Vişinate boiereşti, în reţetele anului 1842 | Dragusanul.ro

Vişinate boiereşti, în reţetele anului 1842

1871 ASMODEU nr 3

*

Continuu să transcriu, din chirilice în latine, şi să vă ofer reţetele anului 1842, “cercate” şi-abia după aceea publicate de Mihail Kogălniceanu. De data asta, vă aduc, din negura vremii, trei reţete de vişinată, toate pierdute, cea care se practică fiind una banală. Sunt convins că cele trei reţete sunt la fel de eficiente şi în cazul folosirii, ca suport, şi a altor fructe: cireşe, afine, merişoare, zmeură, mure etc.

*

No. 181. Vişinată

*

Spirtul pentru vişinată, dacă va fi rachiu de vin ori de vişine, să se prefacă numai o dată pe sâmburi stricaţi (striviţi – n. n.) de cireşe amare, iar de va fi rachiu de pâine (spirt de cereale – n. n.), să se prefacă de două ori, întâi pe cărbuni şi apoi pe sâmburi; vişinele să se zdrobească într-o covată nouă, să se frământe bine, să se strecoare şi zeama să se pună în tingire mare, să fiarbă până va scade o a treia parte din ea, şi apoi să se pună în o cofă nouă, să se pună la răcoare, în pivniţă, ca să stea trei zile; apoi, scoţându-se încet, ca să nu se tulbure, să se scurgă în băşici (sticle – n. n.) şi să se amestece cu spirtul, punându-se o măsură de spirt şi o măsură şi jumătate de zeamă, şi, aşa, amestecat, să se îndulcească. După ce se va amesteca zeama cu spirtul, poate sta cât de mult ne-îndulcit, fără a se sminti, iar neamestecată se strică; vişinata va fi mai bună, dacă vişinile se vor amesteca şi cu cireşe amare.

*

No. 182. Vişinată

*

Să iei o balercă de o vadră (10 litri – n. n.), apoi să alegi vişine frumoase şi s-o umpli, încât să o laşi deşartă de trei degete; apoi să iei două ocă de zahăr (o oca – un kg şi un sfert, respectiv un litru şi un sfert – n. n.) şi le fierbi, să le laşi ca de şerbet, să torni acel zahăr în balercă, şi peste acel zahăr să torni spirt de sâmburi cât va mai intra ca să se umple balerca bine; apoi să se ţie la răcoare, câtăva vreme, şi pe urmă o scurgi prin beşici (sticle – n. n.).

*

No. 183. Vişinată

*

Să pui vişine multe, alese, să le pisezi bine, cu sâmburi, cu tot, apoi să umpli pe jumătate o balercă, cât vei voi de mare, şi să umpli balerca cu spirt, să o laşi aşa, să şadă la răcoare, până la 15 august, apoi să scurgi acel spirt şi să-l îndulceşti cu vutcă (rachiu zaharisit rusesc sau lichior – n. n.).