„Ștefan Vodă al Moldovei fu zvârlit și nu mai este”
Ștefan cel Mare, portret imaginat de Carol Pap de Szathmari
*
În 9 martie 1915, calendar nou, „Gazeta Transilvaniei” publica, sub titlul „Odoarele mănăstirilor bucovinene: mănăstirea Putna”, o mincinoasă mărturisire a starețului Putnei, Teofil Patraș, mărturisire în care jefuitorul mormintelor voievodale, Iacob Stamati, cunoscut drept Iacob Putneanul, „acest cucernic păstor”, „sfânt” sărbătorit, din acest an, în 14 mai, beneficiază de o necuvenită aureolă. Ignorând scrisoarea lui Iacob Putneanul, prin care cerea starețului să-i trimită „cele trei mii de mărgăritare, luate de pe mortul acela”, Teofil Patraș muta vinovăția pângăririi pe umerii… hoțului necunoscut: „Când, în 1856, s-a deschis, în fața unei comisii imperiale trimisă din Viena, mormintele din biserică, s-a constatat că toate fuseseră pângărite de mâini nelegiuite. Barbarii nu s-au cutremurat nici în fața veșniciei și străluciții Voievozi au fost despuiați de toate mândrele odoare care împodobeau sicriele și corpurile lor. Astfel a dispărut și coroana lui Ștefan cel Mare”.
*
Bineînțeles că „părintele Patraș are lacrămi în ochi, când ne împărtășește acest dureros amănunt”, uitând că nici un voievod nu se înmormânta cu Coroană, care aparținea țării, ci cu o coroană din pâslă, precum cea găsit în mormântul lui Bogdan al III-lea, și acesta prădat de bijuterii, dar nu și de sicriu, cum s-a întâmplat cu mormântul lui Ștefan cel Mare, în care rămășițele de schelet erau azvârlite, cu țeasta craniului înspre gât, pe 13 bare de metal – iar pe bare de metal se înmormântau numai călugării. Deci, osemintele descoperite de comisia imperială, în 1856, nu aparțineau lui Ștefan cel Mare, ci unui stareț oarecare, osemintele voievodului fiind aruncate, pentru a-i face starețului loc… într-un loc de veci până atunci încărcat de sfințenie.
*
Că mormintele de la Putna nu au fost prădate de cazaci, turci, tătari există dovezile efracției discrete, prin găuri făcute din lateral, nici o piatră mormântală nefiind vandalizată și spartă, dar există și scrisoarea lui Iacob Stamati, care confirmă că mormintele voievodale de la Putna au fost jefuite de călugări, cel al lui Ștefan cel Mare, chiar din ordinul lui.
*
Parafrazând în vechi cântec, suntem obligați să nu ne mai îmbătăm cu apă chiară și să recunoaștem că „Ștefan Vodă al Moldovei fu zvârlit și nu mai este” în mormântul de la Putna.
*
Ștefan cel Mare, imaginat de Emmanuel Fremiet