Bucovina Acoustic Park, la Vatra Dornei, din 2017
*
Regretata Elena Greculesi susținea, în textul visatului ei album de artă, publicat de „Mușatinii” doar ca jurnal, că „un popor trebuie să-și merite locul pe care stă prin memorie și prin cultură”. Subscriind în totalitate, aș adăuga ceva și despre obligațiile actului cultural față de neamul căruia i se adresează. Pentru că o reciprocitate este obligatorie. Și tocmai de asta, eu nutresc neclintita convingere că și cultura trebuie să slujească intereselor poporului, inclusiv celor de economie turistică, mai ales într-un ținut ca al nostru.
*
De ani buni, am tot făcut festivalul „Națiunea Poeților”, impunând numele provinciei noastre într-un spațiu cultural european și, mai ales, în Israel, Olanda, Belgia și Germania. Un film, care circulă prin Israel și pe care îl puteți accesa, cu un click pe căsuța a patra din dreapta paginii, numită BUCOVINA ÎN ISRAEL, vehiculează minunata surpriză pe care o reprezintă acest nord de „țară românească a Moldovei” (am citat din hrisoavele lui Alexandru cel Bun), și prin alcătuirea dumnezeiască, dar și prin oamenii pe care poeții i-au întâlnit. Și mai important este că, odată cu acest festival, poeți din județul Suceava (Clement, Vintilă, Viere, Rusu, Istrati, Severin etc.) și-au văzut poemele publicate, în traduceri, prin diverse publicații literare europene, iar recent, în Israel, într-o antologie bilingvă „40 poeți români”, apar și vreo cinci poeți din județul Suceava. Ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată într-o antologie a poeziei românești, lucrată chiar și în țară, pentru că disprețul bucureștenilor față de provincii și, în special, față de Moldova, a fost și a rămas devastator.
*
În ciuda acestor reușite, cu un buget care nu reprezintă nici măcar jumătate din cel destinat lustruirii cu Eminescu, în ianuarie al fiecărui an, noi, cei de la Centrul Cultural „Bucovina”, dar și președintele C. J. Suceava, domnul Gheorghe Flutur, cu care am avut o discuție prin decembrie, ne dorim mai mult. În cadrul aceluiași buget, desigur. De asta am și fost, ieri, la Vatra Dornei, împreună cu Tiberiu Cosovan, ca să găsim soluții și parteneriate pentru a regândi formatul „Națiunii Poeților”, fără a-l știrbi pe cel deja consacrat. Avem noi, în raiul de sub Oușor, o altă Violetă durată și pe sufletul nostru, pe lângă cea din Berchișești, Violeta Codorean, împreună cu care de multă vreme plănuim un concept, drag și președintelui Flutur – după cum mi-a mărturisit, cel al „poeziei care cântă” (o chestie care înseamnă, de decenii, și adorația lui Doru Popovici).
*
*
Pornind de la premiza că am mulți prieteni în lumea muzicală românească, iar fiul meu, Andi, și Mihnea Blidariu și mai mulți, prieteni dispuși să ne ajute, la nevoie, încă din vara anului trecut, la Vatra Dornei, am luat noi în discuție posibilitatea de a pune în valoare „poezia care cântă”, cea rock și cea folk, printr-o antologie, care să fie lansată, odată cu cărțile „Națiunii Poeților”, printr-un festival acustic. Până spre sfârșitul lui noiembrie, când, din pricina unor probleme de sănătate, am fost obligat să merg la Cluj-Napoca (în spitalul din Suceava e recomandabil să mergi când ți se urăște cu viața), Andi și Mihnea gândiseră un astfel de festival, care să se desfășoare la Vatra Dornei, în zilele de 8 și 9 iulie 2017, cu șase importante trupe de rock din România, care au lansat sau au în lucru albume acustice și cu patru cantautori tineri, care vor fi selectați printr-un concurs, care se va organiza, în curând, pe site-ul oficial „Bucovina Rock Castle”. Practic, festivalul era lucrat, din punct de vedere artistic, mie revenindu-mi doar sarcina înrădăcinării și a atragerii unor surse suplimentare, pentru că bugetul „Națiunii Poeților” rămâne același, doar că ne dorim ca, în loc de o sută de consumatori ai actului de cultură, să ajungem, în primul an, la minimum o mie, iar în doi-trei ani (mai am doar 3 ani până la pensie și-i datorez Bucovinei încă un eveniment de talia „Bucovina Rock Castle”, care să poată continua, ca și „Bucovina Rock Castle”, și în absența mea), la 4-5000 spectatori pe seară. De asta, fără a subția proiectul „Națiunea Poeților”, vrem să facem „Bucovina Acoustic Park” ca echivalent şi complementar pentru „Bucovina Rock Castle”, într-un complex de manifestări, care vor dura trei zile, în paradisul Vatra Dornei.
*
Festivalurile localizate în Vatra Dornei se vor desfășura în serile zilelor de 7-9 iulie 2017 (o să vă spun ce-i și cu seara în plus, cea de vineri, a altui festival), pe platoul din fața legendarei fântâni a lui Otto („Otto Binder”), aproape de cele două locații gratuite de campare, dar dotate cu dușuri și grupuri sanitare, din Parcul Central. În timpul zilelor, Petrică, șeful Salvamontului dornean și, în general, al agrementului, va organiza puzderie de activități pentru tineri, dar și pentru muzicieni, care muzicieni se vor plimba, obligatoriu, cu caiacele pe râul Dorna, precum Xenopol, în 1886, care se folosise de plute – caiacele acelor vremi. Tot în timpul zilelor, în Vatra Dornei, la Salonul Alb al Casei de Cultură, și în două comune apropiate se vor organiza lansările de carte, muzicienii citindu-și câte 2-3 poeme din antologie cu… chitara și vocea, iar poeții, după înhăruirea lor tradițională.
*
Scena va fi amplasată în vecinătatea Cazinoului ruinat (cică s-au obținut fonduri pentru renovare), care a fost înșfăcat necuvenit de arhiepiscopie, pentru că îndreptățita comunitate dorneană nu a îndrăznit să-și revendice patrimoniul obștesc al Fondului Religionar, de teama afuriseniilor. Violeta Codorean ne arată locul de unde poate începe amplasarea scenei, ca să nu se vadă ruina îndărătniciei călugăreşti, deşi scena de care ne vom folosi va acoperi cu totul jecmănita clădire monument. Fotografiem totul, trimitem pozele lui Andi şi lui Mihnea, apoi discutăm despre fiecare detaliu al festivalurilor din vară, punând bazele unui durabil parteneriat. Ştim, în amănunt, ce şi cum va fi, dar, până la aprobarea proiectului şi de către C. J. Suceava, nu vă pot spune mai multe. Chiar dacă ştim că mulţi tineri din judeţul nostru, din Moldova şi din Ardeal (printre altele, de asta am ales Vatra Dornei) s-ar bucura să le afle. Încă nu e timpul, dar vă garantez, prieteni, că nimic nu poate egala trăirea celor 3 zile de festival, la Vatra Dornei, cu corturile amplasate la poalele muntelui şi la picioarele lui Dumnezeu.
*