Zicălaşii, "pe o stâncă-naltă" | Dragusanul.ro

Zicălaşii, “pe o stâncă-naltă”

Repetiţie în sala de balet a Ansamblului "Ciprian Porumbescu"

Repetiţie în sala de balet a Ansamblului “Ciprian Porumbescu”

*

Spectacolul de duminică, din Cetate, va începe cu cântecul cules de Karol Mikuli, din Bucovina, “Pe o stâncă-naltă” – cu trimitere la sacra cetate a Moldovei, şi va cuprinde, în afară de muizică medievală românească, şi câte două cântece ale etniilor bucovinene germani, poloni, ţigani, ucraineni şi unguri. Şi ca îndreptăţire multiplă la strămoşi, dar şi pentru a ne îngădui comparaţii în cunoştinţă de cauză.

*

Extrem de dinamic şi de o tulburătoare coloristică, concertul “Chemarea Străbunilor”, care va urma după prezentarea-audiţia albumului “Walachische Tanze und Lieder”, valorifică şi partituri realizate de personalităţi culturale europene despre care folcloristica noastră nici măcar nu a auzit (Anatole de Demidoff sau Grenville Murray), şi un minunat “Cântec al lui Bujor”, cules de Sulzer, şi varianta veche, în şase părţi, a “Banului Mărăcine”, dar şi rădăcina “Bărbuncului” (Verbungos), şi câteva dansuri moldoveneşti care încap, cu îndreptăţire, în orice rapsodie… europeană, pentru că înseamnă melodicităţi inteligente, şi nu “haida-dâra-dârî-da”.

*

Câteva imagini de la repetiţie, cu rol de cronică foto nespus de sentimentală, au să vă arate, pe lângă tineri muzicieni de mare talent, precum Narcis Rotaru, Adrian Pulpă, Ionuţ Chitic şi Gabriel Hurjui, şi doi novatori autentici ai culturii în Bucovina, muzicienii muzicieni Petrică Oloieru şi Răzvan Mitoceanu. Novatori, adică minţi dinamice, de care culturnicia se tot împiedică, în umbletul ei năuc pe şleaul parvenirii daco-get-bugetare.

*

Zicalasii R 1

Zicalasii R Adi Narcis Petrica

Zicalasii R 2

Zicalasii R Ionut Petrica

Zicalasii R 3

Zicalasii R Gabi Adi Narcis

Zicalasii R Ionut Petrica Razvan