Soprana europeană Viorica Ursuleac, în Suceava! | Dragusanul.ro

Soprana europeană Viorica Ursuleac, în Suceava!

ursuleac Viorica 0

*

Superba tânără din fotografia de mai sus a cântat pe mai toate scenele mari ale Europei, inclusiv la… Suceava, în 16 august 1918. Se născuse la Cernăuţi, în casa arhidiaconului Mihai Ursuleac (1863-1928), deci era normal să vină şi să cânte şi în Bucovina. Din nefericire, Viorica Ursuleac nu purta bundiţă cu dihor „Haida-dâra-dâr-dâr-da”, aşa că Sucevei puţin îi mai pasă de gloria ei europeană, o glorie datorată şi unui glas tulburător, care îl fascinase pe Richard Strauss, care îi oferise rolurile principale în patru dintre premierele operelor lui, „Arabella” (1933), „Friedenstag” (care i-a fost dedicată ei şi soţului ei, dirijorul austriac Celemens Krauss, în 1938), „Capriccio” (1942) şi „Die Liebe der Danae” (1944), dar şi unei erudiţii care avea să o transforme, după spectacolul de adio, cu „Der Rosenkavallier”, susţinut, în 1953, la Wiesbaden, în profesoară la “Salzburg Mozarteum”, unde a activat până în 1964.

*

Excelentă actriţă şi o voce de aur (dacă nu mă credeţi, faceţi click pe fiecare fotografie, inclusiv pe cea de sus, şi ascultaţi-o!), Viorica Ursuleac înseamnă, ca şi muzicianul total al Europei, Roman Vlad, şi el – cernăuţean, o glorie europeană a Bucovinei, pe care noi nu o merităm, pentru că nu ne-o asumăm.

*

Ursuleac Viorica 3

Despre concertul ei, la Suceava, a scris Victor Morariu, în istoricul Reuniunii muzical-dramatice „Ciprian Porumbescu”:

*

„Ca eveniment muzical, mai trebuie relevat, aici, un concert al primadonei Viorica Ursuleac, la 16 august 1918. Marea cântăreaţă, care, astăzi, ne cinsteşte neamul la Berlin, era, pe atunci, la opera din Zagreb (Àgram), în Croaţia, iar venirea ei la Suceava era în legătură cu faptul că se afla, aici, chiar în zilele acelea, un regiment croat, ultima garnizoană austro-ungară, pe care a văzut-o Suceava. Ofiţerii croaţi îi ziceau „Violiţa Ursuelaţ” şi o revendicau pentru neamul lor, încât am fost nevoiţi să-i lămurim”.

*

Dacă ar fi fost croată, dacă s-ar fi născut Violiţa Ursuelaţ, Viorica Ursuleac ar fi avut, până acum, măcar câte o statuie în fiecare urbe croată, dar, spre nenorocul ei, s-a născut bucovineancă!

*

Ursuleac Viorica 2

*

Soprana Viorica Ursuleac s-a născută la Cernăuţi, în 26 martie 1894, şi a trecut în veşnicie, în Tirol, la Ehrwald, în 22 octombrie 1985. Şi-a definit splendida carieră artistică pe scenele operelor din Zagreb (1922-1924), Viena (1924-1926), Frankfurt (1926-1930), Berlin (1935-1937) şi Munchen (1937-1944). A cântat şi în Anglia, în două stagiuni, şi în Argentina (1948), că doar aşa se întâmplă cu artiştii bucovineni: dacă apucă să cânte, o singură dată, în faţa câtorva zeci de mândri şi inaccesibili suceveni, scenele lumii li se deschid pentru totdeauna. Că-aşa e Suceava, buricul universal al tuturor lungu-lăilor de peste veac şi milenii!

*

Ursuleac Viorica

*

Despre Viorica Ursuleac s-au scris cărţi în limbi europene, iar înregistrările cu ariile pe care le-a interpretat ea au intrat, de mult, în patrimoniul sacru al Europei. Nu e de datoria mea să o readuc în spiritualitatea bucovineană, aşa că doar atenţionez asupra acestui „sigiliu al dumnezeirii”, cum ar fi zis Arune Pumnul, fără să pot face mai mult. În fond, nu ajunge o viaţă de om, ca să scoţi de sub colbul uitării tot ce au aruncat acolo generaţii întregi de bucovineni.