Sofia Vicoveanca, oficiind întru poezie | Dragusanul.ro

Sofia Vicoveanca, oficiind întru poezie

Sofia Vicoveanca, recitându-şi unul dintre poeme

Sofia Vicoveanca, recitându-şi unul dintre poeme

*

De-a lungul vremii, am mai văzut-o pe Sofia Vicoveanca fremătând de emoţie. Odată, la Frumosu, după ce cântase la Naţiunile Unite, şi, întrebând-o cum se explică emoţiile şi într-o comună bucovineană, mi-a răspuns: “Nu contează unde cânt: doi oameni, dacă se aşează să mă asculte, eu am aceleaşi emoţii ca şi la Naţiunile Unite”.

*

Omagierea Sofiei Vicoveanca, din postura de poet, am pus-o la cale împreună cu Preşedintele C. J. Suceava, domnul Ioan Cătălin Nechifor, şi cu managerul Centrului Cultural “Bucovina”, domnul Viorel Varvaroi. Mi se plânsese Viorel că Doamna Sofia nu se vrea în nici un fel sărbătorită ca mare artistă a Neamului Românesc şi că preşedintele Nechifor îşi doreşte enorm să se închine în faţa geniului ei. Eu deja trimisesem Preşedintelui Societăţii Scriitorilor Hebrei din Ierusalim, Menachem Falek, 7 poeme, pe care le selectasem din cărţile Doamnei Sofia, pentru a fi traduse şi introduse în antologia bilingvă “Naţiunea Poeţilor 2015”, aşa că le-am putut fi de ajutor şefilor mei, cu o bucurie a propriului meu suflet pe care nu are rost să v-o mărturisesc.

*

În spectacolul de muzică şi poezie, desfăşurat în sala “Franz cav. Des Loges” din Palatul Administrativ din Suceava (nu a construit-o măreţul Ştefan cel Mare!), muzicienii, Mihnea şi Andi, trăiau emoţii egale cu ale Preşedintelui Nechifor, poeţii şi artiştii plastici fiind mai relaxaţi, pentru că ei fac parte, de multă vreme, din familia spirituală, adoptată de Doamna Sofia.

*

Sofia Vicoveanca şi Preşedintele Ioan Cătălin Nechifor, după înmânarea Diplomei "Opera Omnia"

Sofia Vicoveanca şi Ioan Cătălin Nechifor, după înmânarea Diplomei “Opera Omnia”

Sofia Vicoveanca, privind portretul făcut de PIM

Sofia Vicoveanca, privind portretul făcut de PIM

Poezia, Sofia şi trei spectatori emoţionaţi: Cătălin, Mihnea şi Andi

Poezia, Sofia şi trei spectatori emoţionaţi: Cătălin, Mihnea şi Andi

Fanii Sofiei Vicoveanca: Mihnea şi Andi

Fanii Sofiei Vicoveanca: Mihnea şi Andi

Sofia Vicoveanca, însuşi cântecul

Sofia Vicoveanca, însuşi cântecul

Lirism, la superlativ, cu Sofia Vicoveanca

Lirism, la superlativ, cu Sofia Vicoveanca

*

Ceremonia înmânării Premiului şi Diplomei “Opera Omnia” a avut loc în prima parte a spectacolului de poezie şi muzică, dar Doamna Sofia Vicoveanca nici nu a vrut să audă de sfaturile politicienilor de a se retrage (politicienii obosesc lesne şi dau bir cu fugiţii din faţa culturii, dar Doamna Sofia – niciodată), ci a rămas până la capătul capătului, când a fost asaltată de admiratori, care îi cereau autografe.

*

Onoraţi, dar şi copleşiţi de prezenţa uriaşei personalităţi a culturii române, Mihnea şi Andi şi-au părăsit greu locurile de spectatori, pentru a urca pe scena improvizată. I-am pozat şi pe ei, că doar îs feciorii mei, de care-s tare mândru şi nu ratez nici o ocazie de a mă fuduli cu ei.

*

Mihnea şi Andi, când i-am chemat în scena improvizată

Mihnea şi Andi, când i-am chemat în scena improvizată

Andi şi Mihnea, cântând  pentru Doamna Sofia Vicoveanca

Andi şi Mihnea, cântând pentru Doamna Sofia Vicoveanca

*

Filmul întregului festival “Naţiunea Creatorilor”, lucrat de colegii mei Dăunuţ Lungu şi, în ultima zi, Lucian Căluşeriu, va putea fi văzut, mâine, în emisiunea “3 G”, a lui Mihai Pânzaru-PIM şi a lui Bobby Stroe de la televiziunea-televiziune Intermedia (ulterior, pe pagina Centrului Cultural “Bucovina” de pe youtube). Aşa mi s-a spus, aşa vă comunic şi mă întorc la ceea ce urmează: Bucovina Rock Castle. Cu Mihnea, cu Andi.