain,Abbath)!Biletul foarte ieftin,berea la fel…felicitari si sper ca Bucovina Rock Castle sa devin un alt Rockstadt,festival la care nu pierd nici o editie!

 54. Bună ziua domnule Drăgușanul.
  Am fost plăcut surprins când am descoperit din întâmplare blogul dumneavoastră, căutând informații despre familia Brahă sau Brahaș. Așa am descoperit articolul dumneavoatră „Străbunii bucovineni ai lui von Braha din… Berlin”. Dorim să punem pe hârtie o monografie a unei comune din sudul Moldovei, Brăhăşeşti, al cărui nume se pare că provine de la un Boier Brahă sau Brahaş. Am descoperit un testament în lucrarea lui Iacov Antonovici – Documente barladene, vol. V, Diverse, Huși, 1926, despre un Brahăş jitnicer. O fi avut legătură cu familia bucovineană prezentata de dumneavoastra? În prezent avem în intenţie să scriem o monografie a acestei comune şi ne-ar fi de mare ajutor dacă au sau nu legătură. Pentru a nu merge pe vreo cale greşită.

 55. dragusanul spune:

  Iertați-mi tardivitatea răspunsului. Nu m-a preocupat chestiunea, dar voi verifica, astăzi, și voi reveni.

 56. Reinhold spune:

  The depicted church of Ilișești („biserica romano-catolică”) is not the catholic church, but the former Evangelical = Lutheran church (-> biserica evanghelică). The inscription on the front reads „Ein feste Burg ist unser Gott”, words from a church hymn by Martin Luther.
  Greatings from Austria!

  Biserica numit „romano-catolică” din Ilișești ește/a fost biserica evanghelică. Inscripție pe front citește „Ein feste Burg ist unser Gott”, citatul din Martin Luther. Bunica a fost neamțoara din Ilișești, botezata în această biserică.
  Salutări din Austria!

 57. dragusanul spune:

  Așa este, aveți dreptate.

 58. Peter Sedlak spune:

  In the 1980s, when I was a boy, my father told me, that his piano-teacher in Freistadt/Austria used to be a great musician before he became a refugee as a consequence of the second world war. Prof. August Karnet had to leave and came with nothing than bare hands to this little town in Freistadt/Austria, so he had to give piano lessons to children to survive. My father loved him for his patience and fatherly addiction. Since his grave in Freistadt was beside ours but never maintained, we put a candle there whenever we came. After my father passed away recently , I still continue this tradition without knowing anything more about Prof. Karnet. Now after 40 years bringing candles and flowers I finally googled his name and surprisingly found some valueable information about this honorable man on this site. Next week I will put a refurbished photograph of Prof. Karnet on the grave I found in my fathers estate. Just wanted to share this with you and say thank you. Kind regards from Austria, Peter

 59. Mihai-Radu spune:

  Moldovlahia ar putea fi Valahia de Sus?
  https://hroderic.wordpress.com/2011/03/22/moldoveanu-si-molda/

 60. Gheorghe spune:

  Felicitari pentru postarea cu albumul fotografic al lui Raoult Ivan cu specificarea ca Gallica este numele bibliotecii digitale a Bibliotecii Nationale aFrantei din Paris, un model de cum trebuie facuta digitizarea arhivelor sau a bibliotecilor. In ceea ce priveste digitizarea bibliotecilor romanesti, mai e mult pana departe. Inca o data, felicitari si succes in continuare!

 61. Hlihor Bogdan spune:

  Bună seara și sincere felicitări pentru toate articolele de pe această platformă. Am niște nelămuriri referitoare la tranșeele de pe Dealul Mare, cum îi spunem noi, din localitatea Dărmănești sau Hatna. Aveți idee din ce perioadă ar fi, cum de au fost săpate acolo ? Sau dacă aveți ceva surse în leăgtură cu acest lucru. V-aș fi recunoscător.

 62. dragusanul spune:

  Nu ştiu, dar o să mă interesez; probabil că datează din vremea primului război – în fond, gara Dărmăneşti trebuia apărată, fiind un nod feroviar important.

 63. Doina Alexandrescu spune:

  Buna ziua, am gasit pe dragusanul.ro o poza cu Colegiul Caron I din Bucuresti. Cred ca e o greseala si trebuie sa menitonati ca este din Craiova.

 64. Lavinia Turica spune:

  Buna ziua domnule Dragusanul,

  As dori sa achizitionez cartea
  „Prin labirintul vietii”, a lui George Ungureanu. Sunt o descendenta a familiei Biscan ( Gheorghe Biscan – general Bucovinean) , la care faceti referire in una din cartile dumneavoatra „Breaza, satul primei iubiri a lui Iraclie Porumbescu”.

  Cu stima si consideratie,
  Lavinia Gabriela Turica ( bunica materna – Biscan Elisabeth)

 65. dragusanul spune:

  Nu mai am cărți publicate de George Ungureanu.

 66. Edi Neacsu spune:

  Să trăiți, dl.Drăgușanu !
  Admir producțile dvs. , citesc seria articolelor ”1914-1918: Bucovina şi suferinţele ei, în presa română” …. Dar oricât răscolesc prin site-ul dvs si prin internet , nu găsesc partea a 2-a !!… ci numai 1, 3 si 4
  Ați putea să-mi dați un link cu ea ?
  ——————————————
  Cu respect,
  E. Neacșu
  București și Piatra Neamț

 67. dragusanul spune:

  În categoria CARTI.

 68. +380974338719 spune:

  Buna ziua domnule Dragusanul
  Sunteți abordat de la Școala Dihtineț din Regiunea Cernăuți (Bucovina). Studiem istoria satului nostru de mai mulți ani și am dori să stabilim anul în care a fost fondat satul nostru. Nu avem surse pentru astfel de studii. Găsit 1774, dar credem că este mult mai vechi. Vă rugăm să ne ajutați să stabilim adevărata vârstă a satului nostru Dihtineț. Aveți acces la arhivele din România și Moldova. Va multumesc foarte mult.
  Cu sinceritate, Mikhail Gritsyuk.

 69. dragusanul spune:

  Când vine rândul alfabetic…

 70. Laura spune:

  Buna ziua!

  Despre Candesti-Bucovina nu aveti niciun document? Lipeseste din Povestea asezarilor bucovinene.

 71. dragusanul spune:

  Aveţi dreptate, dar o să încerc şi o poveste a Cândeştilor, pentru că, în fond, făcea parte din Bucovina. Şi încă mai face, după cum mi-a probat, în urmă cu câţiva ani, un taraf de tineri din Cândeşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *