"Malanca" de la Mihoveni şi primul Mit Astronomic | Dragusanul.ro

„Malanca” de la Mihoveni şi primul Mit Astronomic

Primul mit astronomic al omenirii, cel al Ursei Mari

Primul mit astronomic al omenirii, cel al Ursei Mari

*

V-aţi întrebat, vreodată, de ce avem noi, românii, anumite dansuri cu măşti (Cerbul, Ursul, Căiuţii) şi dacă le mai au şi alte neamuri? În mod sigur, nu v-aţi întrebat, pentru că, dacă aţi fi făcut-o, aţi fi aflat că toate aceste ritualuri totemice ţin de bătălia omenirii cu timpul. Aţi fi aflat pe cont propriu, nu de la suficienţii folclorişti români din toate epocile, care trag pârţuri patriotarde de li se înceţoşează creieraşele, depunând lespede peste noi bezna ignoranţei.

 *

Malanca, un ritual totemic de primăvară

Malanca, un ritual totemic de primăvară

*

Am mai spus-o că primul an nou al omenirii începea în mai, odată cu răsăritul Pleiadelor, dar nici eu nu am ştiut, până azi, că „Timpul a fost ţinut, pentru prima dată, în Egipt, iar anul începea atunci când coada Ursei Mari arăta Sudul… Timpul Ursei Mari a fost stelar. A urmat timpul lunar sau lunar-stelar, cu douăsprezece luni de câte treisprezece zile, fiecare cu câte cinci zile adăugate de Zeiţa Lună” şi că chinezii spun, chiar şi astăzi: „Atunci când coada Ursei Mari arată răsăritul, e primăvară; când arată sudul, e vară; când arată apusul, e toamnă; când arată nordul, e iarnă”.

*

 

Ursa Mare, Mama tuturor ciclurilor de vreme

Ursa Mare, Mama tuturor ciclurilor de vreme

*

Prin urmare, „Ursa Mare a fost Mama ciclurilor de vreme… A fost ceasul pentru rotaţia Soarelui, în jurul Polului, în 24 de ore, şi a fost reperul pentru cele patru anotimpuri ale anului”, „Ursa Mare a fost prima Strămoaşă (Marea Mamă) între constelaţiile nordice” şi, de aceea, i s-au adus, mereu şi mereu, sacrificii. La noi, prin arderea urşilor de paie şi prin ritualul Malanca, aşa cum se joacă la Mihoveni – ceilalţi „urşi” reprezintă pastişe imbecile după mersul ţiganilor cu ursul.

*

Ritualul populaţiei Ainu, omagiind Timpul şi Ţinutul Ursei Mari

Ritualul populaţiei Ainu, omagiind Timpul şi Ţinutul Ursei Mari

În Japonia, în Siberia şi în nordul Chinei, populaţiile Ainus, „oameni păroşi”, neam de oameni foarte vechi, care au venit de pe pământurile de sub Ursa Mare, în vremurile apariţiei omului totemic, în epoca Stellar Mythos, încă mai practică unele dintre cele mai vechi ritualuri mitologice astronomice, având ursul (Ursa Mare) ca principal totem, sacrificiul ursului, la propriu sau doar simbolic, fiind omagiul pe care omenirea îl tot aduce Dumnezeului-Timp.

*

Axis Mundi şi şapte urşi, reprezentând cele şapte stele polare ale Ursei Mari

Axis Mundi şi şapte urşi, reprezentând cele şapte stele polare ale Ursei Mari

Ritualul străvechi al Jocului Ursului presupune un „rege-mag”, cu semnificaţia de Stea Polară sau de Axis Mundi, şi şapte urşi, reprezentând cele şapte stele polare ale Ursei Mari din primul Mit Astronomic al omenirii.

*

Simplu, nu? Da, dar numai dacă citeşti, printre altele şi „The Signs and Symbols of Primordial Man”, scrisă de Albert Churchward şi publicată, la Londra, în anul 1913.