Din Sala Dacilor, în Poiana Radu Bercea | Dragusanul.ro

Din Sala Dacilor, în Poiana Radu Bercea

Expo Afis

*

Dacă vi se pare că aţi sesizat o greşeală în titlul acestui material, să ştiţi că v-aţi înşelat, pentru că, atunci când e vorba de pictorii şi sculptorii lui Toader Ignătescu şi de humoreanul Radu Bercea, între sală şi poiană există o sinonimie şi o reprocitate perfectă. E drept, eu încă nu ştiam că, în Casa de Cultură Gura Humorului, există o sală de expoziţie, care poartă numele personajului emblematic Radu Bercea, martir al Neamului Românesc şi, poate că şi de aceea, artist plastic novator şi doldora de sfinţenia generozităţii.

*

Expo 0

*

La Gura Humorului, în Poiana Luminilor, care poartă numele lui Radu Bercea, aveam să văd, tot ieri, o minunată expoziţie, pe care pictorul şi profesorul de arte plastice, din Constanţa, Ioana Călinescu, şi hâtrul sculptor bucovinean Toader Ignătescu au numit-o “COMPUS“. Ca să văd şi ca să încerc să pricep, am intrat în expoziţie, cu un ceas înainte, îndrumat de străvechiul meu prieten Constantin Logigan, diriguitor al Casei de Cultură şi al fenomenului pe care instituţia îl simbolizează, vreme de patru decenii, şi reactivat, din lenevia dulce, dar somnoroasă a pensionării, pentru un nou mandat, măcar de încă patru decenii.

*

Expo 14

*

Şi m-am pus pe pozat, fascinat de miticul natural şi aproape instinctual retrăit şi în pictura Ioanei Călinescu, şi în “rădăcinile” lui Toader Ignătescu, rădăcini din cer, pentru că Arborele Vieţii avea rădăcinile în cer şi coroana pe pământ. Există, în opera celor doi, o predispoziţie metafizică exemplară, dar asumată fără ifose, cu o naturaleţe a expunerii aidoma surânsului. Există o slobozenie şi o slobozire a imaginaţiei, în care existenţialul este un scapăr al intrării în armonie cu Universul, există trăire şi sinceritate, care doar fundate pe o bună cunoaştere a meşteşugurilor Artei se poate pune în evidenţă şi desluşi:

*

Expo 01

Expo 1

Expo 2

Expo 3

Expo 4

Expo 5

Expo 6

Expo 7

Expo 8

Expo 9

Expo 10

Expo 11

Expo 13

*

Primii spectatori, sunt “participanții ediției din acest an, care i s-au alăturat sculptorului Toader Ignătescu, artiștii plastici Ioana Călinescu, Maria Monica Goșoiu, Nermin Hogea, Ina Iordan (Constanța), Niculae Găgeanu (Mangalia), Ioan Măric (Bacău), Petre Antonescu (București), Maria Lupu (Iași), Camelia Constantin Ciobanu (Reșița), Dori Susan (Sebeș) și George Leteanu (Vaslui)”, scria Tiberiu Cosovan (Tabăra Naţională de Artă Plastică “Poiana Dacilor”, în Monitorul de Suceava), dar şi tinerii iubitori de tradiţii din Gura Humorului, care, primind un frumos premiu la “Întâlniri Bucovinene”, pregăteau un spectacol pentru Cernăuţi, iar provocarea vizuală nu-i putea lăsa indiferenţi. Nu au lipsit, desigur, Radu Bercea şi Tiberiu Cosovan, Tibi vorbind, frumos şi la obiect, despre expoziţie, după dumnealui Constantin Logigan, luminător humorean şi prin sufletul meu mereu şi disperat însetat de lumină:

*

Expo 15

Expo 16

Expo 17

Expo 18

Expo 19

Expo 20

*

Apoi, după scurte şi emoţionate rostiri, din partea expozanţilor, pictorul Ioana Călinescu şi sculptorul Toader Ignătescu, au urmat pozele de grup, în care nu m-am lăsat ademenit, ca nu cumva să pară Toader Ignătescu, brusc şi instantaneu, şi frumos! Îi ajunge că e harnic, generos, talentat şi inteligent!

*

Expo 21

Expo 22

Expo 23

Expo 27

Expo 24

Expo 25

Expo 26

Expo 28

*