1942: Bucatele Marianei din mezeluri | Dragusanul.ro

1942: Bucatele Marianei din mezeluri

 

Chiftele de salam, Perişoare, Musaca,

Papricaş cu varză,

Salam pane, Cornete de Parizer,

Tocană ţărănească

 

Chiftele de salam. Se dă pe ma­şină un sfert kg. salam de vară, curăţat de pieliţă şi tăiat bucăţele, împreună cu 50 gr. slănină, o chiflă muiată şi stoarsă, un cartof crud curăţat, ceapă tocată. Se amestecă cu două ouă şi verdeaţă tocată şi se procedează ca pentru orice chiftele, încin­gând bine tigaia cu untură pe flacăra mare, dând chiftelele fie prin pesmet, prin ou, făină şi pesmet şi prăjind la foc potrivit. Cu cartofi. La tocăturile făcute din sa­lam nu se mai adaugă nici sare, nici piper. Chiftelele de salam se pot face şi în sos de roşii, sau marinate cu foi de dafin şi oţet.

 

Perişoare. Din aceeaşi compoziţie ca mai sus se fac perişoare, care pot fi fierte în sos de smântână, cu mult mărar, servite cu mămăliguţă. Se pot face perişoare în roşii. Picante sunt în felul următor:

Se prăjeşte ceapă felii, se stinge cu oţet desfăcut cu apă, sare. Separat se rumenesc în tigaie, până prinde culoare foarte brună, două lingurile cu zahăr (caramel), se adaugă sosului, se potriveşte de gust acreală, se pun perişoarele în sos să dea câteva clocote.

 

Musaca. Salamul se dă pe maşină, împreună cu ceapă, se prăjeşte puţin, fără sare şi piper, apoi se amestecă cu puţină pâine muiată şi stoarsă. Se tapetează fundul unei forme cu felioare de slănină, se pune un rând de carne, apoi rânduri din legumele pe care le dorim: fie felii de vinete prăjite, fie felii de dovlecei, sau, iarna, felii de cartofi prăjite. După ce se umple forma, se bate un ou cu lapte şi puţină făină, se poate amesteca şi cu sos de roşii, se toarnă în tavă şi se pune să se rumenească, o oră, în cuptor, potrivind focul în momentul când prinde rumeneală.

 

Papricaş cu varză. Se rumenesc în untură, direct în cratiţa în care se face mâncarea, felii de diferite mezeluri mai grase, împreună cu puţină ceapă, se pune peste ele un strat de varză dulce, tăiată foarte subţire şi frecată cu sare, se acoperă, se stinge cu foarte puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit pe foc mic. Când s-a muiat, se pune deasupra 1-2 linguri orez, fără a amesteca, se adaugă sos de roşii sau, în lipsă, apă şi se presară cu boia. Se continuă fierberea, până ce orezul absoarbe toată apa şi e umflat, rămânând bobul întreg. Dacă am aprins cuptorul pentru alte trebuinţe, lăsăm mâncarea să scadă la cuptor. Abia când e gata, amestecăm orezul, care tot timpul a rămas deasupra, ca să nu se prindă de fund. La masă, se adaugă smântână.

 

Salam pane. Câte o felie mai groasă de Parizer sau de Frankfurter, de persoană, curăţate de pieliţă, se dau prin făină, ou şi pesmet şi se rumenesc în untură. Se servesc cu cartofi şi murături sau salată.

 

Cornete de Parizer. Feliile întregi de Parizer se prăjesc cu pieliţa, care se strânge în contact cu căldura şi capătă formă de coşuleţe. În timpul acesta, se prepară jumări de ouă, cu care se umplu coşuleţele şi se servesc înconjurate cu cartofi prăjiţi.

 

Tocană ţărănească. Se rumenesc tot feluri de mezeluri, printre care câteva felii de slănină, în grăsimea cărora se prăjesc celelalte mezeluri şi ceapă rasă. Se presară cu o linguriţă cu făină, se stinge cu apă şi se adaugă cartofi tăiaţi bucăţele. La urmă, se adaugă verdeaţă tocată. Se serveşte cu murături.