Sărbătoarea Cărţilor la Corlata
*
*
Un material, semnat de Tiberiu Cosovan, dar pe care “Monitorul de Suceava” nu l-a mai publicat, din lipsă de spaţiu (ceea ce este firesc într-o lună electorală), va fi găzduit de site-ul meu, site în care voi insera şi titluri din materialele de presă video care fac referire la acest eveniment al unora dintre noi.
*
Profit de prilej pentru a mulţumi televiziunii “TV PLUS” şi soţilor Băişanu, proprietarii televiziunii, care au participat la manifestări, din câte mi s-a spus (dacă aş fi ştiut atunci, m-aş fi bucurat să-i salut; oricum, le rămân profund îndatorat).
*
Foto-reportajul lui Tiberiu Cosovan este însoţit de “grăitorul” portret din stânga, pe care am izbutit să-l fac la Rădăuţi, într-un entuziasm pozaristic firesc.
*
Cu câteva minute în urmă, mi-a scris Menachem Falek. A ajuns cu bine la Ierusalim şi, ca şi mine, a dormit, neîntors, mai bine de 48 de ore. Cu un avans de patru ceasuri, eu, cu profesionistul Cornel Boicu la volan, am ajuns acasă cu o jumătate de ceas mai devreme decât Menachem Falek.
*
Căminul Cultural „Florin Piersic”
*
Sărbătoarea cărţilor, la Corlata
*
Ediţia de primăvară a „Sărbătorilor Memoriei”, care vizează „Arderea cărţilor Bucovinei”, manifestare itinerantă care a debutat săptămâna trecută (de „Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor”), la Rădăuţi, şi a continuat apoi pe traseul Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, s-a desfăşurat duminică în satul Corlata, comuna Berchişeşti.
*
*
Căminul Cultural „Florin Piersic” din Corlata,
„un adevărat ateneu care cheamă şi implică actul de cultură”
*
Dacă manifestarea itinerantă a avut ca locaţii de desfăşurare, pe parcursul săptămânii, Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi, Casele de Cultură din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, la Corlata evenimentul a fost găzduit de generoasa sală a Căminului Cultural „Florin Piersic”, „un adevărat ateneu care cheamă şi implică actul de cultură”, aşa cum a remarcat, la deschidere, graficianul Mihai Pânzaru PIM, unul dintre provocatorii manifestării.
*
*
Gazdele, în frunte cu primarul comunei, Violeta Ţăran, şi-au întâmpinat oaspeţii în pragul Căminului Cultural cu pâine şi sare, primirea vizându-i deopotrivă pe oficialii care au acordat atenţia cuvenită evenimentului şi pe organizatorii, scriitorii & ilustratorii de carte care, s-au conjugat în rostuirea acestui eveniment.
*
*
Au adresat salutul creştinesc al momentului („Hristos a înviat!”) preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, senatorul Ovidiu Donţu şi dr. Tiberius Brădăţan, candidatul social-democraţilor suceveni la alegerile europarlamentare, şi, în atmosfera de sărbătoare a manifestării (pe care au imprimat-o, printr-o armonioasă colaborare, edilul comunei, Violeta Ţăran, şi managerul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi), s-a derulat întreaga acţiune moderată de scriitorul Ion Drăguşanul.
*
*
*
Prezentări de carte, „Cântecul Corlatei”,
recitări, lecturi şi doine
*
Aşa că, poetul israelian Menachem M. Falek”, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Ebraică din Israel, a prezentat cartea lui Dan Pagis (16 octombrie 1930, Rădăuţi – 29 iulie 1986, Ierusalim), editată în premieră în ediţie bilingvă ebraico-română, volum prin care autorul acesteia s-a întors postum în Panteonul Spiritualităţii Bucovinene, iar poetul ieşean Marius Chelaru a prezentat recenta carte a lui Menachem M. Falek, „Clovn pe uliţele inimii”.
*
*
*
A venit apoi rândul lui Constantin Horbovanu, care şi-a marcat debutul editorial cu cartea „Înţelepciunea umorului”, cu grafica de copertă realizată de Mihai Pînzaru PIM, şi s-a lansat volumul „Galeria personalităţilor bucovinene”, semnat în tandem de Radu Bercea şi Ion Drăguşanul, o carte care conţine portretele celor „vrednici de Bucovina”, reproduse după lucrările pentru care Radu Bercea a primit, în anul 2012, Premiul „Opera Omnia” conferit de Consiliul Judeţean Suceava.
*
*
*
Toate acestea au fost „pigmentate” pe parcursul desfăşurării manifestării cu versuri umoristice, dar şi cu un „Cântec al Corlatei”, rostite de Ion Drăguşanul, cu recitări de versuri din poemele lui Dan Pagis şi Menachem M. Falek, cu lecturi umoristice din cartea lui Constantin Horbovanu, sau cu doine interpretate de Gabriela Teişanu (de la o doină bucovineană „a frunză”, la o doină din Bistriţa – localitatea în care a văzut lumina zilei poetul Menachem M. Falek).
*
Titlul onorific de
„ambasador al spiritualităţii bucovinene în Israel“
şi un spectacol folcloric oferit de localnici
Cu acest prilej, preşedintele Cătălin Nechifor i-a înmânat poetului israelian Menachem M. Falek o diplomă prin care i s-a conferit titlul onorific de „ambasador al spiritualităţii bucovinene în Israel“, iar evenimentul a continuat cu un spectacol prezentat de grupuri şi formaţii artistice (dansuri pe generaţii, „Cerbul” din Corlata) şi interpreţii locali.
*
*
*
Dar sărbătoarea cărţilor de la Corlata nu s-a încheiat după ce cetaşii „Cerbului” au coborât de pe scenă, ci, la invitaţia primarului Violeta Ţăran, a continuat în aer liber, pe platoul de „La ciupercă”, unde, alături de dansatorii din formaţii, s-au prins în joc şi ceilalţi participanţi la manifestare.
*
*
*
*
*
„Un eveniment special, cu oameni speciali”, aşa cum a spus preşedintele Cătălin Nechifor, o sărbătoare care, aşa cum a mărturisit dr. Tiberius Brădăţan, l-a „umplut de bucurie şi frumuseţe”, dar şi de „mândria de a fi bucovinean”, o manifestare care, cum a remarcat senatorul Ovidiu Donţu, demonstrează că „criza economică nu a fost dublată de o criză a spiritului”.
*
Tiberiu COSOVAN