Muzeul Toader Ignătescu din Poiana Dacilor | Dragusanul.ro

Muzeul Toader Ignătescu din Poiana Dacilor

Ignatescu 1

*

Cel mai hâtru cetăţean şi artist al Bucovinei, dumnealui Toader Ignătescu, susţine, de ani buni, o tabără de creaţie a meşterilor populari şi una de artă plastică, ambele la Păltinoasa, într-o poiană minunată, pe care Toader a numit-o Poiana Dacilor, şi unde, împreună cu meşteri populari, mai ales din Basarabia, a înălţat o reşedinţă a artelor plastice, pe care, pe drept cuvânt şi cu argumente serioase, o voi numi, întotdeauna, Muzeul “Toader Ignătescu” din Poiana Dacilor, de pe pârâul Bucovăţ.

*

În viaţa asta, am mai văzut tabere de creaţie şi, pentru că le-am ştiut bine, am fost, mai întotdeauna, împotriva lor. Dar, trecând puntea de peste Bucovăţ, aveam să văd cu totul şi cu totul altceva. Dincoace de pârâu, lângă o stâncă, trudea un poznaş din Pleşa, pe nume Bolek Maierik (musai să-i văd, cândva, atelierul), la un chip al lui Decebal (pe Burebista, aveam să-l întâlnesc în poiană). Bolek e o minunăţie de om, blond-polonez, dar hâtru precum un Creangă-român. Custode îmi este Tiberiu Cosovan, care îi ştie pe toţi artiştii, inclusiv prin palmares artistic, aşa că eu îl urmez şi, ca să nu-mi încarc memoria (nu aveam notes la mine), reţin că pictorul naiv (dar ce pictor adevărat, fost ucenic al lui Ilie Boca!), este băcăuan, iar patriarhul care îi face portretul şi care seamănă teribil cu Dumitru Rusu, este vasluian. Doamnele de la şevalete sunt din Constanţa şi din Mangalia, iar specialistul în clătite, plăcinte şi grătare este botoşănean.

*

E atâta viaţă vie, în tabăra în care se crează un muzeu (deja bine conturat), încât cred că ar fi mulţi oameni dispuşi să plătească, doar ca să-şi amplaseze cortul în poiană şi să-i poată vedea pe artişti lucrând. Tabăra, în care fiecare om este şi gospodar şi creator, îmi aminteşte de cele citite despre primul secol al comunelor creştine, acele “comunităţi ale lui Dumnezeu” – cum ar trebui tradus titlul “Civitas Dei”, al episcopului Augustinus. Dar haideţi, mai bine, să las imaginile să vorbească şi să argumenteze ceea ce am spus, după o zi lungă, lungă de muncă şi de renaştere:

*

Ignatescu 2

Ignatescu 3

Ignatescu 4

Ignatescu 5

Ignatescu 6

Ignatescu 7

Ignatescu 8

Ignatescu 9

Ignatescu 10

Ignatescu 11

Ignatescu 12

Ignatescu 13

Ignatescu 14

Ignatescu 15

Ignatescu 16

Ignatescu 17

Ignatescu 18

Ignatescu 19

Ignatescu 20

Ignatescu 21

Ignatescu 22

Ignatescu 23

Ignatescu 24

Ignatescu 25

Ignatescu 26

Ignatescu 27

Ignatescu 29

Ignatescu 30

Ignatescu 32

Ignatescu 33

Ignatescu 34

Ignatescu 35

Ignatescu 36

Ignatescu 37

Ignatescu 38

Ignatescu 39

Ignatescu 40

Ignatescu 41

Ignatescu 42

Ignatescu 43

Ignatescu 44

*