Cine l-a ucis pe arhimandritul Rafail Dominte? | Dragusanul.ro

Cine l-a ucis pe arhimandritul Rafail Dominte?

Când arhimandritul Rafail Dominte a fost ridicat de Securitate, Pimen a fost ridicat... în rang de arhimandrit

Când arhimandritul Rafail Dominte a fost ridicat de Securitate, Pimen a fost ridicat… în rang de arhimandrit

*

Dosarele martiriului românesc vorbesc lapidar despre crimele securităţii. Despre arhimandritul Radu Rafail Dominte, de pildă, se menţionează doar atât: “Ieromonahul Radu Rafail Dominte, stareţul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava, a fost închis în temniţele comuniste; a murit după eliberare” (Ioaniţiu, Cicerone, Martiri şi mărturisitori ai Bisericii din România, p. 41).

*

Nepotul cărturarului şi teologului câmpulungean, domnul Nestor Dominte, îmi povestea – şi am şi scris povestea, cândva – că unchiul său, arhimandritul Rafail Dominte, a fost închis, în 1975, în urma denunţului unui călugăr de la Putna şi că, imediat după eliberare, a fost ucis de Securitate şi aruncat, la Câmpulung, sub un marfar în viteză, ca să dispară orice urmă a crimei.

*

Cine l-a ucis, indirect, pe Rafail Dominte, nu am putut afla, pentru că ni s-au refuzat informaţiile de către CNSAS, dar dau, întâmplător, peste nişte circumstanţe indirecte, care mă pun pe gânduri.

*

În Decizia Nr.4212/18.10.2012, prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie “respinge recursul declarat de Zainea Vasile – ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuţilor, împotriva sentinţei civile nr.2077 din 16 martie 2011 a Curţii de Apel București – Secţia a VIII-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Irevocabilă. Pronunţată în ședinţă publică, astăzi, 18 octombrie 2012″, dau peste următoarea circumstasnţă suspectă:

*

Într-o notă din 18 ianuarie 1975, semnată cu numele “Pr. Pimen”, acesta explica în ce mod a adăpostit bagajele unui preot de la mănăstirea “Sf. Ioan”, care urma să plece în SUA“.

*

Întâmplarea face să fi fost arestat stareţul mănăstirii “Sf. Ioan”, Rafail Dominte, în urma denunţului unui călugăr de la Putna, cum că ar fi vrut să “fugă în SUA”, la sfârşitul acelei luni fatidice.

*

Şi tot întâmplarea face şi ca rangul de arhimandrit, vacantat prin denunţ criminal, să fi fost dobândit de… de cine credeţi?

*

De călugărul Vasile Pimen Zainea, care, conform tuturor biografiilor publicate, a fost „muzeograf la mănăstirea Putna (1964-1974). Este ridicat la rangul de protosinghel (1960) şi apoi la cel de arhimandrit (1975)”. iar între timp, conform Deciziei Nr. 4212/18.10.2012, pronunţată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 7497/2/2010/a1, Pimen turna cu hărnicie, securitatea trimiţându-l, cu acoperirea BOR, în misiuni informative în SUA şi în Germania Federală.

*

Slujitorul sfântului altar de la “Sf. Ioan”, teologul Rafail Dominte, denunţat că ar fi vrut să fugă în America – şi nu intenţiona aşa-ceva, a sfârşit sub roţile trenului, iar ciripitorul la securitate, Pimen Zainea, bătea America în lung şi în lat, turnându-i şi pe ierarhii de acolo, după cum se stabileşte prin sentinţa definitivă şi irevocabilă.

*

Poate că toate cele de mai sus sunt doar circumstanţe, poate că nu Pimen Zainea poartă pe sufletul lui pizmaş vinovăţia uciderii arhimandritului Rafail Dominte. Dar vă închipuiţi, oare, că toate celelalte denunţuri nu valorează cât o crimă?

*

Eu, în egoismul meu înnnăscut, nu-l acuz decât de crimele săvârşite împotriva culturii, de obrăznicia deşănţată cu care ne cenzurează şi ne interzice. În fond, ca slujitor al culturii, religia mea este cultura. Pentru turnătorii o să-l judece pe colaboraţionistul Zainea doar bunul Dumnezeu, în cazul în care, între timp, ca şi ierarhul Bucovinei, ca şi patriarhul României, nu s-o fi făcut şi bunul Dumnezeu mason şi informator al securităţii.

*

Ion Drăguşanul