Patrimoniu salvat de austrieci, distrus de români | Dragusanul.ro

Patrimoniu salvat de austrieci, distrus de români

Împăratul Franz Josef I - din Raimund Friedrich Kaindl

Împăratul Franz Josef I – din Raimund Friedrich Kaindl

*

La cărţile, încă netraduse în română, ale profesorului cernăuţean Raimund Friedrich Kaindl am apelat adesea, din dorinţa de a înţelege şi alte perspective (iar Kaindl e mai român decât mulţi trombonişti români), lucrările lui surprinzându-mă prin pasiunea pentru mit primordial, cu explicaţii intuite în contemporaneitatea lui bucovineană. Kaindl era un savant, iar scrisul lui a trezit nostalgii româneşti şi în sufletele altor nemţi, care n-au precupeţit nimic pentru a salva, cât se mai putea, din străvechiul nostru patrimoniu. Veţi vedea, în ilustraţiile cărţilor lui Kaindl, şi un desen cu restaurarea bisericii Mirăuţi, dar şi o fotografie, cu biserica Sf. Gheorghe a mănăstirii Sf. Ioan cel Nou deja restaurată, în 1904, când se comemorau patru veacuri de la plecarea definitivă a lui Ştefan cel Mare şi când Romstorfer şi Des Loges deja înfăţişau românimii chipul reîntinerit al “Reginei” glorioase de odinioară, Suceava – cum fericit formula un alt german învrednicit la memorie, Wickenhauser.

*

Văzusem planul Cetăţii Sucevei şi în monografia recuperatorului ei, Romstorfer, dar abia acum mi-a atras atenţia prin statutul de proprietate comunitară suceveană pe care îl avea întreg dealul Cetăţii. Proprietate a oraşului, nu a primăriei. Proprietatea noastră, nu a lui Lungu & Co(ntracandidaţii) şi nici a Direcţiei Silvice Suceava, cum se întâmplă astăzi, datorită jalnicei încolonări de primari, dezinteresaţi de Suceava, pe care noi i-am tot proţăpit în fruntea bucatelor ciocoismului municipal.

*

Planul Cetăţii Suceava - în Raimund Friedrich Kaindl

Planul Cetăţii Suceava – în Raimund Friedrich Kaindl

*

Austriecii au încercat să ne salveze patrimoniul naţional românesc din Bucovina – o recunoştea, cumva înciudat, chiar şi Nicolae Iorga, în 1905. Dar de unde să ştie austriecii că, după harababura edilitară comunistă, va urma şi un dezastru arhitectonic decisiv, deversat de minţişoara despotică a primarului Lungu? În  Suceava de astăzi, dacă vrei să simţi miresmele voievodale sau patriarhale de odinioară, nu ieşi la plimbare, ci intri într-un fond documentar al Bucovinei, pentru că numai acolo mai există Suceava, dar şi acolo copleşită de colbul ignoranţei şi al uitării.

*

Biserica Mirăuţi, în timpul reconstrucţiei, săvârşită de Romstorfer

Biserica Mirăuţi, în timpul reconstrucţiei, săvârşită de Romstorfer

Biserica Sf. Gheorghe, proaspăt restaurată de Romstorfer

Biserica Sf. Gheorghe, proaspăt restaurată de Romstorfer

Stâlpul lui Vodă care i-a plătit pe tătari cu prădarea Moldovei, Mihail Racoviţă Vodă

Stâlpul lui Vodă care i-a plătit pe tătari cu prădarea Moldovei, Mihail Racoviţă Vodă

Mănăstirea Horecea - desen de Romstorfer

Mănăstirea Horecea – desen de Romstorfer

Biserica Sfintei Marii din Caliceanca

Biserica Sfintei Marii din Caliceanca

*