Iarnă grea şi "colind" interzis la Ierusalim | Dragusanul.ro

Iarnă grea şi “colind” interzis la Ierusalim

Sfântul Ierusalim, înfăşurat în zăpezi

Sfântul Ierusalim, înfăşurat în zăpezi

Îmi scrie Menachem Falek, Preşedintele Societăţii Scriitorilor Hebrei din Ierusalim, că Oraşul Sfânt al omenirii e copleşit de omături, dar şi de “colindul” interzis, adică de vifleimul (cântecul ortodox), menit, ca şi celelalte, să şteargă din memoria neamului cântecele lui ancestrale.

*

Pe Mena Falek nu-l îngrijorează colindul, pentru că el cunoaşte bine România şi e legat cu sufletul de neamul nostru cuminte, pe care doar rataţii îl compromit. Pe el îl copleşesc zăpezile, locuitorii Ierusalimului nefiind pregătiţi pentru o astfel de iarnă.

*

Casa poetului Menachem Falek, asaltată de ninsori

Casa poetului Menachem Falek, asaltată de ninsori

*

Împreună cu Mena Falek, lucrez, de vreo doi ani, la o recuperare de memorie, adică la o variantă bilingvă româno-hebraică a operei “poetului cu cerneală secretă”, Dan Pagis, născut la Rădăuţi, carte care se va lansa, în primăvara anului viitor, în toate oraşele Bucovinei, dar şi în Corlata lui Florin Piersic – recunoscută oficial drept capitală a poeziei europene, cu întâietate în faţa Brezei.

Poetul Menachem Falek

Poetul Menachem Falek

 

Se va întâmpla povestea aceasta în aprilie, apoi, în mai, cartea va fi lansată, în prezenţa Preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, la Ierusalim, la Tel Aviv şi la Haiffa, adică în oraşele în care există puternice comunităţi de evrei români.

*

Dan Pagis, poet din imediata megieşie valorică a lui Paul Celan, îi răspundea lui George Arion, care-i lua, în 1993, când era nominalizat la Premiul Nobel, un interviu pentru “Flacăra”, că amintirea cea mai frumoasă din cariera lui de poet s-a petrecut în nu mai ţin minte care zi de iunie a anilor ’60, ora 10,20, când, cumpărând ziarul “Zori noi” din Suceava, şi-a văzut publicate primele două poezii. Clipa aceea, a fericirii debutului, este unică şi irepetabilă.

*

Sperăm ca şi debutul editorial în România să-l bucure la fel de mult pe Dan Pagis, acolo, deasupra zăpezilor din sfintele ceruri.