Bucate, boierule! Eşti gata să le încerci? | Dragusanul.ro

Bucate, boierule! Eşti gata să le încerci?

Casa boiereasca

*

În fiecare zi, în care public câte 5 din cele 200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti, publicate de Kogălniceanu şi de Negri, la Iaşi, în 1841 şi 1842 (eu mă folosesc de ediţia a doua), trebuie să născocesc un titlu şi să găsesc o imagine sugestivă (cea de astăzi este a unei vechi case boiereşti, fotografie reprodusă de “Albina”, în 1906). Dar născocirea de titluri înseamnă, de fiecare dată, şi o sugestie directă. De pildă, astăzi, vreau să atrag atenţia bărbaţilor asupra faptului că un boier adevărat este însurat, întotdeauna, cu o prinţesă şi nu cu o bucătăreasă. Drept consecinţă, cei care vă simţiţi boieri puneţi mâna şi gătiţi bucatele care vă stârnesc apetitul. Eu aşa am de gând să fac (curechiul nemţesc umplut deja mă ispiteşte!), mai ales că multe, multe dintre reţetele anilor 1800 m-au pregătit pentru treabă.

*

Nr. 26. Friganele cu creier

*

Iei creieri şi îi tai mărunţel, cu sare, pătrunjel şi piper, şi le hăcuieşti la un loc, apoi tai felii subţiri de pâine, şi întinde pe o felie creierii, şi pune altă felie deasupra, şi apoi le tai tot felii de câte un deget de late, de lungi, le tăvăleşti în ouă şi în pesmet, le prăjeşti în grăsime şi le pune în supă.

*

Nr. 27. Anghinare umplută

*

Să iei anghinare şi să îi cureţi frunzele cele groase, şi să le fierbi cu apă, până ce se înmoaie, apoi freacă puţin unt, taie puţintică pâine muiată în lapte, şi scobeşti puţintel anghinarea şi miezul acela îl hăcuieşti ori cu puţină carne, ori cu gâturi de raci, şi le mesteci cu unt, apoi pune un ou înăuntru şi puţină sare şi piper, şi umple frunzele de anghinare şi le fierbi puţin, le aşezi pe farfurii şi le faci sos de smântână deasupra.

*

Nr. 28. Cartofi cu sardele

*

Să speli cartofii şi să îi curăţi, pune puţin unt într-o tingire şi-l topeşte; apoi, tăvălind fiştecare cartof în făină, îl pui în unt, şi îi faci, acoperiţi, untul să-i rumenească, apoi ungi o farfurie cu unt, toarnă puţină smântână, tai cartofii în rotiţe, iei puţine sardele şi le curăţi, le tai subţiri şi pui printre cartofi, presuri pe deasupra pesmet, pui într-o tigaie puţină grăsime şi puţină ceapă tăiată, de se topeşte, şi opăreşti cartofii; apoi îi mai pui puţin pe jeratic.

*

Nr. 29. Curechi nemţesc umplut

*

Iei căpăţânele nu prea mari şi le scobeşti înăuntru, apoi iei şi miezul acela scobit şi-l fierbi cu sare, pe urmă iei carne şi o hăcuieşti cu puţină ceapă, cu puţină pâine muiată, şi cu curechiul acela fiert, mărunţel, apoi freci puţin unt, pui înăuntru două ouă întregi, puţină sare, piper şi două linguri de smântână, şi le mesteci toate bine la un loc, apoi umpli curechiul acel scobit, apoi îi faci iar calup de curechi, îl leagă cu aţă şi îl fierbi în apă cu sare, apoi îl tai felii şi le aşează în farfurii, şi le faci un sos deasupra.

*

Nr. 30. Caralabii rumene

*

Iei caralabiile (guliile, de la germanul „Kohlrabi” – n. n.) şi le curăţi, şi le tai lungăreţe, apoi topeşti puţin unt şi le pune înăuntru, şi le lasă până se înmoaie, dar le mesteci, ca să nu se ardă; apoi pune două linguri de făină şi două linguri de zeamă, şi puţină sare, şi laşi de fierb, până se rumenesc.