Galeria personalităţilor bucovinene: Vladimir Nichitovici | Dragusanul.ro

Vladimir NICHITOVICI

 

Vladimir NICHITOVICI

 

Nichitovici

 

28.09.1890, Rădăuţi – 1479, Iacobeni

         „Munţii se înalţă ca-ntr-o legendă cu pajeri de aur. Nourii curg leneşi peste culmi şi brazii îşi freamătă verdea eternitate. Minunatele, calmele dumbrăvi! Oare piticii nu se-adună la sfat acolo? Căci totul e de poveste şi izvoarele murmură cu plâns mic de doină… Astfel sunt tablourile profesorului Nichitovici! Peisagii admirabile, dintre cele mai frumoase ale Bucovinei… Vladimir Nichitovici e un adevărat poet în pictura sa, care evocă întreaga frumuseţe a peisagiului bucovinean” (Streinul, 1939).


Comments

  1. Traian Popescu spune:

    1479 nu poate fi data decesului
    Bunicul meu a fost Dorimedont Nichitovici, fost prizonier in Rusia in primul si al doilea razboi mondial, primar in Dorohoi, etc.
    Alt unchi Dionisie Nichitovici in Campulung M

  2. dragusanul spune:

    1979, nu 1479. Dar nici asupra datei morţii lui nu sunt sigur. Şi nici nu ştiu unde anume a fost înmormântat. În cazul unor pictori şi scriitori bucovineni, toţi uitaţi, eu încerc doar să provoc informaţii. Dacă-aţi şti de când caut un poet Pătrăucean, ale cărui poezii le am, dar nu izbutesc şi pace să aflu nimic despre el! Deci, nu vin cu postulate (data, în cazul menţionat, e o greşeală de culegere), ci cu provocări ale veştejitei noastre memorii obşteşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *