Festin culinar boieresc, în 1842 | Dragusanul.ro

Festin culinar boieresc, în 1842

Mihail Kogălniceanu, în 1868

Mihail Kogălniceanu, în 1868

*

Alte trei rețete, reluând ordinea firească, din cartea lui Mihail Kogălniceanu, cu 200 de rețete din anul 1842, toate „cercate” și de el:

*

No. 6. Supă cu gugoșele de tocătură de curcan

*

Iei o bucată de piept de curcan fiert și vreo câteva ciuperci, jumătate de franzelă muiată în lapte, puțin pătrunjel verde, floare de nucușoară, și le toci, apoi le pisezi (folosiți, deci, mixerul – n. n.), apoi pune două gălbenușuri de ou și le amestecă bine cu tocătura, apoi presură pe o scândură pesmet subțire, pune tocătura și o întinde de un deget de groasă, apoi le taie cu un fier rotunde și să le prăjești, apoi toarnă deasupra zeamă arsă.

*

Nr. 7. Rasol cu carne de ciuperci

*

Pui vreo șapte ciuperci și le curăți, le tai felii, puțin pătrunjel verde hăcuit, pui într-o tigaie puțină grăsime luată de pe zeamă, și pui ciupercile și pătrunjelul să se prăjească bine, apoi le pui puțină făină, să se mai prăjească, și un polonic de zeamă (deci, rantaj – n. n.) și vreo patru linguri de smântână, și să mai fiarbă puțin, și să-l toarne peste rasol.

*

Nr. 8. Bou de modă

*

Iei o bucată de carne de vacă, macră, însă să nu o speli, numai să o razi foarte bine și să o bați puțin; apoi iei slănină și o tai de un cuțit de groasă, asemenea și jambon crud, iei puțin pătrunjel verde, puțină ceapă, câteva ciuperci, o țelină, puțin usturoi, toate acestea, hăcuite tare mărunțel, cu puțină sare și piper le amesteci la un loc bine, tăvălești bucățele cele de slănină și de jambon în hăcuiturile acele, și apoi împănezi carnea, pui în tingire felii de slănină, de ceapă, de morcovi, și peste acestea carne pe deasupra, acoperi bine și o lași să fiarbă, până ce va fi fiartă pe jumătate, pe urmă pui cincizeci dramuri (un dram – 3,18-3,23 grame, deci puneți 170 mililitri – n. n.) vin și o lingură mare de zeamă și o lasă să fiarbă până ce va fi bine fiartă, apoi scoți carnea pe blid și curăți carnea de grăsime, și torni peste carne (lichidul din care ați scos-o, numit „salcea”), însă salcea să o strecori, mai înainte.