Topul BUCOVINA FOLCLORICĂ | Dragusanul.ro

Topul BUCOVINA FOLCLORICĂ

 

Lupu folclor fete

 

         S-au înmulţit ca ciupercile după revoluţie, cântăcioşii şi cântăcioasele de după ploaie, aşa că nici nu mai ştie bietul om cotidian cum să discearnă unde e folclor şi unde e doar vedetism de petrecere ieftină, dar bine plătită, cu târgăi de la sate şi de la oraş. 

 

         Din punctul meu de vedere, mai cântă folclor cât de cât rezonabil doar Angelica Flutur şi, uneori, Viorica Macovei şi Adriana Bucevschi, dar toate trei nu izbutesc să-şi contureze câte o personalitate scenică, precum Sofia Vicoveanca, din pricina „paradei modei” în ţoale ochioase, dar luate de-a-mboulea din scrinurile româneşti, rutene şi huţule de odinioară.

 

        Folclorul bucovinean contemporan e făcut, fără un minim de cunoaştere, de către oricine şi oricând, iar analfabetismul folcloric vatămă decisiv voci bune, precum cele ale Andreei Chiseliţă, Alexandru Brădăţan, Margareta Clipa, Călin Brăteanu sau Marius Zgâianu, Chiseliţă şi Zgâianu fiind, adesea, duşmani inconştienţi ai datinii străbune.

 

        Dar, cu toate astea, folclorul bucovinean încă există, şi, dacă există, e pe cale să ne termine (ca iubitori de folclor).

        În speranţa că eu mă înşel, o să vă propun un Top BUCOVINA FOLCLORICĂ, pe care se va vota până în 31 octombrie 2013, convins fiind că cititorii acestui site vor ierarhiza corect valorile interpretative, atâtea câte mai sunt în cântăciosul judeţ Suceava. Şi veţi vedea, în final, că „bursa” televizionistă şi nuntistă este, în clipa de faţă, incorectă până la furtişag.

        Primilor trei clasaţi în Topul BUCOVINA FOLCLORICĂ  le voi dărui colecţia mea, cu peste 300 de cântece, dintre anii 1551-1860, cu iluzia, cu speranţa deşartă că le-ar putea fi de folos. 

 

        Cum nu-i ştiu pe toţi interpreţii de folclor din judeţ, propun o listă (dispus să o completez, dacă voi fi sesizat), formată din:

 

Rodica ANDRONIC ¤ Constantin ATODIRESEI ¤ Cătălin BOBOC

Alexandru BRĂDĂŢAN ¤ Călin BRĂTEANU ¤ Adriana BUCEVSCHI

Mădălina CANDREA ¤ Ioan CHIRILĂ ¤ Ionel CHIRUŢĂ

Andreea CHISELIŢĂ ¤ Margareta CLIPA ¤ Nicoleta COJOCARU

Dana DĂNCILĂ ¤ Ştefan DIACONIŢA ¤ Sorin FILIP

Angelica FLUTUR ¤ Simona HABUR ¤ Nicoleta HAFIUC

Laura HAIDĂU ¤ Laura LAVRIC ¤ Viorica MACOVEI

Cătălin MAXIMIUC ¤ Elena MÂNDRESCU ¤ Ionică MOROŞAN

Lucian MOTOVELEŢ ¤ Ioana NIGA ¤ Georgiana NIGA

Laura OLTEANU ¤ Dănuţ ONOIU ¤ Lucica PĂLTINEANU

Ciprian PETROAIE ¤ Petronela PETRUNEAC ¤ Alexandru RECOLCIUC

Cătălin REUŢ ¤ Pamfil ROATĂ ¤ Florentina SENCIUC ¤ Elena SIMIONESEI

Gabriela TEIŞANU ¤ Mirela UNGUREANU ¤ Nicolae VIERU ¤ Marius ZGÂIANU 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *