Revelaţia FIOR: Ştefi & Vlad & Cătălin | Dragusanul.ro

Revelaţia FIOR: Ştefi & Vlad & Cătălin

FIOR 0

*

Pe tânăra cantautoare ieşeancă Ştefi M. Ganea am ascultat-o cântând, împreună cu Mihnea Blidariu şi cu Andi Drăguşanul, în urmă cu vreo lună, atunci când ne adunaserăm noi, la Cluj-Napoca, ca să chibzuim cum am putea face un echivalent acustic pentru “Bucovina Rock Castle”, la Vatra Dornei, începând cu iunie 2017. Mihnea a propus drept titulatură “Bucovina Acustic Parc”, în vreme ce eu, din respect pentru creaţia literară a muzicienilor rock şi folk, am propus, în cadrul îndătinatului festival “Naţiunea Poeţilor”, o antologie de poezie, “Poezia care cântă”, în care să antologăm textele create şi cântate de muzicienii trupelor “Byron”, Travka”, “Luna Amară”, “Coma”, “Toy Machines” şi “Natif”, plus cele ale cantautorilor folk, trupe şi cantautori cu care am putea face, doar cu bugetul festivalui “Naţiunea Poeţilor”, un festival acustic de excepţie. Prieteniile noastre ajută, pentru că muzicienii de valoare sunt gata să ne fie alături, fără condiţionări financiare normale, la orice manifestare pe care noi o premedităm. Cum şi preşedintele Gheorghe Flutur pare entuziasmat de ideea poeziei care cântă, trebuie să ne apucăm şi mai intens de treabă.

*

FIOR colinde

*

Pe când, în toiul dezbaterilor, ajunseserăm noi la un impas, Mihnea Blidariu a rugat-o pe Ştefi M. Ganea să ia chitara lui Andi şi să ne cânte ceva. V-am mai povestit: eu, care îmi probam vocaţia de bucătar, pentru că ne aflam toţi în bucătăria lui Andi, unde aromea îmbietor (nu mă întrece nimeni la bucătărit!), am împietrit, cu polonicul în mână, atunci când Ştefi a început să cânte. Dar abia acum, după festivalul “Chira Chiralina” de la Brăila, am căutat amănunte desptre trupa “Fior” a ieşenilor Ştefi M. Ganea & Vlad Gabriel Lazăr & Cătălin Tarhon şi, când am găsit filmuleţe, le-am redistribuit imediat (le puteţi viziona, accesând postările de mai jos). Ştiam că Ştefi pregăteşte un album cu creaţiile ei, dar nu o văzusem, nici măcar în filme improvizate, cântând împreună cu trupa ei folk. Pe atunci, nici măcar că Ştefi este prietena lui Andi nu ştiam. O plăcusem doar pentru calităţile ei de muzician şi de autor de poezie care cântă.

*

FIOR la Baladele Dunarii

*

Căutând în grabă pe net, am aflat că “Fior” a câştigat, în acest an, Trofeul “Baladele Dunării” şi că, în Iaşi, trupa înseamnă un reper cultural important. Aşa că mâine, când plec iar la Cluj-Napoca, din motive medicale (că doar nu o să mă sinucid la “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava: Sunt condiţii minunate / în spital, căci creştineşte / Sfântul iartă de păcate, / iar dom’ doctor… mântuieşte”), voi avea şi o discuţie “acustic fest” cu Ştefi. Bineînţeles că abia după ce o voi felicita, cu tot sufletul, pentru noul succes, mai ales că, dimineaţă, la “Radio România Actualităţi”, l-am auzit pe Dinu Olăraşu spunând că, din punctul lui de vedere “trupa ieşeană a fost marea revelaţie a festivalului de la Brăila”, iar postul naţional de radio a difuzat, impecabil înregistrată, piesa cântată de Ştefi, de Vlăduţ şi de Cătălin la Festivalul “Cira Chiralina”.

*

Chira Chiralina FIOR în concurs

*

Dincolo de relaţiile şi prieteniile lui Andi, care mă interesează doar din postura de tată care poate da un sfat şi care trăieşte pentru fericirea copiilor săi, şi “Fior” a intrat, odată cu multe grupări muzicale din ţară şi din lume, cu domenii diferite de afirmare, în marea familie a sufletului meu. Şi acolo o să rămână.

*

Chira Chiralina Afis FIOR