Poezia: Roman Istrati | Dragusanul.ro

Poezia: Roman Istrati

De la strămoş, la strănepot: Petru Muşat şi Roman Istrati

De la strămoş, la strănepot: Petru Muşat şi Roman Istrati

*

Deşi am pus la cale pozna din 7 septembrie, anticipată de publicarea celor mai frumoase poeme ale lui Roman Istrati în antologia bilingvă româno-hebraică “Naţiunea Poeţilor – 2015”, de reunirea “jupânilor” Bucovinei şi în matricea cosmică a unei cărţi, dar şi într-o clipă vie a vieţii noastre, deşi l-am îmbrâncit pe Roman Istrate în catedrala minunatei picturi a lui Vasile Angel Siminiuc şi a cântecelor sacerdotale ale Mihaelei Popescu, eu nu l-am sărbătorit pe Roman Istrati. Nici măcar tradiţionalul “La mulţi ani!” nu i l-am zis, fiind eu un personaj cinic şi cu planuri pe care le pun în practică încrâncenat, trecând cu şenilele peste tot ceea ce îmi stă în cale.

*

Petru Muşat, ctitorul unui oraş care îl merită doar printr-o mână de oameni

Petru Muşat, ctitorul unui oraş care îl merită doar printr-o mână de oameni

*

Cu diabolică perseverenţă l-am ademenit pe Roman Istrati spre recidivă, apoi l-am condamnat la viaţă, aruncându-l în ocna inefabilului, cu cătuşele grele ale rimelor inspirate la încheieturi. I-am interzis definitiv risipele, iar Roman Istrati, cu cuminţenia lui înnăscută, a început să-şi scrie “Decalogul” propriu, sedus de “morgana” creaţiei. Şi mi-a fost complice, în taina lui durabilă, Petru Muşat, ctitorul acestui târg nenorocit, cu cetăţile, cu mitropolia, cu curtea domnească şi cu toate gloriile lui apuse, un Petru Muşat care s-a întrupat, pe neaşteptate şi habar nu am de unde, ca să pecetluiască destinul Poetului Roman Istrati, unul dintre puţinii poeţi poet ai vremii noastre.

*

Petru Muşat, ctitorul renăscutului Roman Istrati

Petru Muşat, ctitorul renăscutului Roman Istrati

*

În 7 septembrie 2015, Roman Istrati s-a născut pentru a doua oară. O să-l veghez atent, ca măcar viaţa asta nouă să o trăiască fără de risipe.